0

Pertunmaa väisti kilpailutukset – Metsäpalvelua hankittiin vastoin hankintaohjetta ja hyvän hallinnon periaatteita

Tilintarkastusyhtiö BDO:n selvityksen mukaan Pertunmaalla ei kaikilta osin noudatettu hankintalakia metsäpalveluja ostettaessa.
Hankintalain mukainen kilpailuttaminen unohtui ensimmäisen kerran vuonna 2016, jolloin metsänhoitopalveluista tehtiin sopimus metsänhoitoyhdistys Etelä-Savon kanssa. Sopimuksen kokonaisarvo ylitti kansallisen palveluhankinnan kynnysarvon.
BDO:n saamien tietojen mukaan kunta osti sopimuksen turvin metsänhoitoyhdistykseltä palveluja vuosina 2016-2018 yhteensä noin 135 000 eurolla. Kynnysarvo kilpailutukselle olisi ollut 30 000 euroa.
Sopimus sisälsi puukauppaa, korjuuta, metsänhoitoa ja metsäomaisuuden hallintaa. Tällaisia on sekä BDO:n että markkinaoikeuden mukaan käsitelty vakiintuneesti palveluhankintoina.
Toiseksi BDO:n asiantuntija katsoo, että kunnan olisi pitänyt kilpailuttaa metsäsuunnitelma vuosille 2020-2030.

Pertunmaa osti metsäsuunnitelman Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savolta viime huhtikuussa, käyttäen perusteena vuonna 2016 tehtyä sopimusta.
BDO:n mukaan vuoden 2016 sopimus ei kuitenkaan ollut sellainen puitejärjestely, jonka perusteella tilaus olisi voitu tehdä ilman kilpailuttamista.
Sopimuksessa on todettu, että yli sadan hehtaarin metsäsuunnitelmat laaditaan tarjouksen mukaan. Sopimuksessa ei ole kuitenkaan määritetty ehtoja tilauksen hinnoittelusta, joten kyse ei ole puitejärjestelystä, vaan erillisestä hankinnasta.
– Kunnan hankintaohjeiden ja hyvän hallinnon periaatteiden mukaisesti metsäsuunnitelma olisi pitänyt kilpailuttaa vähintäänkin pienhankintana, toteaa BDO:n lainopillinen neuvoja Heikki Mustonen.
Mustosen mukaan kyseeseen tulee myös hankintalain vastainen hankintojen pilkkominen. Kaikkia metsänhoitosopimukseen kuuluvia hankintoja, mukaan lukien metsäsuunnitelma, olisi pitänyt käsitellä yhtenä ja samana kokonaisuutena.
Sopimus on saanut jo lainvoiman, sillä siitä ei valitettu kuuden kuukauden kuluessa allekirjoittamisesta.
Kunnanjohtaja Juha Torniainen ei halunnut kommentoida asiaa, koska ei ollut ehtinyt tutustua tilintarkastajien raporttiin.
Tarkastuslautakunta kuuli maanantain kokouksessaan teknistä johtajaa Matti Ratilaista ja totesi kilpailutuksen puutteen.
– Todennäköisesti mitään vahinkoa ei ole aiheutunut, ja asia on loppuun käsitelty, sanoo lautakunnan puheenjohtaja Risto Salminen.

Taustaksi:
Pertunmaan metsäsuunnitelma ostettiin Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savolta huhtikuussa 2018.
Suunnitelma koskee 700 hehtaarin alaa, hintaan 8 495 euroa.
Pertunmaan tarkastuslautakunta päätti lokakuussa antaa tilintarkastajan selvitettäväksi, onko asiassa toimittu asiaankuuluvalla tavalla.
Lautakunnan kokoukseen oli tuotu ilmoitusasiana kahden kuntalaisen kirjelmä asiasta, mutta jäsenet eivät olleet saaneet sitä luettavakseen etukäteen.

9 kommenttia aiheesta “Pertunmaa väisti kilpailutukset – Metsäpalvelua hankittiin vastoin hankintaohjetta ja hyvän hallinnon periaatteita

 • 21.11.2018 at 21:29
  Permalink

  Kiitos Pitäjänuutisille, että se tuo esiin epäpätevästi ja laittomasti tehdyt toimet Pertunmaan kunnassa. Hankintasäännöt on selkeät, mutta niitä ei noudateta.

  Ihmettelen tarkastuslautakunnan puheenjohtajan lausuntoa, mitään ei tutkita ja asia lakaistaan maton alle!

 • 21.11.2018 at 22:15
  Permalink

  Itsevaltiaan välinpitämätön kommentti ; ”Todennäköisesti mitään vahinkoa ei ole aiheutunut, ja asia on loppuun käsitelty” sanoo lautakunnan puheenjohtaja Risto Salminen.
  Eihän se näin pidä mennä!
  Virheet täytyy myöntää ja muuttaa käytäntö tulevissa päätöksissä.
  Mitään korjusliikkeitä ei tapahdu jos se nykyisestä tarkastuslautskunnan puheenjohtajasta riippuu.
  Todennäköinen vahinko on tapahtunut siinä että nyt ei ole ollut avointa kilpailua palvelun tarjoajien kesken ja näin kunnan maksama korvauksesta on mahdotonta arvioida onko se ollut oikealla tasolla.
  Mikään hyvä ei seuraa siitä että hintoja ei vertailla.
  Veronmaksajana toivon tarkkuutta kunna hankintoihin ja avointa kilpailua. Niin on myös virkamiesten valintojenkin laita. Ilman avointa hakua tulee helposti ns. ’sukurutsausta’ ja pissapäisiä päätöksiä.

 • 22.11.2018 at 03:02
  Permalink

  Tekninen johtaja ei ollut(taas)hoitanut tehtäviään kunnolla. Tarkastajat toteaa että eihän tässä mitään, sattuuhan näitä ja sama homma jatkuu. Koettakaa nyt vähän ryhdistäytyä noissa lautakunnissa vai oletteko pelkkiä nyökytteleviä päitä?

 • 22.11.2018 at 10:10
  Permalink

  Näitä ”herroja” ei saada ruotuun millään eikä kukaan. Ei vaikuta oikeusasiamiehen nuhtelut (mm. Studiolasin kattoprojekti jo 10 vuotta sitten – Ratilainen ja Torniainen ylittivät toimivaltansa!) ei mikään. Torniainen ei kommentoi – koska hän on mitään kommentoinut! Monitoimimies Salminen on täysin väärä henkilö tarkastuslautakunnan pj:ksi, mutta ei tarvitse olla kovin älykäs tajutakseen, miksi hänet on sinne ”istutettu”.

 • 22.11.2018 at 13:27
  Permalink

  Nyt pitäisi jo hälytyskellojen soida ! Lautakuntien puheenjohtajiksi pitäisi valita luotettavat ja itsenäiseen ajatteluun sekä vastuunkantoon pystyvät henkilöt. Ne, jotka eivät pysty kieltäytymään yhdetäkään luottamustehtävästä , oli kyseessä yrittäjien – , tarkastuslautakunnan- tai muu puheenjohtajan paikka, eivät ole niitä, joiden niissä kuuluu istua.
  On huomattu kunnassamme , että nuoret ja koulutetut henkilöt ovat lunastaneet täysin paikkansa vastuunkantajina. Heille kuuluu kunnan tulevaisuus, heitä pitää rohkaista !
  Puolueet voisivat nyt harkita mitä on tehtävissä, kun edes tarkastuslautakunta ei pysty ottamaan sille kuuluvaa roolia.
  Eläköityville virkamiehille jotka on valittu ´hyväveli` periaatteella, emme voi enää mitään. Annetaan niiden vaan haukotella loppuun asti. Mutta seuraavia virkamiehiä nykyisten väistyessä ,ei enää pidä valita ilman avointa hakua ,jossa tavoitellaan parhaita mahdollisia voimia.

 • 22.11.2018 at 17:54
  Permalink

  Kyllä nyt pitäs jotain ruveta tekee tämän pertunmaan kunnan johtajien ja isä aurinkoisen kanssa ,voipi olla että vaihtuvuus ensi vaaleissa on melko kova, joka viikko saa lukea kun ei ole menty pykälien mukaan pahin osasto taitaa olla tekninen osasto,voisko kauko nyt jo ruvete ottaa ohjakset käteen. pieni on toivomus mut saa nähdä kuka tehän rejakoi .kiitos

 • 23.11.2018 at 21:12
  Permalink

  Herää kysymys muu taho kuin MHY olisi ollut palvelujen tuottaja?

 • 24.11.2018 at 23:28
  Permalink

  Palvelut olisi voitu tuottaa esim. metsäyhtiöiden puolesta. Tämä olisi edellyttänyt KILPAILUTUSTA. Ihmettelen sitä että vastuussa olevia päätöksiä tehneitä ei laiteta edesvastuuseen! Jos virkamies tekee virheen, hänen tulee kantaa vastuu teoistaan!

 • 27.11.2018 at 17:28
  Permalink

  Jos ei noudateta hankintalakia = laitonta toimintaa!

  Kuinka Pertunmaan kunnanvaltuusto, jossa istuu yksi virkaa tekevä ministerikin, hyväksyy laittoman toiminnan puuttumatta siihen?

  On olemassa metsäpalveluita tuottavia yrityksiä, jotka eivät ole sidoksissa metsäyhtiöihin.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.