0

Juhani Ripatille myönnetään itsenäisyyspäivänä Nobel 1988 muistoristi

Itsenäisyyspäivänä mäntyharjulaiselle Juhani Ripatille myönnetään Nobel 1988 muistoristi. Hänestä tulee 3194. rauhanturvaaja, jolle muistoristi luovutetaan.
Muistoristi voidaan myöntää ennen vuotta 1988 YK:n rauhanturvaajajoukoissa palvelleelle, sillä kyseisenä vuonna YK:n rauhanturvajoukoille myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto.
Muistoristiä pitää erikseen hakea. Ripatille sitä haettiin Etelä-Savon rauhanturvaajayhdistyksen kautta.
– Tämähän on enemmän tällainen aktiivinen muistaminen kuin varsinainen kunniamerkki, Ripatti sanoo.
Yleensä muistoristiä haetaankin nimenomaan perikunnalle muistoksi. Perikunta voi hakea sitä myös jälkikäteen.

Rauhanturvajoukoissa Ripatti palveli 1970–71 Kyproksella. Tuolloin Kyproksella oli Kyproksen kreikkalaisten ja turkkilaisten välisiä levottomuuksia, jotka olivat alkaneet jo 60-luvun puolella ja jatkuivat pitkälle 70-luvun loppupuolelle. Kyproksella muun muassa kuoli ensimmäinen suomalainen, Juhani Matikainen, YK:n rauhanturvatehtävissä.
– Vuoden päivät suunnilleen olin silloin kierroksella. Sitä saa olla iloinen, jos noista hommista selviää puoli vuotta tai vuodenkin ilman minkäänlaisia vaurioita. Henkisiäkään, Ripatti kertoo.
Syytä rauhanturvajoukkoihin liittymiselle Ripatti ei osaa enää kertoa. Ehkä tietynlainen seikkailunhalu on voinut olla yksi tekijä.
Sen sijaan se oli selvää, kun oma mitta oli täynnä.
– Kun lähdin, sanoin pojille, että hoitakaa te bisnekset täällä. Minulle se oli riittävästi. Silloin kun mitta tulee täyteen, on parempi lähteä ennen kuin muuttuu happamaksi.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.