0

Pääkirjoitus: Töitä on, mutta tekijät uupuvat

Mäntyharjun seutua vaivaa tällä hetkellä poikkeuksellinen työntekijäpula. Nousukausi on saanut monet yritykset hyvään vireeseen, mutta työntekijäpulasta on tullut jo kasvun este. Eniten osaajia kaivataan teollisuuteen, mutta avoimia työpaikkoja on niin rakennuspuolella kuin hoiva-alalla.

Yhtälö on monella tapaa harmillinen: juuri nyt eletään nousukauden kenties kirkkainta huippua, jolloin yrityksillä olisi mahdollisuus takoa tulosta. Tilauksia ei kuitenkaan aina voida ottaa vastaan, sillä tekeviä käsiä ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi.

Moni ihmettelee, miten työvoimapula voi olla niin huutava, jos työttömiä työnhakijoita on samaan aikaan runsaasti. Kyse on niin sanotusta kohtaanto-ongelmasta. Suomeksi sanottuna työnantajan vaatimukset ja työntekijän osaaminen tai halut eivät kohtaa. Käytännössä yritykset tarvitsisivat siis työvoimaa, jolla on joko aikaisempaa kokemusta tai koulutusta tarvittaviin työtehtäviin.

Tilanteen parantamiseksi työtä olisi tehtävä yhä laajemmalla rintamalla. Kunnan markkinointikampanjoiden lisäksi myös yritysten olisi hyvä jalkautua aktiivisemmin oppilaitoksiin ja muille areenoille, mistä uusia osaajia löytyy. Kyse on monessa tapauksessa siitä, ettei tieto avoimesta työpaikasta vain saavuta potentiaalisia osaajia.
Samalla kannattaisi myös miettiä pitäisikö kunnan ja yritysten yhdistää markkinoinnissa vieläkin enemmän voimiaan. Se, että naapuri löytää työntekijöitä ei ole pitkällä tähtäimellä keneltäkään pois. Jokainen paikakkunnalle saatu uusi osaaja hyödyttää myös muita yrityksiä.

2 kommenttia aiheesta “Pääkirjoitus: Töitä on, mutta tekijät uupuvat

 • 5.12.2018 at 19:38
  Permalink

  Tämä artikkeli ei nyt kyllä pidä ihan kokonaan paikkaansa. Tiedän useita ihmisiä jotka olisivat valmiita tulemaan Mäntyharjulle töihin, JOS heitä palkattaisiin. Ulkopaikkakuntalainen joka olisi valmis muuttamaan Mäntyharjulle asumaan ympärivuotisesti, ei saa Mäntyharjusta töitä, koska hän on ”junantuoma”. Tai koska palkkaajat ”eivät tunne häntä”. Tai sitten epäillään että he eivät ole tosissaan, ”koska työmatka on niin pitkä”. Vaikka kyseinen ihminen on ilmoittanut tietävänsä vapaan asunnon ja olevan valmis muuttamaan erittäin nopeastikkin. Kunnassa tuntuu olevan joka paikassa pyörivän oven taktiikka, eli palkataan se se sauna- / metsästyskaveri ketä kiinnostaa vähinten olla töissä ja kuka varmasti lähtee pois kahden vuoden päästä.

  Mäntyharjulla kyllä haaveillaan rikkaista jotka tulevat ostamaan tontin, rakentamaan talon ja tekevänsä uran itselleen… Mutta kukaan ei ota huomioon sitä kunnan todellista selkärankaa. Sitä perusduunaria joka pitää isokenkäisten vedet puhtaina, latoo muovituotteita laatikkoon lähetystä varten, pakkaa hyllyt, jakaa postit, tiskaa astiat jne. Lisäksi Mäntyharjulla on tavallisen työntekijän kuntaan tulo tehty vaikeaksi myös sillä, että vuokrat ovat samaa tasoa Mikkelin kanssa. Mäntyharjulla asenne on se, että kuntaan ei haluta perusduunareita. Vain niitä kenellä on vara asua täällä.

  Tässä on meillä peiliinkatsomisen paikka. Sillä välin, kun Mäntyharjulla hohkataan tekojäästä, luonnosta ja kulttuurista. Mutta ne eivät pidä kuntaa pyörimässä jos ei hyväksytä sitä että Joskus se motivoitunein työntekijä löytyy muualta kuin tästä kunnasta.

  • 10.12.2018 at 10:34
   Permalink

   Hei nimimerkki Masa!

   Kyllä Mäntyharjulle mahtuu junantuomat työntekijät. Olisi hienoa, jos vinkkaisit noille tuntemillesi ihmisille, että olisivat yhteyksissä allekirjoittaneeseen.

   ystävällisin terveisin
   yritysasiamies Raili
   Yhteystiedot löytyy Mäntyharjun kunnan sivuilta

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.