0

Käräjäoikeus tuomitsi kaksi miestä ehdolliseen vankeusrangaistukseen Mäntyharjun kesäkuisesta ryöstöstä, syyttäjä vaati kovempaa tuomiota törkeästä ryöstöstä

Käräjäoikeus tuomitsi kaksi mäntyharjulaista miestä ehdolliseen vankeusrangaistukseen ryöstöstä, törkeästä vapaudenriistosta ja pahoinpitelystä. Rikos tapahtui Mäntyharjussa kesäkuussa, kun tuomitut pahoinpitelivät ja ryöstivät uhrin sekä pakottivat hänet lopulta uhkaillen läheiselle lammelle ja jättivät hänet yksin metsään.
Toinen vastaajista sai vuoden ja kymmenen kuukautta ehdollista vankeusrangaistusta sekä 60 tuntia yhdyskuntapalvelua. Toinen sai ehdollista vankeusrangaistusta vuoden, kahdeksan kuukautta ja 15 päivää sekä 50 tuntia yhdyskuntapalvelusta. Lisäksi heidät määrättiin korvaamaan uhrin oikeudenkäynti- ja asianosaiskulut.
Mukana oli myös kolmas mies, jota syytettiin alun perin muun muassa pahoinpitelyn ja ryöstön avunannosta. Hänet todettiin syylliseksi kuitenkin vain pelastustoimen laiminlyöntiin ja hänelle määrättiin sakkorangaistus.
Syyttäjä vaati kahdelle miehistä alun perin vähintään kahden vuoden ehdotonta vankeutta törkeästä ryöstöstä, jos tapahtumia arvioidaan yhtenä tekokokonaisuutena. Käräjäoikeus katsoi kuitenkin ryöstön, pahoinpitelyn ja törkeän vapaudenriiston toisistaan erillisiksi teoiksi.

Tapahtumat saivat alkunsa Mäntyharjun grilliltä, kun miesten seurueille syntyi sanaharkkaa. Uhri tönäisi yhtä tuomituista ja yksi seurueen jäsenistä löi toista. Uhri pakeni tilanteesta ja lähti juoksemaan taimitarhalle päin. Tuomitut lähtivät uhrin perään, kysellen oliko tämä lyönyt toista tuomituista.
Tuomitut halusivat omien sanojensa mukaan kostaa lyöjälle. Miehet vaativat uhrilta myös korvausta grillillä tapahtuneesta lyömisestä.
Miehet eivät uskoneet kielteistä vastausta ja pahoinpitelivät uhria lyömällä ja potkimalla päähän. Pahoinpitely kesti vähintään tunnin ajan, jonka aikana uhrilta vietiin myös lompakko.
Tuomitut kielsivät, että heillä olisi ollut tilanteessa ryöstämistarkoitusta. Käräjäoikeus katsoi, että ryöstön tunnusmerkistö täyttyi, sillä tuomitut käyttivät väkivaltaa vaatiessaan rahallista korvausta aiemmista tapahtumista.
Käräjäoikeuden mielestä kyseessä ei kuitenkaan ollut törkeä ryöstö. Vaikka teko kesti pitkään ja sisälsi muun muassa päähän kohdistunutta väkivaltaa, ei tekoa tehty erityisen raa’alla tai julmalla tavalla, etenkin koska uhriin kohdistui väkivaltaa myös muissa tarkoituksissa kuin anastuksen mahdollistamiseksi.

Sen sijaan miehet tuomittiin törkeästä vapaudenriistosta. He pakottivat uhrin kanssaan läheiselle lammelle uhkaillen esimerkiksi junarataan sitomisella. Matkan aikana häntä on pahoinpidelty ja loppujen lopuksi hänet on riisutettu keskelle metsää. Vaatteet ja miehen puhelimen tuomitut ovat vieneet mukanaan ja jättäneet hänet yksin. Törkeän vapaudenryöstöstä tekee käytetyn väkivallan huomattava määrä.
Vaikka useat potkut kohdistuivat uhrin pään seudulle, totesi käräjäoikeus, ettei rikos täytä törkeän pahoinpitelyn tunnusmerkistöä. Törkeästä pahoinpitelystä olisi pitänyt aiheutua uhrille hengenvaarallinen tila tai vaikea ruumiinvamma tai se olisi pitänyt tehdä erityisen julmalla tavalla. Sen sijaan tuomitut syyllistyivät pahoinpitelyyn.
Kolmas mies ei osallistunut pahoinpitelyyn tai ryöstöön, sillä hänet soitettiin paikalle myöhemmin. Omien sanojensa mukaan mies seurasi passiivisena muiden tuomittujen mukana, sillä hän pelkäsi itsensä puolesta. Käräjäoikeudessa ei pystytty todistamaan, että kolmas mies olisi aktiivisesti osallistunut esimerkiksi uhkailuun. Sen sijaan käräjäoikeus katsoi aiheelliseksi, että miehen olisi pitänyt hankkia uhrille apua, kun seurue on hajonnut. Kolmas tuomittu ei kuitenkaan tehnyt niin ja hänet tuomittiin pelastustoimen laiminlyönnistä päiväsakkoihin.
Tuomiot eivät ole lainvoimaisia.

Lue lisää:
Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeusrangaistusta kahdelle mäntyharjulaismiehelle törkeästä ryöstöstä – Uhri jätettiin alastomana metsään

3 kommenttia aiheesta “Käräjäoikeus tuomitsi kaksi miestä ehdolliseen vankeusrangaistukseen Mäntyharjun kesäkuisesta ryöstöstä, syyttäjä vaati kovempaa tuomiota törkeästä ryöstöstä

 • 8.1.2019 at 15:07
  Permalink

  Liian helpolla pääsivät

 • 8.1.2019 at 19:43
  Permalink

  Mikähän sitten on törkeä jos tuo ei…

 • 8.1.2019 at 20:49
  Permalink

  Juttu on todella laimeasti kirjoitettu totuuteen verrattuna. Kuolemanvaara oli todellinen ja tappouhkauksia annettiin useamman kerran. Kuulostaa älyttömältä siihen verrattuna mitä todellisuus oli. Toivottavasti pahantekijät saavat ansionsa mukaan.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.