0

Vieraskynä: Motivaatio hukassa

Isäni osti uuden tallentavan digiboxin vuosia sitten. Hän oli siitä ylpeä, koska voisi katsella suosikkisarjojaan milloin vain.
Hänellä oli kuitenkin yksi iso mutka matkassa, hän ei osannut käyttää laitetta. Annoin hänelle käyttökoulutuksen ja kirjoitin tärkeimmät asiat paperille. Huomasin kuitenkin pian, että opetukseni eivät olleet menneet perille. Jouduin usein neuvomaan miten boxi toimii sekä ohjelmoimaan ja laittamaan kaiken valmiiksi katselua varten.
Miksei hän opi käyttämään yksinkertaista laitetta? Ajattelin, että mahdollisuus katsoa suosikkiohjelmia milloin vain, antaisi oppimisprojektiin lisää motivaatiota. Se ei sitä kuitenkaan tehnyt, vaan yhdessä palasimme aina samoihin perusasioihin, kuten mistä laite käynnistetään ja mistä löytyvät katsottavat ohjelmat.
Hän kyllä kuunteli, mutta ei ollut koskaan läsnä. Jokin outo ääni toisti hänelle samaa asiaa: ”Ei kannata, koska en opi tätä kuitenkaan.”

Olen joka vuosi oppinut ymmärtämään isääni paremmin. Uuden oppimiseen tarvitaan motivaatiota ja oman mukavuusalueen ulkopuolelle menemistä. Siinä hommassa pahimmat jarrut ovatkin meidän oman päämme sisällä. Kokemus ja oman itsensä muka tunteminen hiekoittaa tehokkaasti mitä tahansa uuden oppimista.
Minulla on ollut jo monta vuotta haaveena ja projektina opetella soittamaan kitaraa.
Se on tullut erittäin selväksi, että oppimiseen tarvitaan säännöllistä harjoittelua ja sinnikkyyttä. Paljon enemmän kuin projektin alussa tulin edes ajatelleeksi. Lisäksi epäilen itseäni ja kykyjäni koko ajan.

On joskus vaikea hyväksyä sitä, kuinka hidasta oppiminen on silloin, kun on iso taakka kannettavana mukanaan. Tarkoitan taakalla menneisyydessä tapahtuneita epäonnistumisia, joista emme osaa tai uskalla päästää irti.
Uskon, että pahimmat lannistajamme löytyvät aina peilistä.
Otin kitaran käteeni taas vuoden tauon jälkeen ja jouduin aloittamaan kaiken lähes alusta. Soimasin itseäni siitä, että olin hyvin alkaneen harjoittelujakson antanut hiipua. Ilmeisesti motivaatiota ei ollut kuitenkaan tarpeeksi. On myös helppoa keksiä itselleen erilaisia syitä harjoittelemattomuuteen.

Suunnittelin syksyllä, että voisin joka päivä harjoitella kieliä muutaman minuutin. Sanavarasto ja puhumisen varmuus kehittyisivät kuin huomaamatta. Netistä löytyy tähän hyviä työkaluja.
Muutaman päivän jälkeen olin jo unohtanut koko asian. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty – sanonta ei pidä paikkaansa. Tarvitaan myös motivaatiota. Jos näette sen kylillä vaeltelemassa, niin lähettäkää se takaisin tänne kotiin.
Minä kaipaan sitä. Se tottelee myös nimeä Aktiivisuus.

Kirjoittaja on sanankäytön monitaitaja ja Mäntyharjun kesäasukas.

Viikon kysymys

Oletko hankkinut itsellesi tai perheenjäsenillesi kasvomaskeja?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...