0

Kolumni: Mäntyharjun lukionostalgiaa 2010-luvulta

Tässä taannoin etsin kaapista ylioppilaspäivänäni saatua nivaskaa, josta tarvitsin erästä todistusta. Lähiaikoina on tullut enemmänkin muisteltua omia lukioaikoja, sillä tähän vuodenaikaan ajankohtaisia ovat eräät lukio-opintojen kohokohdista: vanhojen tanssit ja penkkarit. Olen varmaan maailman pahin asioiden nostalgisoija, joten here we go – luvassa on lukioaikaisia muistoja.

Aloitin Mäntyharjun lukiossa vuonna 2013. Se oli jännittävää, sillä olin kuullut, että lukiossa lukeminen on rankkaa. No joo, kertoohan jo nimikin sen. Samaan aikaan lukiota aloittamassa olivat kuitenkin kaikki parhaat ystäväni, joten jännitys tulevasta oli aavistuksen pienempi. Kävi niin onnellisesti, että pääsimme kaikki samaan ryhmään ja saimme huikean luokanvalvojan. Olimme kuulemma hänen ensimmäinen oma ryhmänsä, mutta siitä huolimatta hän onnistui tehtävässään, sillä loppujen lopuksi taisimme kaikki valmistua ylioppilaiksi.
Edellytykset kolmelle hienolle tulevalle vuodelle olivat siis kunnossa. Ja sitä ne kolme vuotta olivatkin – yksiä tähänastisen elämäni parhaita vuosia. Ensimmäinen vuosi oli uuteen työmäärään, mahdollisesti uusiin työtapoihin ja muutenkin lukiolaisen elämään harjoittelua ja sopeutumista. Toisen vuoden keväällä koitti jo pienestä asti odotetut vanhojentanssit. Niiden aika oli ihanaa, mutta siihen liittyi ihan älytöntä stressiä. Sen taitaa muistaa myös mun perhe, että moi vain äiti!
Stressistä kuitenkin selvittiin ja muistan varmaan aina sen fiiliksen, joka mulla oli, kun tanssittiin meidän omaa tanssia. Se sama tunne oli varmasti meillä kaikilla. Oltiin siinä yhdessä ja se oli meidän juttu. En varmaan myöskään koskaan unohda, miten absurdia oli hiippailla mieletön prinsessamekko päällä kävelytietä pitkin Kisalalta kotiin. Tai ei se nyt absurdia ollut, mutta siltä se vähän tuntui.

Talvella 2016 meidät potkittiin lukiosta ulos penkkareiden muodossa. Mun kaveriporukka oli pukeutunut sukupuolineutraaliksi hiihtojoukkueeksi. Penkkaripäivänä esitettiin myös meidän vuosikurssin valmistelema abivideo. Mäntyharjun lukion esikoinen! Abipäivä ja sen oheisjuhlinta oli ihan huikeaa, mutta vähintään yhtä huikeaa (ja samalla myös vähän haikeaa) oli valmistua ylioppilaaksi. Kolmen vuoden uurastus palkittiin ja oli aika juhlia painamalla valkolakki päähän.

PS. Mun ylioppilaslakki on edelleen valkoinen, mites muilla kevään 2016 ylioppilailla?

Miina Kakko
Kirjoittaja on Mäntyharjulta kotoisin oleva suomen kielen opiskelija

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.