0

Mielipidekirjoitus: Mummolat maakunnan markkinointivalttina

Kaikki muuttavat kasvukeskuksiin, maaseutu autioituu, kaupungistuminen on megatrendi, sanotaan. Onneksi megatrendeillä on aina vastatrendinsä. Tutkimuksetkin sen jo osoittavat, että monelle tämän päivän nuorelle tulevaisuuden unelmien elinympäristö sijoittuu maaseudulle. Suurimmalla osalla meistä suomalaisista juuret löytyvät maaseudulta jo mummolasta.

Maalta on muutettu kaupunkiin silloin kun elantoa ei ole maalta löytynyt. Nyt elannon voi tuoda kaupungista mukanaan takaisin maaseudulle, vaikka sinne mummolaan. Digitalisaatio muuttaa työn luonnetta kaikilla aloilla. Näyttöpäätetyötä voi tehdä vaikka vanhassa navetassa ja moni sitä jo tekeekin. Myös moni palvelu, kuten pankki, on saatavissa digitaalisesti.

Kun peruspalvelut löytyvät, tiestö on kunnossa ja tietoliikenneyhteydet toimivat, ei ole väliä missä työpaikka sijaitsee. Mäntyharjultakin junalla pääsee nopeasti Helsinkiin palaveriin. Jos työpaikka on maalla, saamme muutakin: eläminen luonnon lähellä edistää hyvinvointia merkittävästi.

Palvelut pitää turvata, mutta niiden järjestämistä pitää miettiä uudelleen, ihmislähtöisesti. Minkä kokoinen koulu, päivä- tai hoivakoti on järkevää rakentaa, entä terveyskeskus? Vai laitetaanko kaikki saman katon alle, jolloin emme lokeroisi eri-ikäisiä ihmisiä erilleen vaan voisimme myös edistää sukupolvien kohtaamista. Voisivatko palvelut liikkua ja joustaa kuntalaisten sijaan? Muistetaanko hyödyntää meidän kylätaloja ja -kouluja?

Täällä on hyvä olla, ja moni haluaisi myös tänne muuttaa – kun palvelut ja ympäristö, pidetään kunnossa. Rakennemuutos ei ole mikään luonnonvoima vaan ilmiö, johon me itse voimme vaikuttaa. Etelä-Savo on valtavan kaunis paikka, elinkustannukset ovat kasvukeskuksiin nähden kohtuulliset ja ekologisen elämän edellytykset omissa käsissämme. Kunhan suojelemme vesistöjämme ja kaunista luontoamme.

Parasta markkinointia Etelä-Savolle on itseensä uskovat asukkaat. Lopetetaan ruikutus ja aloitetaan hehkuttamaan omaa ja myös naapurikuntaa. Ymmärretään puhtaan luontomme ja ruokamme merkitys sekä maaseutuasumisen vetovoima. Huolehditaan, että sen mummolan katto pysyy kunnossa, sillä kohta siellä taas asutaan!

 

Maisa Juntunen

FM, maatalousyrittäjä

kansanedustajaehdokas (vihr.)

Kangasniemi

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.