0

Essotelta tulossa parin miljoonan euron lisälasku Mäntyharjulle

Etelä-Savon sotekuntayhtymä Essote kirjauttaa viime vuodelta 15 euron miljoonan euron alijäämäisen tuloksen. Jäsenkunnille tämä tarkoittaa käytännössä mojovia lisälaskuja. Mäntyharjun osalta lisää maksettavaa viime vuodelta kertyy Essoten mukaan 2,03 miljoonaa euroa. Käytännössä Mäntyharju maksaa Essoten viime vuonna tuottamista palveluista 24,7 miljoonaa euroa.
Mäntyharjun kunnanjohtaja Jukka Ollikainen ei halua vielä kommentoida laskutusta, mutta harmittelee Essoten kulujen kasvua.
– Laskutuksessa Mäntyharjun osalta on vielä epäselvyyksiä ja sitä selvitellään. Fakta näyttää kuitenkin olevan se, että Essoten kulut kasvavat 15,1 miljoonaa euroa, Ollikainen kommentoi.
Pertunmaalle lisälaskua viime vuoteen verrattuna kertyy 554 715 euroa. Kokonaisuudessaan maksettavaa Essotelle kertyy 7,6 miljoonaa euroa. Koko Essoten osalta kulujen kasvuprosentti on neljän prosentin luokkaa.
Pitäjänuutiset ei tavoittanut kunnanjohtaja Juha Torniaista kommentoimaan kuntayhtymän kuluja.

Käsillä oleva eripura Essoten jäsenkuntien laskutukseen liittyen ei ole ainutlaatuista.. Viime vuonna kulisseissa käytiin vääntöä vuoden 2017 laskutuksesta. Käytännössä erimielisyydet kuntakohtaisessa laskutuksessa tiivistyivät perussopimuksen laskutuspykälän tulkintaan.
Tuolloin kaikki kunnassa tapahtuneet erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon asiakaskäynnit oli alunperin määritelty samanarvoisiksi. Laskutus ei myöskään tehnyt eroa sille, oliko palvelun käyttäjä kotoisin toisesta Essoten kunnasta. Lopulta kuntien välisistä maksuosuuksista päästiin neuvottelujen jälkeen yhteisymmärrykseen.

Lue myös: Kommentti: Miljoona sinne, miljoona tänne 

7 kommenttia aiheesta “Essotelta tulossa parin miljoonan euron lisälasku Mäntyharjulle

 • 6.3.2019 at 14:37
  Permalink

  Onneksi vähälle käytölle jäävä halliin löytyy viisi milliä , onko Mäntyharju kohta konkurssi kypsä paikka kunta , nousee vero prosentti melko paljon ensi vuonna

 • 6.3.2019 at 15:40
  Permalink

  Osasyy lisälaskulle on alimitoittettu budjetti.On naivia odottaa,ettei kulut kasva vanhenevan ja raihnaisen ikäjakauman omaavassa kunnassa.Varmaan Essoten toiminnassa on tehostamisen varaa,mutta ei se ratkaise kasvavia kustannuksia.Sama koskee koko Suomea,eikä sotekaan siihen helpotusta tuo,jos joskus maaliin pääsee.

 • 11.3.2019 at 08:19
  Permalink

  Kyllä köyhä kansa maksaa ja maksaa vielä helvetin paljon. Missä on vastuu ? Kun ynnälaskua ja miinuslaskua ei osata niin vaihdetaan työntekijöitä. On tainnut opetusala epäonnistua pahemman kerran ja kukahan ne Pisa-pisteet on laskenut (kysytään Essoten johdosta) ?

 • 11.3.2019 at 08:31
  Permalink

  Alimitoitettu budjetti ? Kuka ja ketkä ovat talousarvion hyväksyneet ? Miten toimii tilintarkastus, kun talousarvio ja toteutuma on kuin itä lännestä. Kuntien ja kaupunkien johdon pitää tehdä jotain muutakin kuin julkisuudessa haukotella, että tulipa iso lasku. Missä on osaaminen ? Essotelta tulee päivittäin erilaisia lukuja kuntien maksuosuuksista ja se tarkoittaa kyllä sitä, että siellä ei ole mitään taloudellista osaamista ja voi puuttua muutakin osaamista. Homma on lähtenyt täysin lapasesta ja kaikenmaailman söressensölit yrittävät maalata mustaa valkeaksi. Nykyiset päättäjät juokaa lähtökahvit ja syökää vielä sanssipulla ja antakaa tilaa muille, kun enempää ei enää voi epäonnistua.

  • 11.3.2019 at 20:05
   Permalink

   Jos tarkastelee kunnan organisaatiota niin aika vähän on sellaista porukkaa, jonka tulee vastata budjetin laadinnasta. Talousasioissa on nimetty päällikkö seuraamaan ja vastaamaan talousasioista. Sitä on vaikea sanoa miten työ, laskenta ja seuranta on tehty.

 • 13.3.2019 at 07:20
  Permalink

  Oho !

  Onko Mäntyharjulla sellainen tilanne, että kuntalaisten , virkamiesten ja luottamusmiesten ei tarvitse tietää kunnan talouden hoidosta mitään tai Essoten taloudesta. Ei voi olla totta ! Aika vähän sellaista porukkaa, jonka tulee vastata budjetin laadinnasta tässä joku kirjoitti. Laadi vaan budjetti, mutta kun toteutus on ihan jotain muuta. On karannut nämä asiat täysin handusta ! APUA !!! APUA !!! APUA !!!

 • 15.3.2019 at 07:08
  Permalink

  Hallitus pyysi pääministerin johdolla eroa ja Sote- ja maakuntauudistus kaatui. Nyt sama makkara uuteen suoleen eli demarit tekee 18 kuntaa 18 maakunnan tilalle. Vaalit tulossa ja santakasalla on pöhinää. Himmeleitä tehdään, mutta missä on ne palvelut ?

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.