0

Toripaikkamaksut tuskin poistuvat, myyjien on tyytyminen vuoden takaiseen maksujen alenemiseen

Kuntalaisten toiveista huolimatta Mäntyharjun torilla on tuskin jatkossakaan ilmaisia myyntipaikkoja. 

Tekninen lautakunta käsittelee tiistaina Perussuomalaisten valtuustoryhmän valtuustoaloitetta torimaksujen poistamiseksi. Vastaava tekninen johtaja Tapio Pesonen esittää lautakunnalle, ettei torimaksuista luopumiseen ole taloudellisia perusteita.

Päätösehdotusta perustellaan muun muassa nettomenon merkittävällä kasvulla, joka aiheutuisi torimaksujen poistamisesta. Ilman torimaksuja torista aiheutuisi päätösehdotuksen mukaan nettomenoa noin 18 000 euroa vuodessa. 

Viime vuonna tori teki toimintatuottoa yhteensä 13 477 euroa, joista vuokratuottojen osuus oli 11 154 euroa. Toimintakulut olivat vastaavasti 18 231 euroa. Torin toimintakate oli siis jopa torimaksujen kanssa noin 4 800 euroa tappiolla. Kustannuksista 3 019 euroa muodostui torimaksujen keräämisestä.

Päätösehdotuksessa huomautetaan myös, että torimaksuja laskettiin jo hieman vuosille 2018–2019. Tuolloin vuosi- ja kuukausivuokria laskettiin muutamia kymppejä.

Torimaksut ovat puhuttaneet viime aikoina Mäntyharjun taajama-alueen kehittämiseen keskittyvässä Uudet-hankkeessa. Suurin osa kuntalaisilta tulleista kehitysehdotuksista torin elävöittämiseksi on liittynyt nimenomaan toripaikkamaksujen poistamiseen tai huomattavaan laskemiseen.

2 kommenttia aiheesta “Toripaikkamaksut tuskin poistuvat, myyjien on tyytyminen vuoden takaiseen maksujen alenemiseen

 • 18.3.2019 at 13:11
  Permalink

  Kaikkea ei mielestäni pitäisi ajatella välttämättä tuottojen kautta, vaikka se yleisesti ottaen on kannatettava ja hyvä periaate.

  Selkeitä tuottoja sen sijaan tulisi olla liiketoimintaan vuokratuista tiloista, jotka ovat kunnan omistuksessa. Olisi hyvä, että edellisen kaltainen selvitys lehtiartikkelin muodossa tehtäisiin mm. Kenkätehtaan (Kiinteistö Oy Pyhävedenranta), Kurkiniemen, Miekankosken, Veljesniemen sekä kunnan omistamien teollisuuskiinteistöjen osalta. Tietoja olisi hyvä tarkastella aina muutama vuosi huomioiden.

  Tämä avaisi kuntalaisille ehkä paremmin sitä miten paljon eri kunnan omistamat kohteet tuottavat kunnan kassaan rahaa. Kunnan tehtävä ei sinänsä ole mielestäni tehdä liiketoimintaa näillä, mutta kulut poistoineen pitäisi pystyä saman tuloina kunnan kassaan, jotta niitä pystytään myös ylläpidon lisäksi määräajoin remontoimaan.
  Nämä sinänsä voisi kuntalainen tarkastaa vaikkapa kunnan kiinteistöstrategiasta mikäli sieltä löytyisi ajantasaista tietoa. Nyt tiedot siellä ovat ainakin kulujen ja tuottojen osalta melko vanhoja. Tiedot tietenkin saataisi löytyä kunnan tilinpäätöstiedoista, mutta harvalla on viitseliäisyyttä lähteä niitä penkomaan sieltä.

 • 19.3.2019 at 07:55
  Permalink

  Eikö päättäjillä ole tietoa laskutuksesta miten se hoidetaan 2000 luvulla, olisiko nuorempaa väkeä saatavilla.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.