0

Pääkirjoitus: Kemikaalionnettomuuden korvauksista väännetään vielä pitkään

Kinnin kemikaalionnettomuuden jäljet näkyvät vielä pitkään paikallisessa luonnossa. Perjantaina pidetyssä yleisötilaisuudessa selvisi, että erityisesti onnettomuusalueen lähellä MTBE-kemikaali varastoituu vuosikausiksi niin pohjaveteen kuin maaperään. Hyviäkin uutisia kuultiin. Saastunut pohjavesialue rajautuu alle kahden kilometrin päähän onnettomuuspaikasta, eikä sen pelätä laajenevan pidemmälle. Myös pintavedet Sarkavedessä ja Vuohijärvessä ovat pikku hiljaa puhdistumaan päin.

Moni lähialueen kiinteistönomistaja on alkuvuoden aikana pohtinut vastausta VR:n heille lähettämään kirjeeseen. Siinä VR tarjoaa korvauksia onnettomuuden aiheuttamista virkistyshaitoista. Korvaussummat liikkuvat muutamasta sadasta eurosta muutamaan tuhanteen euroon saakka. 300 kirjeen saaneesta korvauksen on pättänyt ottaa vajaat 140. Sopimukseen kuuluu, että korvauksen saaneilla ei ole enää mahdollisuutta lisäkorvauksiin tulevaisuudessa.

Moni Pitäjänuutisten kuulema kiinteistönomistaja pitää tarjottuja summia erittäin pieninä. Osa tuntee kuitenkin olevansa korvausten kanssa pakkoraossa: jos vapaaehtoiseen tarjoukseen jättää tarttumatta, tulevaisuuden korvaustoiveet ovat pitkän ja epävarman oikeuskäsittelyn takana.

Osa alueen yrittäjistä ja kiinteistönomistajista käy omia vääntöjään VR:n kanssa mahdollisista vahingonkorvauksista. Monissa tapauksissa ollaan oikeusvaltion peruskysymysten äärellä: jos kemikaalionnettomuus pilaa ympäristöä, millaisiin korvauksiin siitä kärsineet ihmiset ja yrittäjät ovat oikeutettuja?

Onnettomuudesta syyttä suotta kärsineiden kannalta olisikin kohtuullista, että riitatapauksia etenisi tuomioistuinten ratkaistavaksi. Näin lukuisiin avoimiin kysymyksiin saataisiin lainopilliset linjaukset.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.