0

Sähkömaksut nostavat Mäntyharjun Suomen kalleimpien mökkikuntien joukkoon

Mäntyharju on yksi Suomen kalleimmista mökkikunnista, kertoo Omakotiliiton selvitys. Edelle kirivät vain Savonlinna, Kuopio, Mikkeli, Parainen ja Kangasala. Selvityksessä otettiin huomioon kunnan vapaa-ajan asunnon kiinteistövero, sähkömaksut ja jätemaksu.
Mökkeilyn kalleimmat kuluerät ovat sähkö ja kiinteistövero. Erityisesti Mäntyharjussa sähkö on huomattava kuluerä, sillä kiinteistövero on kalleimpien mökkeilykuntien veroa merkittävästi alhaisempi.
Sähkö onkin kalleinta Mäntyharjussa, Savonlinnassa ja Mikkelissä, yhteensä jopa 600 euroa vuodessa. Tästä jakeluverkon ylläpidon kiinteä perusmaksu on peräti 408 euroa perusmaksun ollessa 34 euroa kuukaudessa. Sähköä mökkeilijät käyttävät keskimäärin 1000 kW vuodessa.
Tontin kiinteistövero on kallein Kangasalla, yli 380 euroa, ja rakennuksen osalta Raaseporissa, yli 210 euroa. Jätekustannuksia mökkiläinen maksaa keskimäärin 34 euroa. Kalleinta maksua peritään Paraisilla, 58 euroa vuodessa.
Keskimäärin mökkeily maksaa vuodessa 770 euroa vuodessa vertailussa mukana olleissa kunnissa. Huomattavien sähkökustannusten vuoksi Mäntyharjussa mökkeily maksaa keskimäärin kuitenkin noin 900 euroa vuodessa. Tilaston kärkipaikkaa pitävässä Savonlinnassa mökkeily maksaa yli 1 100 euroa vuodessa.

Selvityksen tehnyt Omakotiliitto haluaa kiinnittää huomion kuntien ja alueellisten yhtiöiden päätöksentekoon ja viestintään. Kiinteistöveroa käytetään helposti kuntatalouden paikkaajana, mutta samalla vahingoitetaan kunnan mökki-imagoa.
– Ei ole kunnille imartelevaa, että suurimmat mökkikunnat Kuopio, Mikkeli, Parainen, Lohja ja Savonlinna ovat myös kaikista kalleimpien mökkikuntien joukossa. Täytyy muistaa, että juuri mökkiläiset ja kausiasukkaat lisäävät elinvoimaa ja tuovat vero- ja ostoeuroja mökkipaikkakunnallensa. Verotuksen ja maksujen kiristäminen mökkiläisiltä ei kannusta uusia kansalaisia rakentamaan tai hankkimaan mökkejä näistä kunnista, korostaa Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen.
Erityisesti sähköverkon ylläpito rokottaa mökkeilijöitä suhteellisesti eniten. Sähköverkkoyhtiöt investoivat säävarmaan verkkoon, kun sähkömarkkinalaki edellyttää, etteivät sähköt voi olla katkenneena mökkien osalta 36:ta tuntia pidempään. Omakotiliitto vaatiikin verkkoyhtiöiltä parempaa asiakkaiden huomiointia, onhan jo nyt sähköverkkoinvestoinneista leikattavissa jopa 1 miljardia euroa.
– Sähkön siirtoyhtiöiden ja päättäjien tulee tosiasiallisesti kuulla asiakkaita. Onko 36 tunnin maksimikeskeytys mökillä aivan välttämätön, ja kuinka verkkoinvestoinnit toteutetaan. Siirtomaksuja tulee huojentaa niin mökkiläisten kuin omakotiasukkaidenkin osalta, vaatii toiminnanjohtaja Savolainen.
Tutkimus tehtiin ensimmäistä kertaa ja se koskee 20 mökkivaltaisinta kuntaa edustaen neljännestä mökkien määrästä. Pertunmaa ei ollut mukana tutkimuksessa.

2 kommenttia aiheesta “Sähkömaksut nostavat Mäntyharjun Suomen kalleimpien mökkikuntien joukkoon

  • 11.6.2019 at 20:23
    Permalink

    No musta36 tuntia ilmansähköä on pitkä aika jos auringopaneli ei ole sähkökatkoja muistaakseni siinä in akut mitkä varastoivat sähköä

  • 13.6.2019 at 09:34
    Permalink

    Pertunmaan kunta etulyöntiasemassa energia-asioissa. Suur-Savon Sähkön osakkeet myyntiin . Biokaasulaitos Kuorttiin ja heti Kassinmäen ostoon Ruorasmäessä. Kassinmäkeen tuulivoimapuisto. Nopeet syö hitaat…Kunnanhallituksen kokous heti…

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.