0

Kotiseudun avomaan mansikat kypsyivät myyntiin — Pääsadon keruu alkoi Etelä-Savon tiloilla

Eteläsavolainen mansikkakausi alkaa olla parhaimmillaan. Mäntyharjulaisen Vierulan marjatilan pelloilta poimittiin tämän kauden ensimmäiset mansikat perjantaina.

Tätä ennen Vierulan mansikoita on poimittu kasvihuonetunneleista. Vierulan yrittäjä Mikko Kohonen arvioi avomaan mansikan pääsadon kypsyvän poimittavaksi ja myyntiin tällä viikolla.
Vierulassa marjakauden avauksessa vieraillut hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton Mikkelin piirin puheenjohtaja Mikko Ruottinen arvioi tilanteen olevan vastaavan muillakin eteläsavolaisilla marjatiloilla. Ruottisen oma tilan on Sulkavalla.
— Runsas kukinta enteili hyvää satoa, mutta tulevien viikkojen sää ratkaisee avomaan mansikan satokauden pituuden, Ruottinen sanoo.

Polka-lajikkeen kukinta oli todella runsasta, mutta monin paikoin saattoivat helteet olla kukinta-aikaan liian voimakkaat.
— Tällöin siitepöly ei välttämättä irtoa niin hyvin, eivätkä pölyttäjät ehdi käydä joka kukassa. Kilomäärissä ei saada ihan sellaista satoa kuin ennakoitiin.
Ruottisen mukaan nyt poimittavat marjat ovat kuitenkin kookkaita, hyvälaatuisia ja makeita.

Mansikanviljely on hienoisessa nosteessa hyvän kysynnän siivittämänä. Viljelypinta-ala on Etelä-Savossa kasvanut noin 75 hehtaarilla viimeisen viiden vuoden aikana, ja vuonna 2018 ylitettiin 300 hehtaarin raja.
Kasvun takana on toimintaansa laajentavien marjatilojen ohella myös uusia viljelijöitä.
Vanhat tilat ovat kasvattaneet viljelyalojaan ja myös uusia yrittäjiä on tullut alalle.
Ruottisen mukaan Polka on edelleen pääsatokauden valtalajike, vaikka viljelytekniikoiden kehittyessä lajikevalikoima on monipuolistunut.

Myöhäiset lajikkeet ja viljely kausitunneleissa laajentavat mansikan satokautta syyskuun alkuun asti, mutta valtaosa sadosta kypsyy edelleen perinteiseen mansikka-aikaan heinäkuun alkupuolella.
Mansikan kokonaissato maakunnan alueella on vuosittain reilu miljoonaa kiloa, joka on noin kymmenesosa valtakunnan kokonaissadosta.
Ensimmäisiä kausitunneleissa kypsyneitä vadelmia poimitaan jo eteläsavolaisilla tiloilla. Myös Vierulan tilalla kasvatetaan mansikoiden lisäksi vadelmia ja kesävihanneksia.

Vierulan tilan yrittäjät Mikko ja Tiina Kohonen testaavat putkessa kasvatetun mansikan makua. Pelloilta keruu aloitetettiin viime viikon lopulla.

Vierulan yrittäjäpariskunnan työnjaossa markkinoinnista vastaava Tiina Kohonen kertoo, että Vuoden nuori yrittäjä kilpailussa finalistien joukkoon selviytyminen on näkynyt selvästi asiakasmäärissä.

— Ja asiakkaiden palaute on ollut iloisen kannustavaa.

Vierulan markkinointi jatkuu aktiivisena. Marjakauden merkeissä tilan popup-ravintolassa järjestettiin burgeri-ilta, jossa esiintyi Konsta Hietanen.

Vierula myy suuren valtaosan tuotteistaan lähiseudun neljän oman myyntipisteen ja tilan itsepalvelukioskin kautta. 

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.