0

Sauna paloi Ruorasmäellä – ”Illalla saunottiin, aamulla se oli liekeissä”

Pieni rantasauna paloi maan tasalle Pertunmaan Ruorasmäellä varhain tiistaiaamuna. Pelastuslaitos sai hälytyksen palopaikalle Lylyksentien varrelle kello 4.49. Palo ei levinnyt maastoon, eikä siitä ollut vaaraa muille rakennuksille.

Paloa aitiopaikalta todistanut Eeva Jalonen kertoo, että Salmela-niminen mökki, jonka sauna paloi, on Ruorasmäen ensimmäinen kesäasunto. Alunperin mökki oli rakennettu ennen jatkosotaa ja siihen kuului savusauna. Savusauna paloi 1960 -luvulla. Tiistaiaamuna palanut sauna rakennettiin savusaunan paikalle, eli sillä oli ikää lähes 60 vuotta.

– Illalla saunottiin noin iltakuuden asti, aamuviideltä sauna oli liekeissä. Soitto 112:een ja paikalle saapui kaksikin palokuntaa, koska sauna oli lähellä rantametsikköä, Jalonen kertaa yön tapahtumia.

Ensin löysi paikalle Joutsan vapaapalokunta ja heti perään Pertunmaan. Pelastuslaitoksen työksi jäi kastella palavan saunan jäänteet ja sen ympäristön maastopalon estämiseksi. Saunan ympäriltä kaadettiin samalla muutama puu. 

Palon syttymissyy jäi pelastuslaitokselle epäselväksi.

– Tulen huolellinen käsittely on tärkeää arkisissakin toimissa. Nyt tulen leviämiselle kiukaan tulipesästä ei ole löytynyt selitystä. Ranta tuskin jää ilman saunaa tulevaisuudessakaan. Entistä ehompi ainakin paloturvallisuuden kannalta  varmasti rakennetaan, Eeva Jalonen kertoo.

Kommentteja aiheesta “Sauna paloi Ruorasmäellä – ”Illalla saunottiin, aamulla se oli liekeissä”

 • 30.7.2019 at 12:11
  Permalink

  Mummojen lauteet tuhkana taivaalle.
  Lylyksen vanhin sauna lämpeni viimeisen kerran.
  Kesti sodan, vaan ei rauhaa, arki vei saunan jo toisen kerran.
  60-luvulla saunan polttivat reippaat baijerilaiset nahkahousuineen.

  Mummojen uintiretket jatkuvat ilman saunan alkulämpöä.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.