0

Pääkirjoitus: Tarvitseeko Mäntyharju patsaan?

Mäntyharjussa herätellään neljän vuosikymmenen tauon jälkeen keskustelua Hassun-Pekon patsaasta. Lähialueita kiertänyt pelimanni tuli tarinoiden mukaan tunnetuksi lennokkaasta viulunsoitostaan, irvailevista lauluistaan ja tavaramerkiksi muodostuneesta leukaperissä roikkuneesta piipusta. Hassun-Pekko on ollut viimeisen vuoden aikana muutenkin ajankohtainen, kun kansanpelimannin lauluja koottiin yksiin kansiin Ilkka Matikan toimesta.

Asioiden edelle on turha hoppuilla, sillä patsasideassa on kyse ilmoille heitetystä ehdotuksesta. Nyt olisi kuitenkin mukava kuulla mitä mieltä eri tahot hankkeesta ovat ja olisiko aika nyt kypsä pelimannin kunniaksi pystytettävälle muistomerkille. Mäntyharju markkinoi itseään kulttuurikuntana, eli siinä mielessä patsaan pystyttäminen kunnan historian kenties tunnetuimmalle kulttuurihenkilölle sopisi hyvin. Parhaimmillaanhan onnistuneesta patsaasta tai taideteoksesta voi tulla kunnan vetonaula, jonka ulkopaikkakunnaltakin tulevat kunnasta muistavat.

Vaikka idea Hassun-Pekon patsaasta ei ottaisikaan tuulta alleen, niin samalla on hyvä hetki käydä keskustelua siitä, mitä taidetta keskustassa voisi olla tulevaisuudessa. Mäntyharjussa on ollut viime vuosina runsaasti keskustaa piristänyttä enemmän tai vähemmän väliaikaista taidetta. Olisiko nyt aika jollekin pysyvämmälle teokselle? Oma kysymyksensä on tietenkin se, halutaanko keskustaan näköistaidetta vai jokin abstrakti teos? Eli olisko paras ratkaisu esimerkiksi Oulun Toripolliisin tyyppinen yhteiskuviin soveltuva maamerkki vai pitäisikö mallia hakea ennemminkin Mikkelin ”ruskeasta reiästä”, eli Suuresta Spiraalista?

Lue myös: Hassun-Pekolle ehdotetaan patsasta Mäntyharjuun

2 kommenttia aiheesta “Pääkirjoitus: Tarvitseeko Mäntyharju patsaan?

  • 1.8.2019 at 22:17
    Permalink

    Päätoimittajan ideaa kannattaa miettiä.

    Pekko olisi voinut luritella nätimmin sanoin, jolloin ei nykyisinkään tarvitsisi sensuroida sanoja lapsilta ja muilta herkiltä kohderyhmiltä. Sanoituksilla on ehkäpä ollut jotain vaikutusta sen aikaisien kylänjuhlien ilmapiiriin jäätä rikkovalla tavalla ja sitä kautta välillisesti pitäjän alueen syntyvyystilastoihin, tiedä häntä? Tästä vinkkelistä katsoen Pekon pelimannin työ ja huvi on eräällä lailla vastannut sen aikaista Tinder-treffipalvelua.

    Joka tapauksessa jos patsas tulee, niin se saisi olla enemmän näköisensä, jotta sitä ei tarvitsisi miettiä ketä se esittää tai onko sillä liittymäkohtia sanoituksiin tai peräti Mikkelin omaan ylpeyteen eli p******kään.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.