0

Pääkirjoitus: Paikallishistoria kiinnostaa

Pertunmaalla järjestettiin perjantaina kiertoajelu, jossa tutustuttiin paikallishistoriaan mielenkiintoisten tarinoiden kautta. Kunnan kanssa yhteistyössä järjestetyn bussiretken asiantuntevana oppaana toimi Jorma Syvälahti, joka viihdytti pariakymmentä kyytiin hypännyttä pertunmaalaista ja kesäasukasta menneiden vuosikymmenten ja vuosisatojen tarinoilla.

Retken vastaanotto oli innostunutta ja jatkoa seurannee ensi kesänä. Reissu osoitti, että kiinnostusta paikallishistoriaan liittyviin tarinoihin ja tapahtumapaikkoihin löytyy. Omalta osaltaan innostukseen on vaikuttanut viime vuonna valmistunut Pertunmaan laadukas historiateos, jota ihmiset ovat lukeneet innolla.

Mäntyharjun puolella ihmisiä on kiinnostanut tänä kesänä museon Muuttuva Mäntyharju -kesänäyttely, joka kertoo valokuvien kautta kunnan katukuvan muutoksesta. Se on herkistänyt ihmiset muistelemaan vanhoja aikoja ja kertomaan toisilleen tarinoita. Samalla odotetaan teossa olevan kolmannen historiateoksen valmistumista.

Mäntyharjussakin voisi olla juuri nyt tilausta Pertunmaan kaltaisille taajama- ja kyläkierroksille, jos bussin mikrofonin varteen saataisiin paikallishistorian tarkaan tuntevia hahmoja. Hyviä tarinoita riittää varmasti loputtomiin eri puolilta lähiseutua. Potentiaalia voisi olla myös suunnitelmissa olleessa vanhoja taloja esittelevässä tapahtumassa.

Paikallishistorian ympärille kasatut tapahtumat ovat parhaimmillaan paikkakuntaa yhdistävä voima. Ne voivat kerätä paikalle myös entisiä asukkaita muistelemaan menneitä, ihmettelemään nykyhetkeä ja toivottavasti myös miettimään tulevaa.

Muutamilla paikkakunnilla Suomessa paikallishistoriaa on viime vuosina pyritty elävöittämään esimerkiksi puhelimiin ladattavien sovellusten kautta. Kännykkäviritelmien ongelma on, etteivät ne pääse lähellekään oikean ihmisen kasvotusten kertomien juttujen tunnelmaa. Paikallishistoria onkin parasta oikean ihmisen kertomana paikan päällä.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.