0

Mäntyharju hakee neljännesmiljoonan säästöjä loppuvuodelta – keinovalikoimassa muun muassa ylityökielto ja materiaaleista säästäminen

Mäntyharjun kunta yrittää löytää 250 000 euron säästöjä loppuvuoden aikana. Taustalla on se, että verotulot ovat jäämässä alle talousarvion ja Essote tuottamat sosiaali- ja terveyspalvelut, jotka ovat ylittäneet tammi-kesäkuun aikana talousarviovarauksen 760 000 eurolla.
Kuuden kuukauden kertymä tarkoittaa sitä, että kunnan vuositulos muodostuu alijäämäiseksi. Verotulojen niukkuutta tai Essoten kulujen paisumista ei kunnan omilla toimilla pystytä paikkaamaan, mutta kunnan oman palvelutuotannon odotetaan pysyvän talousarviossa. Tämä tarkoittaa neljännesmiljoonan euron säästöjen kaivamista loppuvuoden osalta.
Säästökohteiden odotetaan löytyvän henkilöstökuluista ja materiaalihankinoinnasta. Hallinto- ja talousjohtaja Tuomo Penttinen muistuttaa, että henkilöstösäästöjen tulee pohjautua vapaaehtoisuuteen koska yhteistoimintamenettelyn vaatimia toimenpiteitä ei ehditä toteuttaa jäljellä olevassa aikataulussa.

Kunnanhallitus hyväksyi keinovalikoiman, johon kuuluvat ylityökielto ja avoimeksi tulevien vakanssien täyttämättömyys. Sijaisten palkkaus vaatii kunnan johtotiimin luvan, alle 1-3 päivän sijaisuudet hoidetaan yksiköissä sisäisesti. Henkilöstöjärjestöjen kanssa pyritään pääsemään sopimukseen suosituksesta kolmen palkattoman vapaapäivän pitämisestä vakanssia kohden loppuvuoden aikana ja hankinnoissa noudatetaan pidättyvyyttä, vain välttämätön hankitaan. Yli 500 euron kertahankinta edellyttää johtotiimin luvan.
Kyseiset rajoitukset koskevat myös Mäsek Oy:tä sekä Mäntyharjun Yrityskiinteistöt Oy:tä.

6 kommenttia aiheesta “Mäntyharju hakee neljännesmiljoonan säästöjä loppuvuodelta – keinovalikoimassa muun muassa ylityökielto ja materiaaleista säästäminen

 • 14.8.2019 at 13:37
  Permalink

  Olisiko kuitenkin Kisalan laajennuksen kanssa kannattanut pistää peli poikki ja aloittaa alusta? Siihen olisi ollut mahdollisuus jos olisi ollut tahto. Laajennus olisi saatu halvemmalla ilman valtionosuuttakin. Nyt haetaan 250 000 euron säästöjä. Ja aloitetaan tekemään uutta kalliimmalla.

  • 14.8.2019 at 21:18
   Permalink

   Urheiluasioissa ei todellakaan näytä olevan rahasta kiinni. Koulut suljettiin ja tiet ovat kuoppaisia, mutta pääasia että muutama vielä kuntoiluun kykenevä saa mahtavat mahdollisuudet. Itse olen kyllä eri mieltä. Jos haluaa liikkua, saa harrastuksensa vaikka ilmaiseksi, eikä mitään sementtilinnaa ympärille tarvita.

 • 14.8.2019 at 19:05
  Permalink

  Kyllä kunnan päättäjillä hihna luistaa pahasti. Kisalan laajennus heti jäihin. Aivan liian kallista urheilua. Kisalaan uusi lattia ja iv koneen huolto riittää. Kunnanvirasto myyntiin (joku pisnesmies purkaa ja rakentaa tilalle arvoasuntoja mutta kunta ei sotkeudu mitenkään) Kunta ostaa valtionvirastotalon ja remontoi sen kevyesti omaan käyttöön. Ja niin kaikki ovat onnellisia…

 • 14.8.2019 at 20:31
  Permalink

  Kovin kummallista kun pihistetään tällä hetkellä kaikesta mahdollisesta. Yritetään pihistää henkilökuluista ja tavaroiden hankinnasta.

  Rakennushankkeissa ei ole pihistelty vuosikausiin. Onko kukaan laskenut kuinka moni rakennus- ja saneeraushanke olisi pysynyt budjetissa? Mökkimessuillekin tehtiin lisätyötä ja hankittiin kalliita roskapönttöjä. Terveyskeskuksen saneeraus on ollut koettelemus kunnan kassalle, myös palolaitos.

  Miksi verorahat tuhlataan rakennusliikkeiden taskuun ja itse kärvistellään säästön kurimuksessa? Parempi olisi olla tarkka rakentamisessa ja saneeraamisessa ja säästää ne veroeurot siellä kuin pihistää normaalitoiminnassa.

  • 15.8.2019 at 10:17
   Permalink

   Valtuustoaloite on tehty keväällä kunnan rakennushankkeiden toteutumisesta, kustannuksista, niiden ylityksistä tai alituksista ja niihin johtaneista syistä. Aloite ei ole liikkunut sen jälkeen mihinkään. Kyllä se kunnantalolla on, nyt odotellaan että saadaan siitä tietoa. Se kiinnostaa useita kuntalaisia. Se on ihan normaalia seurantaa mihin raha on mennyt ja ollaanko saatu sitä mitä on haluttu.

 • 20.8.2019 at 07:41
  Permalink

  Mäntyharju hakee 250 000 euron säästöjä loppuvuonna. Pertunmaan kunta on miinuksella alkuvuonna noin 140 000 euroa ja ei huolen häivää . Kuntaministerin puheet ennakoi jatkossa yhtä isoa kaupunkia Etelä-Savoon ja siinä on mukana kaikki köyhät kaupungit ja kunnat. ESSOTE ja toriparkki ja kiskot vievät etelään…

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.