0

Sähköautolla töihin Helsinkiin ja takaisin — Mäntyharjulainen Kimmo Karhu pitää täyssähköautoa käytännöllisenä ja taloudellisina kulkuneuvona

Mäntyharjulainen Kimmo Karhu siirtyi käyttämään sähköautoa viime vuoden alussa. Noin kerran viikossa hän ajaa sillä työpaikalleen Espooseen ja takaisin.
– Kun aloitin sähköauton käytön, olosuhteet olivat sille haastavimmat mahdolliset. Oli pakkasta, sohjoa ja jäätä.
 
Kipinä sähköauton hankintaan tuli kaverilta.
– Hän oli hankkinut samanlaisen auton. Ensin ajattelin, ettei tuossa ole mitään järkeä. 
It-alan ammattilaisena ja tuotantotalouden diplomi-insinöörinä Karhu alkoi ottaa tarkemmin selvää ympäristöystävällisemmän autoilun vaihtoehdoista ja kuluista.
 
Lopulta Karhu myi pois uudehkon diesel-autonsa ja hankki tilalle neljän vuoden yksityisleasingillä Hyundai Ioniq täyssähköauton. Autosta vapautunutta pääomaa hän käytti kodin aurinkosähköjärjestelmän rakentamiseen. Näin matkat voi tehdä osittain omassa kodissa tuotetulla energialla.
 
– Huoltoleasingissä kustannukset ovat hyvin ennakoitavissa, eikä tarvitse huolehtia sitä, mikä on auton jäännösarvo neljän vuoden päästä. Se on leasingyhtiön huoli. Itse voi ottaa neljän vuoden päästä uuden leasingauton käyttöön.
 
Käytettyjen sähköautojen markkinat ovat Suomessa vielä pienet ,ja auton arvon alenemista onkin vaikea ennakoida.
 
Karhulla 470 euron kuukausimaksuun kuuluvat huollot, mahdolliset korjaukset, ja renkaat. Omasta pussista pitää maksaa ajoon tarvittava sähkö, vakuutukset ja verot.
Leasingsähköautoon siirtyvä saa valtiolta saman 2 000 euron hankintatuen auton ostavakin.
 
Sähköauton ja erityisesti sen akuston valmistaminen aiheuttaa hiilijalanjäljen. Karhun käyttämässä automallissa akuston valmistuksen CO2-kuorma on kuitattu noin 11 000 kilometrin jälkeen, jos käytettävä sähkö tuotetaan uusiutuvilla menetelmillä.  Tuon reilun 10 000 kilometrin jälkeen erot ovat selvät sähköauton hyväksi.
– Pitää myös muistaa, että auton pakoputkesta tulee paljon muutakin haitallista kuin vain jatkuvasti esillä olevaa hiilidioksidia.
 
Ympäristösyyt ovat Karhulle yksi peruste, mutta sähköauto yhdistyneenä omaan aurinkosähköjärjestelmään on osoittautunut myös taloudellisesti perusteltavaksi ratkaisuksi.
– Sähkö on maksanut 100 kilometriltä 90 senttiä. Dieselilläni polttoainekulu oli noin 9 euroa. Ero on siis kymmenkertainen.    
 
Karhu hankki kotitalliinsa älylaturin, jonka voi ohjata käyttämään omalla kotijärjestelmällä tuotettua sähköä. Jos sitä ei ole tarpeeksi, auto ladataan yleisestä sähköverkosta tai tai laturi pysäyttää lataamisen, kunnes auringosta tulee taas riittävästi energiaa.
 
Autoa matkan varrella ladatessa  voi käyttää kotona tuotettua sähköä. Ylijäämäsähkön operaattori rekisteröi Karhun omalle tilille ja sitä myös kannattaa käyttää lataamiseen.
– Fortum hyvittää sille myydyn aurinkopaneelien ylituotannon kaksinkertaisena, kun lataa auton sen latausverkostossa.
Älylaturin voi ohjata käyttämään omalla kotijärjestelmällä tuotettua sähköä. Laturi pysäyttää lataamisen, kunnes auringosta tulee taas riittävästi energiaa.
 
Lämpimillä keleillä Karhun käytössä olevan Hyundai Ioniqin toimintasäde riittää Mäntyharjun ja Espoon väliselle 210 kilometrin matkalle.
– Talvella on käytävä kerran lataamassa, mutta matkalla pysähtyisin joka tapauksessa kerran kahvitauolle. Voin poiketa työmatkalla Heinolan Lidlissä, kun siellä on asiakkaille ilmainen sähköauton latauspiste.
 
Sähköauto lämpiää talvella nopeasti. Koska moottori ei tuota hukkalämpöä, niin lämmitykseen käytetään ilmalämpöpumppua. Järjestelmä tarvitsee myös sähköä ja toimintasäde jääkin talvella lyhemmäksi.
 
Varttitunnin latauksella kapasiteetistä saa ladatuksi 85 – 90 prosenttia. Varausta ei ole juuri joutunut jonottamaan.
– Eniten harmia tuottavat sähköautojen latauspaikoille pysäköidyt polttomoottoriautot.
 
Karhulla on sovellukset kolmen operaattorin pikalatausverkostoihin. Autoa voi myös ladata auton mukana toimitettavalla laturilla mistä tahansa tavallisesta pistorasiasta, mutta niistä lataaminen on hidasta. 
 
Moottoritiellä Karhu on ajanut yleensä noin 100 kilometrin tuntinopeutta, koska suurempi nopeus lyhentää toimintasädettä.
– Sitä ajaa leppoisasti moottoritien oikealla kaistalla, eikä tarvitse hermoilla ohitusten kanssa. Parasta on, jos edellä ajaa Onnibussi. Sen peesissä säästää energiaa.
 
Rajoitusten ylärajoilla ajaminen säästäisi Mäntyharjun ja Espoon välillä muutaman minuutin.
– Kiirettä pitäneenä ja ylinopeuden rajoilla ajaneena voi Espoon päässä joutua seisomaan samoissa ruuhkissa. Joku huomauttaa, että matkoihin käytetyistä lisäminuuteista kertyy vuodessa tunteja. Mutta emmehän me käytännössä hahmota aikaa sillä tavalla.
 
Ajotapaa sähköautolla ajaminen rauhoittaa. Karhu huomaa sen, kun ajaa perheen toisella autolla.
– Dieselin ratissa huomaan manaavani niitä, jotka eivät aja suurinta sallittua nopeutta.
 
Karhu suunnittelee, että perheen toinenkin auto vaihdetaan jossakin vaiheessa ympäristöystävällisemmäksi.
– Hankimme sen tilalle ehkä tässä vaiheessa pistokehybridin. Sellaisella pitemmät matkat onnistuvat vaivattomammin. Hybridi on hyvä siirtymävaiheen ratkaisu.
 
Reilu puolen vuoden käytännön kokemusten perusteella Karhu pitää nykyistä sähköautoteknologiaa käytännöllisenä ja taloudellisena vaihtoehtona.
– Muutosvastarinta on voimakasta, mutta murros on käynnissä. 
Sähköpyörää Kimmo Karhu käyttää asiointireissuille Mäntyharjun keskustaan ja kuntoilussa maastoreiteillä.
 
750-kuutioisen moottoripyöränsä Karhu on jo korvannut sähköpolkupyörällä. Sillä on vaivatonta ajella kodin ja Mäntyharjun keskustan välinen kolmen kilometrin matka. Karhu ajaa myös maastossa.
 
– Täällä on upeita retkeilyreittejä maastopyöräilyyn.  Maastossa keskisyke on 140:ssä, mutta on mukava kun tiukimmissakaan nousuissa ei tule läkähtymisen tunnetta niin kuin tavallisella pyörällä.
 
Lisää tietoa sähköautoista esimerkiksi Motivan sivuilta ja https://10myyttiasahkoautoilusta.fi/

3 kommenttia aiheesta “Sähköautolla töihin Helsinkiin ja takaisin — Mäntyharjulainen Kimmo Karhu pitää täyssähköautoa käytännöllisenä ja taloudellisina kulkuneuvona

 • 21.8.2019 at 08:44
  Permalink

  Tämä oli niin taattua Karhua!

 • 23.8.2019 at 12:45
  Permalink

  Kolmen litran diesei Mersulla tullään möksälle vielä monta, monta vuotta. Yhdellä tankkauksella yli tuhat kilsaa, siis kolme mökkireissua Vantaalta. Karhua kaadetaan
  vain
  kurkusta
  alas

 • 24.8.2019 at 08:56
  Permalink

  Kiitos toimitukselle ja artikkelin laatijalle erittäin monipuolisesta kirjoituksesta. Kuten kommenteista on havaittavissa, on uuden teknologian käyttöönotolle aina epäilijöitä ja suoranaisia vastustajia. Artikkeli kertoo kuitenkin yhden ennakkoluulottoman ja avarakatseisen henkilön käyttökokemuksista uuden teknologian parissa. Kirjoitus on realistinen kuvaus ja siten tarjoaa hyvää tietoa käyttökokemuksista meille ”tavallisille tallaajille”. Pakko nostaa hattua tälle Karhulle, sillä maailma kaipaa hänen kaltaisiaan edelläkävijöitä ja kaikki esitelty teknologia tulee olemaan arkipäivää, jopa piakkoin. Maailma muuttuu parempaan suuntaan askel kerrallaan. Hyvä että jotkut uskaltavat näitä askelia ottaa! Tullaan me muut perässä.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.