0

Mäntyharju hakee säästöjä ulkoistamalla osan taloushallinnosta Sarastia Oy:lle

Mäntyharju on ulkoistamassa taloushallinnon palveluja Sarastia Oy:lle. Kunta laskee säästävänsä ulkoistuksella kymmeniä tuhansia euroja vuodessa omaan tuotantoon verrattuna. Kunnanhallitus hyväksyi ulkoistamissuunnitelman osaltaan maanantaina.

Oma tuotanto maksaa tällä hetkellä 158 000 euroa vuodessa, josta henkilöstökuluja on 90 000 euroa. Sarastian tuottamana vuosikustannus on 130 000 euroa. Tämän päälle käyttöönotosta maksetaan kertakuluna 120 000 euroa. 

Kunta suunnittelee säästävänsä kahden henkilön työpanoksen järjestelemällä toimintaa uudelleen. Säästö on saatavissa luontaisen poistuman kautta vuodesta 2021 alkaen. Kuntaan jää edelleen yhden henkilötyövuoden työpanos taloushallinnon budjetointia, raportointia ja seurantaa varten. Kuluvan vuoden aikana kunta säästää 25 000 euroa, kun investointivaraus taloushallinnon ohjelmiston uusimisesta jää käyttämättä.

Sarastia Oy on julkisomisteinen talous- ja henkilöstöpalveluyhtiö, jossa Mäntyharju on osaomistajana. Mäntyharju hankkii jo tällä hetkellä Sarastiasta osan palkanlaskennasta.

2 kommenttia aiheesta “Mäntyharju hakee säästöjä ulkoistamalla osan taloushallinnosta Sarastia Oy:lle

 • 28.8.2019 at 12:58
  Permalink

  Ikävää ja hieman erikoista kuulla, että Mäntyharju toimii näin. Mäntyharjun kunta sekä paikalliset yrittäjät ovat pitkään painottaneet työpaikkojen tärkeyttä ja sitä miten tärkeää on saada pidettyä ihmiset Mäntyharjulla. Nyt kunta kuitenki ulkoistavat työt pois kunnasta. Mikä on aika vahvasti ristiriidassa puheiden kanssa. Mäntyharjun touhumiehet eivät tunnu edelleenkään ymmärtävän, mökkiläiset eivät kuntaa pelasta. Työ tuo ihmiset kuntaan ja asukkaiden pitämiseksi tarvitaan muutakin kuin kulttuuria, liikuntaa ja luontoa.

  Asiassa on muutamia kohtia mitkä aiheuttavat kysymyksiä. Itsetuotettuna kokonaiskulut ovat 158 000e, joista henkilökuluja 90 000e. Mihin se jättää 68 000e? Vaikka siitä otettaisiin vielä pois 25 000e mikä on varattu ohjelmiston uusinnalle se jättää vielä 43 000e? Kunta laskee säästävänsä kertasäästönä 25 000 euroa ohjelmistossa. Onko kyseessä joka vuosi tapahtuva ohjelmistohankinta, vai onko ohjelmistolla elinikää pitemmäksi ajaksi kuin yhdeksi vuodeksi? Koska toiset taloushallinnon ohjelmistot ovat voimassa kuitenkin pitempään kuin vuoden. Sisältääkö luvattu 130 000e hintalappu kaikki palvelut vai onko sopimuksessa mahdollisia lisäkuluja aiheuttavia sudenkuoppia? Aiheuttavatko esimerkiksi yhteydenotot ja muutokset lisäveloituksia? Minkä takia Sarastialle pitää maksaa 120 000e suuruinen kertakorvaus, kun Mäntyharju käyttä jo Sarastia Oy:n palveluita? Lisäksi olisiko Mäntyharju voinut kuitenkin säästää jostain muualta? Olisiko Mäntyharjulta löytynyt projekteja tai muuta mistä olisi voinut säästää ja olisivatko nämä säästöt olleet riittäviä?

  Tavallaan päätös on kuitenkin ymmärrettävä, Mäntyharju ja moni muu Etelä-savon kunta joutuu kiristämään vyötänsä. Lisäksi on positiivistä, että kunnan touhumiehet vaivautuvat ajattelemaan pitemmälle kuin ensi vuoteen ja yrittävät toimia ennakoivasti. Mäntyharjulla on kuitenkin jo nyt ja tulevaisuudessa rahareikiä jotka tulevat syömään suuria summia. Joten kunnantalolla on täysi työ jo nykyistenkin kanssa, saati sitten tulevaisuudessa. Onko nyt tehdyt päätökset fiksuja? Sen näyttänee aika.

  Mäntyharjullahan olisi muitakin toimijoita jotka voisivat ottaa mallia kunnan toiminnasta. Esimerkiksi Mäsek voisi ulkoistaa koko markkinoinnin jollekkin lehtitalolle ja irtisanoa kaikki paitsi yhden työntekijän. Kuoma voisi siirtää koko tuotantonsa Kiinaan ja jättää pari työntekijää ajamaan kenkiä pakettiautolla satamasta kauppoihin…

 • 28.8.2019 at 21:27
  Permalink

  Masalla on hyviä vinkkejä säästämiseksi. Jos Mäntyharju ulkoistaisi koko hallintonsa Mikkelin kaupungille, säästettäisiin kaikki hallintomenot!

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.