0

Nestemäinen ilma hoitaa ihmisiä ja eläimiä — Woikoski Feeling korvasi huippukylmähoidossa käytetyn typen ilmalla

Woikoski Feeling avasi tällä viikolla Suomen ensimmäisen nestemäisen ilman jäähdytysominaisuuksiin perustuvan cryo-kylmähoitoklinikan ihmisille, koirille ja eläimille.
Aikaisemmin cryo- eli huippukylmäterapioissa on käytetty kylmän synnyttämiseen nestemäistä typpeä.
 
Huppukylmähoidossa hoidettava on jopa -130 asteessa muutaman minuutin. Ihmisillä hoito voi enintään kestää kolme minuuttia kerrallaan. 
 
Woikosken tuottaman nestemäisen ilman etuna puhtaus ja turvallisuus.
– Typpi on oikein käytettynä turvallinen vaihtoehto, mutta nestemäinen ilma on vielä turvallisempaa,  kertoo Woikoski Oy:n toimitusjohtaja Clas Palmberg.
 
Korkeina pitoisuuksina typpi syrjäyttää happea ja voi aiheuttaa hapenpuutteesta johtuvan tukehtumisen. Kun kylmä synnytetään nestemäisellä ilmalla, ei tarvitse erityisemmin varoa pään joutumista kaasuuntuneeseen kylmäaineeseen, jossa on happea ja typpeä samassa suhteessa kuin hengitysilmassamme. Nestemäistä ilmaa käytettäessä hoitotilojen ilmastointi voi perustua keveämpiin ratkaisuihin.
 
Woikoski Feelingin käytössä on kolmen erikokoista kaappia: hevosille, ihmisille ja koirille omansa. Niissä hoidettavan pää jää kaapin ulkopuolelle. Tämä on ollut tärkeää, jos kylmä tehdään nestemäisen typen avulla. Kun käytössä on nestemäinen ilma,  kylmän höyryn hengittämistä ei tarvitse varoa.
Mirva Paasonen kertoi kymmenvuotiaan australianpaimenkoira Tikransa liikkuvan huippukylmähoidon jälkeen rennommin. Hoidon ajan Tikra oli koko ajan rauhallisen ja tyytyväisen oloinen.
 
Ajatus nestemäisen ilman käytöstä kylmäaineena sai alkunsa Woikoski Feelingin hevospalvelukeskuksesta, jossa cryo-teknologiaan perustuvaa kylmäterapiaa oli jo aikaisemmin käytetty paikallishoitona.
– Voisi sanoa, että meidän hevospalvelukeskuksella on ainoana maailmassa oma kaasutehdas, Palmberg naurahtaa.
 
Cryo-terapia perustuu solutason termoshokkiin, joka laukaisee kehon oman puolustusmekanismin ja poistaa kipua. Kylmä myös rauhoittaa tulehduksia.
 
Nestemäisen ilman tuotteistamisesta vastannut Woikosken tuoteryhmäpäällikkö Aki Hämäläinen kertoo prosessin alkavan ilman puristamisella. Nesteeksi muutetusta ilmasta tislataan happi ja typpi erilleen. Seuraavaksi happea ja typpeä yhdistetään hengitysilmaa vastaavassa suhteessa. Ilmasta tulee puhtaampaa kuin hengitysilmasta.  
 
Hämäläisen mukaan nestemäistä ilmaa voidaan käyttää tulevaisuudessa myös elintarviketeollisuudessa nopeassa jäähdyttämisessä ja pakastamisessa.
 
Markkinointi- ja viestintäpäällikkö Maarit Könösen mukaan cryo-hoidot ovat yksi osoitus siitä, kuinka Woikoski Feelingin kokonaisuutta koko ajan kehitetään.
 
Hevospalvelukeskuksessa asiakkaiden hevoset käyvät hoidoissa ja treenaavat esimerkiksi vesijuoksumatolla. Hevosia jää keskukseen pitemmille kuntoutus- ja valmennusjaksoille. 
 
Woikoski Feeling- kokonaisuuteen kuuluvat WHD Gård ja automuseo Nurmaalla, tehdasmuseo Voikoskella ja Kirjokiven kartano Vuohijärvellä.
– Kesäaikaan lähistön vapaa-ajanasukkaat ovat löytäneet WHD Gårdin ravintolat ja Woikiskan. He saattavat käydä ostamassa kaasua ja täydennystä mökille sekä samalla käyvät syömässä, Könönen sanoo.
Yrityksen ravintoloissa suositaan lähiruokaa. Osa raaka-aineista tuotetaan omalla tilalla ja yhtiön kasvihuoneissa ja osa tulee lähistön tuottajilta.
Woikoski Feelingin ravintoloissa käytetään paljon tilalla itse kasvatettuja tuotteita. Kasvimaan takana näkyvä automuseon kokoelmaa on äskettäin vahvistettu presidentti Paasikiven virka-Cadillacilla.
 
Automuseon reilun 40 auton kokoelma on saanut tänä kesänä täydennystä. Clas Palmberg hankki Italiasta presidentti Paasikiven virka-autona toimineen Cadillacin takaisin Suomeen Woikosken automuseoon. Lisäksi hän osti neljä muuta arvoautoa.
– Kaikilla museon autoilla on tarina. Niiden vaiheet liittyvät Woikoski Oy:n ja Palmbergien tai Suomen historiaan. Autot eivät ole pelkästään näyttelyesineitä. Ne ovat käyttökunnossa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta ja niillä myös ajetaan, Könönen sanoo.
 
Gårdille on viime kesänä valmistunut vierasvenelaituri.
– Rantaan voi laskeutua vaikka vesitasolla.
 
Woikoski Feelingillä on asiakkaina paljon ryhmiä. Monet yritykset järjestävät siellä virkistyspäiviä.
– Voimme tehdä erilaisia paketteja. Niihin voi sisältyä museokierros tai vaikkapa fasaanijahti. Lisäksi käytössä on kauneushoitola ja erilaisia liikunta-aktiviteetteja.
 
Maastoautoilla voi kokeilla offroad-ajoa, ja talvella harjoitella jääradalla.
Majoittua voi rivitalomaisessa Guesthousessa, mökissä tai sviitissä.  
Kesäkauden ulkopuolella WHD Gård ja Kirjokiven Kartano palvelevat pääsääntöisesti yritys- ja ryhmäasiakkaita.   
 
Muokattu 29.8. klo 13:49: Otsikosta muokattu huippukylähoito huippukylähoidoksi.

2 kommenttia aiheesta “Nestemäinen ilma hoitaa ihmisiä ja eläimiä — Woikoski Feeling korvasi huippukylmähoidossa käytetyn typen ilmalla

  • 29.8.2019 at 13:34
    Permalink

    Huippukylähoitoa? Mäntyharju huippukylä?

  • 29.8.2019 at 23:21
    Permalink

    Muokkaus vaatii vielä kerran korjauksen jutun alalaidassa ja yhden m-kirjaimen. Mielenkiintoinen artikkeli.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.