0

Pääkirjoitus: Mäntyharjulla on samaan aikaan liikaa ja liian vähän tiloja

Mäntyharjun kunnan päättäjät joutuvat ratkomaan lähitulevaisuudessa monta kiinteistöpuolen ongelmaa, jotka ovat tulleet eteen pyytämättä ja yllättäen. Kunta painii nimittäin samaan aikaan ylimääräisten kiinteistöjen ja tilanpuutteen kanssa. Tai oikeammin kyse on sopivien tilojen puutteesta.

Ongelmat lävähtivät kasvoille Kirkonkylän koulun keskeytyneen remontin ja valtion virastotalon purkutuomion myötä. Rahallisesti merkittävin ja kuntalaisten kannalta tärkein asia on Kirkonkylän koulun remontti. Käytännössä päättäjien on lähiviikkojen aikana ratkaistava se, halutaanko remonttia jatkaa vai puretaanko koulu kokonaan pois. Päätös ei ole helppo, sillä siihen liittyy paljon poliittisia intohimoja ja tunteita.

Asia tiivistyy loppujen lopuksi yhden olennaisen kysymyksen ympärille: kuinka paljon veroeuroja kunnassa ollaan valmiita laittamaan peliin yhden koulurakennuksen pelastamiseksi? Kirkonkylän koulukysymys tuo päättäjien pöydälle myös vielä kerran kunnan oppilasennusteet, jotka näyttävät selvää laskusuuntaa tulevina vuosikymmeninä.

Valtion virastotalon purkaminen pakottaa päättäjät pohtimaan myös sitä, missä musiikkiopisto toimii tulevaisuudessa. Opisto on saanut viime vuodet toimia erinomaisissa ja isoissa tiloissa virastotalon uumenissa.

Kunnan virkamiehistön suunnitelma on, että musiikkiopisto sijoitettaisiin autiotalona seisoneeseen rautatieaseman päärakennukseen. Kunta siis toivoo lyövänsä asiassa kaksi kärpästä yhdellä iskulla: kulttuurihistoriallisesti arvokas asemarakennus saisi viimein remontin ja opisto saisi tarvitsemansa tilat.

Asemarakennuksen kunnostusehdotus tulee esiin, jälleen kerran, vaikeaan saumaan. Iso kysymys on muun muassa se, kuinka paljon musiikkiopiston tiloihin ollaan valmiita satsaamaan silloin, kun peruskoululaiset ovat vailla koulurakennusta ja kunnan muussa toiminnassa joka ikistä euroa kytätään suurennuslasin kanssa.

2 kommenttia aiheesta “Pääkirjoitus: Mäntyharjulla on samaan aikaan liikaa ja liian vähän tiloja

  • 12.9.2019 at 12:20
    Permalink

    Kaiken piti taloudellisesti olla hyvin. Tätä sanomaa on ainakin viime vuosina kuultu kunnan budjettien laadinnan yhteydessä. Minne ovat kunnan varat ”sulaneet”?

  • 12.9.2019 at 17:04
    Permalink

    Eikös kunnantalokin ole homeloukku joten mitäpä jos tehdään Kirkonkylän koulun paikalle ympäristöön sopiva puurakennus jossa voisi toimia kirkonkyläkoulu, kunnantalo ja musiikkiopisto? Täällä tavalla saataisiin kolme kärpästä yhdellä iskulla ja kunnantalokin voitaisiin purkaa ja vaikka tehdä tilalle lisää puistoa jos ei muuta. Pakkoko päättäjien on kylän keskellä olla? Tämä vain tällaisena ehdotuksena josta saa kyllä kopin ottaa. Laskelmia ei ole mutta vahva usko että olisi loppupeleissä se kustannuksiltaan pienin näille kolmelle tilalle jotka joka tapauksessa tarvitaan.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.