0

Lukijalta: Avoin kirje Mäntyharjun päättäjille

Kirkonkylän koulu on toiminut “uusissa” tiloissa viimeiset 29 vuotta. Nyt alkoi olla aika tehdä remonttia. Tilat olivat viimeistään uusien opetussuunnitelmien tulon myötä käyneet ahtaiksi ja opetusta järjestettiin esimerkiksi käytävässä ja opettajainhuoneessa.
Tilanahtaudesta kärsimme, mutta rakennusta pidimme käyttökuntoisena.

Nyt olemme pöyristyneitä kuullessamme suunnitelmasta purkaa koko rakennus. Koulussa on korjattavaa, kuten missä tahansa 30 vuotta vanhassa rakennuksessa, mutta purkukuntoinen se ei ole.

Homeen tai sisäilmaongelman vuoksi remonttiin ei tarvinnut ryhtyä, eikä tietoon ole tullut oppilaiden tai henkilökunnan oireilua.
Päätöksenteon pohjaksi on esitetty moduuleista koottua koulua, joka sisältäisi kaiken muun paitsi liikuntatilat. Koulun toiminta vaatii kuitenkin yhteisen ison tilan olemassaoloa liikuntaa ja muuta toimintaa varten. Tämän tilan hintalappua ei ole vielä olemassa, joten kustannukset voivat nousta rajustikin.
Toisena vaihtoehtona on jatkaa koulun remonttia. Kustannukset remontin jatkamiselle ovat arvioissa nousseet pilviin, koska arviossa suunnitellaan jopa rakenteiden uudelleenrakentamista eikä korjaamista. On tavallista, että vanhaa korjatessa tulee esiin yllätyksiä ja kustannukset nousevat. Tämä on valitettavaa, mutta jos korjaustaso pidetään kohtuullisena, niin tulevaisuudessakin meillä on kunnan omistama rakennus hyvällä paikalla. Koulurakennusta voisi entistä tehokkaammin käyttää esimerkiksi kansalaisopiston ja musiikkiopiston tiloina.

Valitettavasti molemmissa vaihtoehdoissa hinta on korkea, eikä lopullista summaa voi edes tietää. Ennen päätöksiä on selvitettävä kattavasti mitä tehdään ja mitkä ovat kustannukset. Moduuliratkaisussa mietityttää se, että suurin piirtein samalla rahalla saisi 10 vuoden vuokrakustannusten sijaan pysyvän rakennuksen, jonka tilaratkaisut olisivat toimivammat ja tilat olisivat kunnan käytössä jatkossakin.

Olemme ajautuneet tilanteeseen, joka ei kenenkään kannalta ole toivottava, mutta mikä on pakko ratkaista. Tällä hetkellä olemme lyhytaikaiseen käyttöön soveltuvissa väistötiloissa, mutta pysyvä ratkaisu nämä tilat eivät ole. Tilat ovat niukat ja hajallaan toisistaan. Liikuntatiloina käytämme mm. kulttuurisalin näyttämöä, opetustilana Kinon aulaa eikä välitunnilla kovalla sateella meille ole katosta. Toivomme teiltä päättäjät uskallusta ja viisautta jatkaa koulumme remonttia.

Leena Huusari, Kirsi Partonen, Kimmo Kuhanen, Hannele Laine, Milla Miettinen, Matti Kohonen, Kirsi Rinnesalmi

Kirjoittajat ovat Kirkonkylän koulun henkilökuntaa

4 kommenttia aiheesta “Lukijalta: Avoin kirje Mäntyharjun päättäjille

 • 18.9.2019 at 23:33
  Permalink

  Pyynnössä pyydetään jatkamaan koulun remonttia. Eikö tässä ollut enemmän kyse koulun laajentamisesta kuin pelkästä vanhan rakennuksen remontista? Onko jokin laskelma tai kartoitus jäänyt tekemättä, kun urakkaa kilpailutettiin?

  • 19.9.2019 at 16:28
   Permalink

   On jäänyt alunperin kunnolla tutkimatta. Jos olisi tehty, kuten laki ja asetus vaatii, ei oltaisi tässä tilanteessa nyt. Entinen tekninen johtaja toi päätettäväksi vajailla tiedoilla remontin. Ei oltu koulun kuntoa tutkittu kuten kuuluu tehdä. Onko virkamiehillä vastuu tekemisistään?

 • 19.9.2019 at 09:57
  Permalink

  Paljonkin on jäänyt tekemättä! Nyt järki käteen vihdoin asioiden kanssa. Sivukyliltä on Toivolaa lukuun ottamatta kaikki kyläkoulut lakkautettu. En ymmärrä, miksi parin kilometrin säteellä pitäisi olla sitten kaksi koulua. Kuka aikoinaan suunnitteli yhtenäiskoulun tilat, kun sinne ei nyt mahdu muutamaa kymmentä oppilasta lisää?

 • 19.9.2019 at 15:27
  Permalink

  Tuntuu hieman kummalliselta, että kaikkien hyvinkin epäloogisten ”käräjävaltuustojen” jälkeen havahdutaan Ruususen unesta todellisuuteen, jossa rakennuttajan pitäisi mennä epämukavuus alueelle sen sijaan, että yrittää viimeiseen asti pantata tietoa kuntalaisilta jotka kuitenkin maksaa koko epäammattimaisen sekoilun!! Kyllä kai sitten loppujen lopuksi jotenkin on saatu sellainen ns kuntotarkastus, että voidaan siinä siivellä purkaa pari kolme muutakin pytinkiä!! Elinkeinoelämässä yleensä sellaisen toiminnan vastuumiehet lähtee alta aikayksikön kun pitää oikeasti vastata tekemisistään.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.