0

Pääkirjoitus: Mäntyharju on lähdössä osakekaupoille, mutta kannattaako se?

Rantasalmen kunta heitti hiljattain ilmoille tarjouksen, josta Mäntyharjun virkamieskunta ei pystynyt kieltäytymään. Rantasalmi kauppittelee rahapulassa Suur-Savon Sähkön osakkeita 5000 euron kappalehintaan. Mäntyharjun lisäksi kaupoille lähtemistä mietitään vakavasti ainakin Juvalla ja Savonlinnassa. Sulkava on jo osoittanut halukkuutensa osakeostoon.

Mäntyharjun tähtäimessä on 50 osaketta ja siitä syntyvä 250 000 euron hintalappu kustannettaisiin lainarahalla. Kunnassa omistus nähdään erityisesti strategisena linjauksena. Maakunnan oman sähköyhtiön päätöksenteko halutaan pitää tasaisesti hajautettuna, eikä sen haluta valuvan pelkästään isojen kaupunkien saati yksityisten omistajien käsiin. Tämä tulevaisuuteen tähtäävä perustelu voi näyttäytyä monen kuntalaisen silmiin kummallisena, kun kuntataloutta kiristetään samalla joka nurkasta.

Kenties strategista omistusta tärkeämpänä perusteena voidaan pitää yhtiön omistajilleen maksamaa osinkoa, jota maksettiin viime vuonna ennätykselliset 90 euroa osakkeelta. Kunnan toiveissa on, että tulevaisuudessa osinkotuotto on nykyistä korkeampaa, eli huitelee sadassa eurossa osaketta kohti. Vaikka yhtiön osingot olisivatkin varmaa tuloa, venyy osakeostoon otetun lainan takaisinmaksuaika pitkäksi.

Samaan aikaan voi toki kysyä, onko pienempien kuntien järkevä sijoittaa vähäisiä varojaan isossa murroksessa olevaan energia-alaan?  Lisäksi voi perustellusti kysyä, mitä aitoa hyötyä 50 uudesta osakkeesta on mäntyharjulaiselle veronmaksajalle? Eikö pienempien kuntien kannattaisi käyttää vähäiset kassavarat sijoittamalla niitä suoraan kuntalaistensa hyvinvointiin tavalla tai toisella?

2 kommenttia aiheesta “Pääkirjoitus: Mäntyharju on lähdössä osakekaupoille, mutta kannattaako se?

  • 20.9.2019 at 12:11
    Permalink

    Kovin kalliiksi on hintataso Suur-Savon osakkeila noussut.Aikaisemmin n.3500,joten kolmanneksen nousut hetkessä.Ilmeisesti meiltä sähkönkäyttäjiltä aiotaa nyhtää jatkossa entistä enenmän siirtomaksua,jota ei voi kilpailuttaa.Perusmaksukin tällä kuntien pääsääntöisesti omistamalla maakunnallisella sähköyhtiöllä on korkeahko.Rahaa kuulema tarvitaan maakaapelointiin,mutta samalla osinkona ulosmitataan voitto.Piiloteltulta veronmaksultahan tämä alkaa vaikuttaa.

  • 20.9.2019 at 22:36
    Permalink

    Kun seuraa kunnan päätöksiä, korostuu niissä niin sanottu tuuliviiri-ilmiö. Kunta toteuttaa lähes mitä tahansa mitä siltä pyytää tai mitä sille esittää. Vuosi pari siten ostettiin puhelinyhtiöltä ylimääräiseksi jäänyt kiinteistö, sekin ostettiin vaikka sille ei ollut käyttöä. Ostettiin vain siksi, että sitä tarjottiin kunnalle ostettavaksi. Näissä osakkeissa on sama juttu: niitä ostetaan ilman ennakolta tehtyä suunnitelmaa ja vain siksi että niitä on joku kehdannut tarjota.Melko typerään laittaa kiinni rahaa osakkeisiin. joita ei oikeasti tarvita.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.