0

Pääkirjoitus: Pertunmaan kunnantalolla on käynnissä iso tuuletus

Pertunmaan kunnan johtoporras käy läpi ison muodonmuutoksen lähiaikoina. Kunnanjohtaja Juha Torniainen jää eläkkeelle ensi vuoden helmikuussa. Samaan aikaan on käynnissä teknisenä johtajana ja rakennustarkastajana työskentelevän Matti Ratilaisen irtisanomismenettely.

Kokeneiden virkamiesten vaihtuminen tuo samalla kunnan johtoon myös ison kulttuurinmuutoksen. Kaksi vuosikymmentä kunnan johtotehtävissä on nykymaailmassa erittäin pitkä aika. Osa luottamushenkilöistä on toivonut muutoksia kunnan johtamiskulttuuriin jo vuosia. Monessa valtuustoryhmässä on ollut toiveita paitsi päätöksenteon jämäköitymiseen, myös kunnan valmistelemien asioiden avoimempaan käsittelyyn ja tiedottamiseen.
Kaikki edellä mainitut toiveet ovat kannatettavia. Johtavien viranhaltijoiden vaihtuessa muutosta on myös väkisinkin luvassa. Samalla on hyvä muistaa, että Pertunmaan kokoisessa kunnassa päätöksenteosta tulee helposti pienen piirin toimintaa. Tämä ei koske pelkästään viranhaltijoita, vaan asia liittyy vahvasti myös luottamushenkilöiden toimintaan

Minkälaisen Pertunmaan seuraajat saavat sitten johdettavakseen? Eläköityvä kunnanjohtaja kuvaa Pertunmaan tulevaisuutta taloudellisessa mielessä vaikeaksi. Kunta tasapainoilee tällä hetkellä taloudellisessa mielessä kielekkeen reunalla. Suurimman epävarmuuden tuo sotekuntayhtymä Essoten rahoitus, joka voi pahimmassa tapauksessa ajaa Pertunmaan kriisikunnaksi.

Kunta taistelee siis tällä hetkellä olemassaolostaan ja lähivuosina edessä lienee omaisuuden myyntiä. Tällä hetkellä Pertunmaan pään vedenpinnan yläpuolella pitää Kuortin vireä yrityselämä ja elinkeinorakenne. Pertunmaalaisista työikäisistä huomattava osa saa elantonsa tavalla tai toisella yrittämisestä. Väestön ikääntymisen vauhdittuminen takaa kuitenkin sen, ettei seuraajilla ole edessään helppoja ratkaisuja. Yksi vaihtoehto on, että uusi kunnanjohtaja on Pertunmaan historian viimeinen. Siksi onkin toivottavaa, että kunnan vetovoima riittää houkuttelemaan hakijoiksi alan osaavia ammattilaisia.

2 kommenttia aiheesta “Pääkirjoitus: Pertunmaan kunnantalolla on käynnissä iso tuuletus

  • 22.10.2019 at 10:29
    Permalink

    Minusta sais pyörähtää kunnon myrsky siin talossa ei tarvita valtuustoakaa kun ei koskaa lehdistö kirjoittele mitä ne siellä juonii meidän asukkaiden pään menoksi,hallituksen juttuja joskus on mutta melko kevyesti niihin on panostettu.Vai onko näin että ei ole mitää uutista josta kannattaisi mainita.

  • 24.10.2019 at 19:28
    Permalink

    Olisi aika puhkaista Pertunmaan hyväveli/hyväsisko-kupla ja siirtyä jo tälle vuosituhannelle (oikeesti vielä, ennen kuin koko kunta lopetetaan)…. melkoista säätöä pienessä piirissä… jos ei olisi testamenttirahoja saatu, ei kunnalla olisi enää yhtään mitään muuta kuin nämä vanhat kepulaiset ja maaseudun puolueen veljet, jotka luulevat olevan maailmannapoja…

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.