0

Pitkän uran Pertunmaan kunnanjohtajana tehnyt Juha Torniainen jättää tulevat haasteet nuoremmilleen – ”Nyt on hyvä hetki päästä näistä hommista pois”

Kunnanjohtaja ei ollut mikään lapsuuden haaveammatti. Juha Torniainen oikeastaan vain ajautui Pertunmaan kunnanjohtajaksi.
– Olin aikoinaan valtiolla töissä Pohjanmaalla Vaasan lääninhallituksessa. Sen jälkeen halusin takaisin tännepäin Suomea, lähemmäs kotia. Sen takia tuli katsottua kuntapaikkoja. Olin hetken aikaa kuntasihteerinä Vaasan lähellä ja sitten tulin tänne, Lappeenrannasta kotoisin oleva Torniainen kertoo.
Pertunmaalle Torniainen päätyi jo vuonna 1988. Kunnanjohtajaksi hänet valittiin kymmenisen vuotta myöhemmin 1999 Pertunmaan hallintojohtajan paikalta.
– Opiskeluaikoina paneuduin sellaisiin aineisiin, että hallinnon töihin olisi ollut enemmänkin aineksia. Toisaalta olen aina vierastanut vähän tuota pääkaupunkiseudulla asumista. Kai se sitten johti tällaiseen ratkaisuun, että ajautui näihin hommiin, Torniainen pohtii.
Pertunmaan kunnanjohtajana on vierähtänyt jo 20 vuotta ja eläkepäivät siintävät jo silmissä. Seuraajansa Torniainen näkisi mieluusti olevan kunnanjohtajana ehkä hieman lyhyemmän aikaa, jotta kuntaa vietäisiin koko ajan uudella visiolla eteenpäin.
– Joutaahan tässä jo lähteäkin. Voisi ajatella, että kun tähän saadaan uusi ihminen, niin tulee muutoksia. Ehkä organisaatio sitä jo kaipaakin.

Seuraajaansa Torniainen ei lohduttele tyhjillä sanoilla. Uusi kunnanjohtaja joutuu vaikeaan paikkaan, sillä Pertunmaan taloudellinen tilanne on ollut vaativa viime vuosien ajan.
Pitkän uran tehnyt Torniainen siirtyy eläkkeelle helpottuneena, ilman luopumisen tuskaa.
– Nyt on hyvä hetki päästä näistä hommista pois. Minun ei tarvitse olla enää näistä haasteista vastaamassa. Ennen vanhaan ei tässä mitassa ollut taloudellisia ongelmia.
Nykyinen taloudellinen tilanne on monen tekijän summa. Muun Etelä-Savon tapaan Pertunmaalla väkiluku vähenee ja väestö ikääntyy. Samalla valtionosuudet ovat pienentyneet jatkuvasti.
Suurin taloudellinen riskitekijä on kuitenkin Essoten taloudellinen tilanne. Kuntien kustannusosuudet ovat nousseet viime vuosina merkittävästi, lähes sietämättömästi.

Pertunmaa voi Torniaisen mielestä sinnitellä vauhdissa vielä muutaman vuoden. Essoten pitää kuitenkin saada taloutensa siihen kuntoon, etteivät kustannukset nouse holtittomasti.
– Sehän meillä tässä eniten heittää. Meillä on aika vakiintuneet koulun ja teknisten kuvioiden kulut. Ainoastaan sotekustannus on sellainen, joka jatkuvasti elää, Torniainen sanoo.
Täysin lohduton tilanne ei ole. Pertunmaalla on omaisuutta, josta kunta voi tarpeen tullen luopua ja jota se voi realisoida. Tällaisilla toimilla saataisiin rahaa muutaman vuoden akuuttiin rahanpuutteeseen.
– Mutta ei niistä pitkälle hyötyä ole. Täytyisi saada olosuhteet sellaisiksi, että rahat riittäisivät.

Tulevaisuus on siis vähintäänkin haastava. Torniaisen toiveena on, että peruspalvelut säilyisivät Pertunmaalla edelleen.
Hän muistelee kaihoisasti aikoja ennen sotea, kun kunta hoiti itse terveyspalvelunsa.
– Silloin toimivat lääkäripalvelut ja muut. Niillä pystyimme aikoinaan jopa ylpeilemään. Essoten myötä ne ovat menneet. Täällä syrjemmällähän se näkyy, jos palveluita lähdetään keskittämään. Toivoisin, ettei usein tarvittavia palveluita tarvitsisi silti kaukaa lähteä hakemaan, Torniainen huokaa.
Kuntaliitoskaan ei Torniaisen mielestä olisi pikatie onneen.
– Vaarana on, että palvelut karkaavat entistä kauemmaksi.
Kuntaliitos saattaa silti olla edessä, varsinkin jos meno jatkuu entiseen malliin. Siinä tapauksessa Pertunmaa tuskin katselisi Päijät-Hämeen suuntaan.
– Yhteistyökuviot Heinolan kanssa ovat vähentyneet merkittävästi. Olemme olleet enemmän kallellaan tuonne Mäntyharjun ja Mikkelin suuntaan. Sinne se varmaan kallistuisi, jos tuollainen tilanne tulisi, Torniainen sanoo.

Työssään Torniainen viihtyi hyvin, vaikkei kunnanjohtajuus ollutkaan ikinä miehen päätavoite, eikä työ ole aina ollut helppoa.
– Pieneksi kunnaksi meidän luottamushenkilöt ovat aina pelanneet hyvin yhteen. Meillä on kaikilla ollut koko ajan yksi yhteinen kunta, eikä ole tullut sellaisia ristiriitoja, että olisi menty täysin eri suuntiin. Sen puoleen täällä on ollut mukava olla töissä. Välillä on tietenkin tuskastuttanut, mutta ne hetket ovat olleet vähemmistössä.
Moni pitää pieniä kuntia ponnahduslautoina suurempiin kuntiin tai kaupunkeihin. Torniainen ei ole kuitenkaan ikinä haikaillut muualle.
– Minulle tällainen pieni organisaatio on sopinut hyvin. Vaikka tämä onkin 24/7-työtä, niin ehkä kuitenkin täällä on ollut vähemmän ongelmia ja enemmän vapaa-aikaa, hän pohtii.
Virallisesti Torniainen jää eläkkeelle vasta 1.2.2020, mutta lomien takia työt loppuvat jo 12.11.2019. Suuria suunnitelmia eläkepäiville ei vielä ole.
– Vaimo jää suunnilleen samoihin aikoihin eläkkeelle. Katsotaan, minne tästä päädymme.

Kommentteja aiheesta “Pitkän uran Pertunmaan kunnanjohtajana tehnyt Juha Torniainen jättää tulevat haasteet nuoremmilleen – ”Nyt on hyvä hetki päästä näistä hommista pois”

  • 10.10.2019 at 15:50
    Permalink

    Kovin harmaita ja virkamiesmäisiä kommentteja. Johtajuutta, kunnianhimoa sekä innostuneisuutta kuntalaiset kaipasivat tuon parikymmentä vuotta.Siitä huolimatta: hyviä eläkepäiviä!

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.