0

Selvitys ehdottaa: Pertunmaan ja Mäntyharjun terveysasemat yhteen ensi vuonna

Etelä-Savon sotekuntayhtymä Essoten tuore palveluverkkoselvitys ehdottaa Pertunmaan ja Mäntyharjun terveysasemien yhdistämistä. 

Ulkopuolisen konsultin tekemän selityksen mukaan Pertunmaan ja Mäntyharjun terveysasemien yhdistämisellä voisi saada 723 000 euron vuosittaiset säästöt. Käytännössä summaan on laskettu mukaan Pertunmaan avosairaanhoidon, hammashoidon, terapiapalveluiden ja mielenterveyspalveluiden kapasiteettia vastaavan kapasiteetin sulkeminen.

Selvityksen mukaan avoterveydenhuollon tuotannon jakaminen tasaisesti molempien kuntien asukkaille ”riittää keskitasoiseen palvelutasoon” lukuun ottamatta neuvolapalveluja, jotka jäisivät yhdistämisen jälkeen keskimääräistä heikommalle tasolle. 

Essoten johtaja Risto Kortelainen painottaa , että selvitys on tehty päätöksenteon pohjaksi. Se ei siis vielä itsessään tarkoita esimerkiksi Pertunmaan ja Mäntyharjun terveysasemien yhdistämistä.

–  Kyse on selvityksestä, eikä päätöksiä asiasta ei ole tehty. Vaihtoehtoina on, että kaikki palvelut olisivat Mäntyharjulla tai sitten ne olisivat jaettu Mäntyharjulle ja Pertunmaalle. Voi toki käydä niinkin, ettei tässä kokonaisuudessa tehdä mitään, Kortelainen sanoo.

Terveyspalvelujen vt. johtaja Santeri Seppälä painottaa niin ikään, että selvityksen esityksissä ei ole kyse Essoten omasta näkemyksestä, vaan kyse on ulkopuolisesta selvityksestä. Selvitys ehdottaa myös Hirvensalmen terveyspalvelujen lakkauttamista ja siirtämistä Mikkeliin. Puumalan palvelut säilyisivät nykyisellään.

– Kyse on puhtaasti tuotantotalouden näkökulmasta tehdystä selvityksestä. Nyt tämä lähtee vasta jatkopureskeluun. Tässä pitää ottaa huomioon paitsi säästö-, mutta myös haittapotentiaali. Todennäköisesti tuollaisista (esityksistä) voi tulla lisäkustannuksia. Eli tämä ei ole laisinkaan pureskeltu asia.

Käytännössä terveyspalvelujen puolella mietitään nyt kuumeisesti sitä, kuinka erilaisia säästöjä voitaisiin toteuttaa. Asemien tulevaisuutta käsitellään seuraavan kerran virallisissa merkeissä Essoten kuntakokouksessa 31. lokakuuta.

Selvityksen mukaan pertunmaalaiset käyttävät runsaasti avoterveydenhuollon palveluja. Pertunmaalaiset käyttivät palveluja viime vuonna keskimäärin kuusi kertaa vuodessa, mikä on tuplasti Essoten keskiarvon. Mäntyharjulaiset käyttivät palveluja puolestaan noin 4,5 kertaa vuodessa.

Selvityksen päätekijä on Vaakataso Oy:n johtava konsultti Eetu Salunen. Hän on aiemmin toiminut muun muassa Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän toimitusjohtajana, Espoon terveyspalvelujen johtajana ja Med Group Oy:n toimialajohtajana.

Selvityksen taustalla ovat Essoten jäsenkuntien toivomat säästötoimet. 

Muokattu 11.10. klo 13.52: Lisätty Santeri Seppälän kommentit.

7 kommenttia aiheesta “Selvitys ehdottaa: Pertunmaan ja Mäntyharjun terveysasemat yhteen ensi vuonna

 • 11.10.2019 at 16:33
  Permalink

  Kyllä se alkaa olla lopun alkua Pertunmaan kunnalle. Kannattaako tuota enää edes uutta kunnanjohtajaa valita? Tehtäväksi tulee jäämään kunnan liittäminen osaksi muita kuntia. Toisaalta, jos Pertunmaa saisi houkuteltua kuntaan tämän myötä yksityisen lääkärin pitämään praktiikkaa voisi se olla jopa parempi kuin nykyinen systeemi, jossa ESSOTE määrää ja kunta vikisee.
  Jos terveyspalvelut poistuvat kunnasta tai niiden hyödyntäminen hankaloituu entisestään, ei tässä pelkästään seniorit menetä palveluja. Lasten ja nuorten hoitoon pääseminen vaikeutuu vielä enemmän.

 • 11.10.2019 at 20:04
  Permalink

  v 2016 olen viimeksi käyttänyt mitään Essoten tarjoamaa palvelua, sitä ennen 2015.
  Aiemmat essote -käynnit lienevät jostakin 1990-2000 -lukujen vaihteesta.
  Myöskään lapset (nykyisin jo aikuisia) eivät ole Essoten tai Mäntyharjun sairauskuluille taakaksi olleet.
  Saisimmeko jo jotakin hyvitystä tästä, että emme ole kuntaa tai Essotea juurikaan rasittaneet?
  Ja jos saamme, mistä sitä voisi hakea?

 • 12.10.2019 at 06:36
  Permalink

  Tähän minun pitää sanoa,kyllä tää kunta kuolee ei ole vielä syntynyt sellaista ihmistä joka tähän kuolemaan olisi keksinyt lääkkeet.kaikki palvelut hiljenee ja sit jotkin viisaat yrittää saada tänne ihmisiä muuttamaan ei tänne kukaan täys järkinen muuta.

 • 12.10.2019 at 11:57
  Permalink

  Essotessa on iso joukko kallispalkkaisia johtajia, apulaisjohtajia, päälliköitä ja vaikka mitä. Silti pitää palkata konsultti ehdottamaan mitä pitäisi tehdä! Miksi ei konsulttia palkata tutkimaan kuinka johtamisorganisaatiota voidaan keventää? Johtajia veks ja lääkäreitä ja hoitajia lisää!

 • 13.10.2019 at 08:02
  Permalink

  Ja mihinkäs ne säästöt pistetään? Hirvensalmen bussiyhteydet ovat erittäin huonot, koko päivän kaupungissa odottaa yhden tk käynnin takia. Nöyryyttävää 😡

 • 15.10.2019 at 21:48
  Permalink

  Mun puolesta koko ESSOTE tulisi lakkauttaa, mitään positiivista en sen aikana siitä ole kuullut… En ymmärrä miksi aiempi toimiva malli piti rikkoa ja tämä huonompi ottaa käyttöön?!?

 • 16.10.2019 at 15:21
  Permalink

  Käykääpäs katsomassa, mitä luottamushenkilöt ja hra ministeri kirjoittavat Pertunmaa Julkinen facessa tästäKIN.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.