0

Pääkirjoitus: Lähipalvelut tulee säilyttää

Suomessa on sotea puuhattu jo useamman hallituksen voimin, mutta valmista ei ole tullut. Kun hankkeeseen aikanaan ryhdyttiin, oli tavoitteena paitsi kustannusten kuriin saattaminen, myös yhdenvertaisten palvelujen turvaaminen kansalaisille eri puolilla maata.

Kun valtion puolella sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus kompasteli milloin mihinkin, ryhtyivät kunnat omiin sote-ratkaisuihinsa. Mikkelin alueella tämä ratkaisu oli kuntayhtymä Essote. Jos kunnalliset sote-tavoitteet olivat samat kuin aikanaan valtiolla, niin voi sanoa että pieleen on mennyt. Kustannukset ovat karanneet käsistä ja nyt odotellaan, milloin lähipalveluja aletaan karsia oikein todella.

Essoten tuore konsulttiselvitys vihjaa esimerkiksi Pertunmaan ja Hirvensalmen terveysasemien lakkauttamisella. Kustannussäästöt eivät häävejä olisi ja Essoten puolella muistutetaankin, että kyseessä on vain selvitys, ei mikään päätös tai edes esitys.

Se vain tuppaa olemaan niin, että kun kallis konsulttiselvitys on teetetty, niin jossain vaiheessa päättäjiä kutkuttaa sen ohjeistuksia myös noudattaa. Varsinkin kun kyse on pienistä kunnista, joiden ääni usein jää suurempien jalkoihin.

Kuten muissakin eteläsavolaisissa maaseutukunnissa, vähenee Pertunmaan ja Hirvensalmen väkiluku jatkuvasti. Jäljelle jää koko ajan vanhenevaa väestöä, joka kasvavassa määrin tarvitsee terveyspalveluja. Terveysasemien lakkauttaminen olisi hävytön ele Essoten johdolta.

Mikkeliin on miljoonilla rakennettu seiniä sote-palveluiden nimissä ja samaan aikaan kaupungissa jää toimivia tiloja tyhjiksi. Pienemmissä kunnissa ei ihan helpolla taivuta siihen, että asiakkaat uusiin tiloihin rahdataan maaseudulta.

5 kommenttia aiheesta “Pääkirjoitus: Lähipalvelut tulee säilyttää

 • 21.10.2019 at 13:53
  Permalink

  Kyllä pääkirjoitus kiteytti kaikki asiat. Seiniä on rakennettu sinne ja tänne. Jotkut luulivat, että kun se ISO SOTE tulee, niin joku muu maksaa nämä järjettömät investoinnit ja muut hulluudet. Suuri valtava maakuntauudistus ja terveyshuollon uudistus luulo (Setä Stalinkin teki näitä uudistuksia), että jostakin siihen rahaa sataa.

  Ikävä kyllä köyhä kansa maksaa ja paljon, mutta palveluita ette saa. Mitä Pertunmaan ja Hirvensalmen terveys- tai nykymoodin mukaan hyvinvointipalveluyksiköiden yksiköillä tehdään, jos siellä ei ole lääkäreitä tai hoitajia. Ei yhtään mitään ja kiinteistöstä tulee ainoastaan ja vain menoja. Jonkun Pertunmaan kunnan päättäjillä ei ole paljon sananvaltaa, tai jos on niin hyvä nähdä.

  Ehkä jotain tapahtuu. Tai kyllä , mutta mitä ?

 • 21.10.2019 at 14:01
  Permalink

  Vuodet 1969, 1989 ja 2019 isoja mielensoituksia eri puolella maailmaa. Voi olla, että Suomessakin voi jotain tapahtua. Tuskin eläkeläiset lähtee marssille, vaikka asiaa olisikin. Heistä on tehty kaiken pahan alku ja juuri. Hyvä jos hyvin menee, niin antaa mennä….

  • 21.10.2019 at 15:22
   Permalink

   Kurdit hilluu mielenosoituksineen Helsingissä, ulkomaalaiset katutappelee keskenään Lahden torilla, etiopialais-nulikka raiskaa vanhuksen taloyhtiön pesutuvassa Oulussa jne..Mitä tekee suomalainen – ei mitään.

 • 21.10.2019 at 14:46
  Permalink

  Hallitus ja eduskunta puhuu verohelpotuksista. Voihan sitä äänestäjiä kosiskella ja ”kusettaa”.

  Jos halutaan pitää julkiset palvelut kunnossa, niin siihen tarvitaan rahaa ja työntekijöitä. Sen verran tässä ottaa kupoliin, että uskalletaan valehdella julkisestikin .

  Näillä rahoilla ja tekijöillä, ei näitä palveluja tuote, jos olen väärässä niin haluan kuulla ratkaisun ja selvityksen nykyisiltä päättäjiltä (entisiltä ).

  Asiasta kolmanteen, meillä Suomessa on ihan liikaa perheitä, tai ei välttämättä perheita, mutta suomen kansalaisia jotka ovat isoissa ongelmissa. Tässä tarkoitan isoja ongelmia perheen sisällä ja taloudellisia ongelmia , jos nyt näitä ihmisiä ei auteta, niin kyyti on kylmää. Eduskunnassa kansanedustajat puhuu ”sitä itselleen tärkeitä asioita ” , ja niillä on avustajia jotka ei tiedä muuta kuin omasta edun valvonnasta.

  Palataan astialle ! Ja ihan varmasti.

 • 21.10.2019 at 14:53
  Permalink

  Tässä nyt kävi kuin yleensä. Eli tymät maksaa ja meillä näitä marakatteja riittää pangot pulollaan. Suomen perustuslaki sallii, että Suomessa saa valita asuinpaikkakunnan ja tätä lakia noudat.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.