0

Pertunmaan koulu neuvoo vanhempia pitämään silmät auki huumeiden varalta – Rehtori: ”Nuoret ovat olleet huolissaan toisistaan”

Pertunmaan koulussa on virinnyt huoli siitä, että osa oppilaista käyttää kannabista. Kukaan ei ole jäänyt niin sanotusti rysän päältä kiinni, mutta toiset oppilaat ovat ilmaisseet huolensa henkilökunnalle. Myös muilta kuntalaisilta on tullut vastaavanlaisia havaintoja, jotka ovat saaneet hälytyskellot soimaan.
Koulu on lähettänyt asiasta oppilaiden vanhemmille viestiä.
– Tarkoitus ei ole missään nimessä herättää paniikkia tai säikytellä, emmekä halua syyllistää ketään. Haluamme vain välittää tietoa vanhemmille, jotta he osaavat pitää silmänsä auki. Nuoret ovat olleet huolissaan toisistaan, kertoo rehtori Sari Mäkeläinen.

Koulussa toivotaan, että kyse on vain yksittäisistä tapauksista. Toistaiseksi ei ole syytä olettaa, että kyse olisi laajemmasta ongelmasta.
Asiaan halutaan kuitenkin suhtautua riittävällä vakavuudella heti alusta asti. Pelkona on, että jos joku kaveriporukasta kokeilee huumeita, myös muissa herää kiinnostus.
– Kukaan ei ole koulussa jäänyt kiinni huumeiden käytöstä. Riski huumeiden käyttöön on kuitenkin kasvanut ja nuorten keskuudessa on kiinnostusta.

Huoli on koskenut myös alakoululaisia.
– Ei se ole poissuljettua, etteikö alakoulun puolellakin joku käyttäisi tai olisi kiinnostunut kokeilemaan. 5–6-luokkalaiset kaveeraavat yläluokkalaisten kanssa ja heillä saattaa olla yläkoulun puolella vanhempia sisaruksia, Mäkeläinen sanoo.
Täysin uusi ongelma ei ole.
– Pertunmaalla on liikkunut huumeita jo jonkin aikaa. Varmasti aiemminkin on ollut sellaisia nuoria, jotka ovat käyttäneet tai kokeilleet. Sellaista kuntaa ei olekaan, jossa ei huumausaineita liikkuisi enemmän tai vähemmän.
Tällä hetkellä koululla ei ole juuri muita mahdollisuuksia puuttua tilanteeseen kuin seurata nuoria tarkemmalla silmällä. Tämän takia myös vanhempia on haluttu heti infota asiasta.

12 kommenttia aiheesta “Pertunmaan koulu neuvoo vanhempia pitämään silmät auki huumeiden varalta – Rehtori: ”Nuoret ovat olleet huolissaan toisistaan”

 • 17.10.2019 at 21:16
  Permalink

  Baariparlamentille kerrottiin että viime viikolla poliisit olivat ratsanneet yhden talon kirkonkylällä ja nyt sitten huumehommeleita. Siinä sitten pohdiskeltiin että onko meidän idyllissä syytä isompaankin huoleen. Kenties PU:n toimituksen olisi syytä kilauttaa poliisille ja kysyä missä oikein mennään ennenkuin huhut karkaavat käsistä.

 • 18.10.2019 at 06:18
  Permalink

  Joo ei nuo pennuille kuulu. Olisi vaan syytä miettiä kannabiksen asemaa uusiksi tässäkin maassa. Kanada ja USA kun ovat laillistaneet on teinien kokeilut lähteny laskuun. Myös monet pikkupaikkakunnat saatu aivan uuteen kukoistukseen niillä verorahoilla mitä kannabis teollisuus tuottaa. Ei olis suommessakaan haitaksi. Paljonko on tiloja tyhjillään joilla voisi alkaa viljellä hamppua? Lisäksi valvotuilta markkinoilta näiden nuorten on hankalampi hankkia kuin laittomilta missä kukaan ei papereita kyllä tarkasta. Eivätkä menettäisi nuoruuden kokeiluilla elämästään mahdollisuuksia joka tapahtuu kyllä kiinnijäädessä. Eli kieltolain toteutus tuo vain negatiivista olisi aika kokeilla jotain muuta. Kannabis keskustelua ei ole eduskunnassa käyty suomessa 50:en vuoteen. Olisiko jo aika kokeilla jotain muuta kalliin, epäonnistuneen ja WANHAN kieltolain tilalle?

 • 18.10.2019 at 12:05
  Permalink

  eiköhän nykyinen hallitus vihreiden johdolla kohta salli tuon ja jopa suosittele käyttöä; aikuisten toimintaa on katsottu läpi sormien vuosikausia ja sinne on pesiytynyt monenlaista koheltajaa, mutta saavat toimia ihan rauhassa (kuten mökkimurtoja tekevät rosvotkin)…. passiiviset pertunmaalaiset kun eivät herää mihinkään todellisuuteen ….onhan usea yhteiskunnallinen vaikuttajakin kertonut kokeilleensa/käyttäneensä huumeita mm. Tarja Halonen, Jan Vapaavuori, ja viihdemaailmasta mm. Anne Kukkohovi, Andy Mc Coy, Michael Monroe….

 • 18.10.2019 at 12:28
  Permalink

  Vaikka suhtaudun usein ennakkoluulottomasti asioihin , niin hyvin surkeita esimerkkejä huumeiden käytöstä olen henkilökohtaisesti kohdannut, joten ehdoton EI miedoillekin huumeille! Kynnys siirtyä miedoista kovempiin aineisiin on pieni ja sen jälkeen se on sitten menoa..

 • 19.10.2019 at 08:28
  Permalink

  Tässä pittää ottaa tähän juttuun sen verran kantaa,että tämä ongelma ei pitäs tämän kokoisessa kylässä olla ylipääsemätön, oppilaita kourallinen
  henkilökuntaa toinen kourallinen ja hyvin aktiivisia vanhempia jotka puuttuvat pienenpiinkin asioiden hoitoon joten kyllä tämä asia pitäs saada selville melko helposti.

 • 19.10.2019 at 11:51
  Permalink

  Nämä ovat sen sortin asioita, etteivät ne hyssyttelemällä häviä. Tilanne pitää ottaa hallintaan heti ja yhteisvastuullisesti ihan koko lasten-ja nuorten sektorin kanssa. Eli koulu,nuorisotoimi, sosiaalitoimi , poliisi ja perheet sanoista tekoihin ja yhtenäinen linja koko porukalle.
  Kannabiksen käyttö on ihan todellisuutta isommalle ryhmälle Pertunmaalla kuin mitä nyt keskusteluissa halutaan ilmaista. Se ei rajoitu muutamaan totuttuun silmätikkuun, vaan ihan tavallisten ja ”hyvien” perheiden lapset/nuoret ovat näissä talkoissa mukana. Asiaa eivät paranna muka-sivistyneet kannabismyönteiset vanhemmat, jotka kuvittelevat että ilman rajoja saadaan lapsista tolkun ihmisiä kasvatettua. Toinen huolestuttava ryhmä ovat ne vanhemmat, jotka katsovat pelin jo menetetyksi hädin tuskin yläkouluikäisten lastensa kanssa. Teille tiedoksi, että siinä ne kasvattajan taidot vasta punnitaan kun yhdessä lapsen kanssa niistä kipeimmistäkin kohdista selvitään. Samalla kasvaa nuoren luotto omaan vanhempaansa ja ymmärrys miten tämä yhteiskunta toimii. Tästä ei kyllä mitään irtopisteitä jaeta vaan niin se vaan kuuluu tehdä. Jos ei perheen omat eväät riitä, niin apua on saatavissa. Ei ole häpeä pelastaa lapsen/nuoren elämä lastensuojelun kautta.
  Kannabiksen haitoista on ihan tutkittua tietoa. Mm.psykoosien riski jo kertakokeilun kautta nousee merkittävästi. Haitta-aineet kertyvät elimistöön jne. Viihdekäyttö sanana on ihan höpöhöpöä ja vertaaminen alkoholiin haittoineen vain ja ainoastaan lapsellista. Aineet ovat nyt yksiselitteisesti laittomia ja vanhempien vastuulla on olla lapsistaan siinä määrin kiinnostuneita, että karsivat mahdollisuuksien mukaan mahdollisuudet tälläisiin hölmöilyihin. Kotiintuloaikojen selkeyttäminenkin on ihan kelpo konsti ja varmaan vähentäisi paikkakunnalla esiintyviä tihutöitäkin oleellisesti. Kyllä asialliset hommat pystyy hoitamaan ilman , että kylillä kuljeskellaan yötä myöten. Toki tarvitaan monia keinoja kautta koko nuoren elinpiirin , jotta kasvuympäristö olisi terve ja tasapainoinen. Ennaltaehkäisyyn tähtäävät toimenpiteet ovat monin tavoin mielekkäämpiä kuin käsiin levinneiden ongelmien hoito.
  Ei tämän vyyhdin selvittely tietenkään tule olemaan helppo homma. Selityksiä on jo tähän mennessä kuultu monelta taholta. Kyllä siitä täytyy olla jo poliisillakin tieto missä sitä kukkamultaa kuluu ja kasvilamppuja viritellään. Mahdollistajia on näitten ihmisten ympärillä muitakin.
  Kyllä meidän nuorissamme on potentiaalia. Antakaa heille aikaa ja arvostusta. Pitäkää keskustelua yllä. Koittakaa kestää aikuismaisesti kasvattajana saamanne kolhut. Ei tarvitse olla täydellinen vanhempi, ajoittaisten kompastelujen ansiosta rakentuu loppujen lopuksi eheämpi ja armollisempi ihmisyys niin itsellenne kuin lapsillenne. Älkää sulkeko silmiänne lapsen arjen ongelmakohdilta vaan keskustelkaa ja olkaa läsnä. Antakaa omalla esimerkillänne työkaluja miten haasteista päästään ehjinä eteenpäin. Ja aina, rakastakaa ehdoitta.

  • 19.10.2019 at 16:31
   Permalink

   Todella hieno kirjoitus ”Perustavikselta”. Täyttä asiaa hyvin perusteltuna ja fiksusti kirjoitettuna, ei kaunistellen eikä vouhottaen. Tuo kirjoitus olisi syytä jokaisen vanhemman, kasvattajan ja kanssakulkijan lukea, eikä pelkästään vain lukaista vaan kunnolla ajatellen mitä tärkeitä asioita siinä todetaan. Kiitos ”Perustavis”, uskoni siihen että niitä tolkun ihmisiäkin on, vahvistui tuon tekstin jälkeen.

 • 19.10.2019 at 12:06
  Permalink

  Kunnan rahat siirretään essotelle joka sitten lopettaa terveyspalvelut Pertunmaalta. No palataanpa siihen kannabikseen. Kannatan tietty tulevaisuutta ajatellen. Me jo vanhat ja raihnaiset saataisi pureskella kannabiksen lehtiä eikä essotea tarvittaisi. Ei kuluisi kunnan rahat ja kaikki olisi niin iloisia. Ja terveitä. Pois hurskastelu.

 • 19.10.2019 at 15:21
  Permalink

  Tässä näkee, että rikollisuus ja huumausaineet ei tunne kuntarajoja. Pieni kunta kärsii samoista ongelmista kuin mikä tahansa suurkaupunki tai -kunta.

  Sodan aikana ja sen jälkeen pervitiini eli metamfetamiini oli ihan yleisesti käytössä. Sitä vedettiin suu rouskuttaen sisupillereinä kuin mitä tahansa karkkipastillia! 1970- ja 1980-luvuille tultaessa ilmapiiri huumeille oli selkeästi parantunut eli muodostunut huumeiden vastaiseksi, kunnes yhteiskunnan moraali romahti 90-luvun lama-Suomessa. Tästä alkoi sosiaalipalveluiden alasajo ja yhteisvaikutus suurtyöttömyyden kanssa oli shokeeraava. Näitä hedelmiä kerätään tänä päivänä, eikä maailman avautuminen ”monimuotoisuuden” ja muun sellaisen kanssa ole vähentänyt huumeiden käytön tarvetta.

  Vain elämän tyhjyys ja näköalattomuus ajaa ihmisiä käyttämään huumeita, samalla kun tästä huumeiden käytöstä muodostuu elämää hallitseva asia. Surullistahan se on, että ihminen ei kykene nauttimaan elämästään selvin päin. Sama koskee myös alkoholisteja.

  • 20.10.2019 at 01:19
   Permalink

   ihmiset ovat huumeita käyttäneet tuhansia vuosia ja päihtyneet eri tavoin. Se tarve ihmisestä ei katoa sakottamalla tai minkään lain voimalla. Hyvin hyvin harvaa estää käyttämästä… Ja tuo laittomuus ne ongelmat tuo kun ei uskalleta sinne hoitoon ajoissa jos ongelmia huomataan kun pelätään seuraamuksia. (Poliisi, vanhemmat, koulu, työ yms) Käyttö jatkuu sitten yksin ja ongelmien kanssa. Siitä alkaa turrutus ja silloin ollaan tuhoisalla tiellä. Kannabiksen käyttäjä ei voi tällä hetkellä tietää aineensa vahvuutta. Ja se suurentaa paljon riskejä.Tutustukaas tämmöseen kampanjaan http://www.kk2020.fi noilla on hyviä perusteluja tolle asialleen .

 • 19.10.2019 at 16:25
  Permalink

  Rehtorin ja koulun ryhtiliikettä on kaivattu jo pitkään pelkän hyssyttelyn ja pääntaputtelun sijaan. Nyt ei taida olla enää vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia vastuunpakoiluun…

 • 24.10.2019 at 19:32
  Permalink

  olisko rohkeuden ja ammattitaidon puute tuolla viranhaltijaosastolla…. mutta eihän olemattoman pienellä paikkakunnalla yleensä kovin teräviä kyniä ole penaalissa… 😉

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.