0

Perttu Kiesilän tähtäin on SM-liigassa – mäntyharjulaislähtöinen kiekkoilija johtaa Jukurien A-nuoria

Perttu Kiesilä istahtaa aamujään jälkeen Kalevankankaan jäähallin katsomotuolille. Hallin jää ja käytävät ovat tulleet tutuksi 21-vuotiaalle jukuripelaajalle jo yli 10 vuoden ajalta. Mäntyharjussa syntynyt ja varttunut Kiesilä alkoi harjoitella Mikkelissä jo nuorena. Tällä kaudella hyökkääjä kipparoi mikkeliläisjoukkuetta Nuorten SM-liigassa.
– Jääkiekko on aina sytyttänyt urheilulajeista eniten. Harrastin Mäntyharjussa aina kaikkea. Pelasin sählyä, jalkapalloa ja lentopalloakin. Isä kysyi kerran, että haluaisinko lähteä kokeilemaan kiekkoa Mikkelissä ja siitä se homma lähti, Kiesilä muistelee.
Vuosikausia Kiesilä reissasi Mäntyharjun ja Mikkelin väliä vähintään neljä kertaa viikossa. Pitkään seurana oli myös Pyry-veli, joka pelasi salibandyä Hatsinassa. Vuonna 2014 veljekset muuttivat lukio-ikäisenä porukalla Mikkeliin, mikä helpotti harrastamista huomattavasti. Ennestään Mikkelissä asui isosisko Jenna. Pitäjänuutiset haastatteli Kiesilän veljeksiä muuton alla vuonna 2014. Tuolloin Perttu ja Pyry uhkasivat käyttää Jennaa asuntonsa siivoojana.
– Se ei sitten lopulta onnistunut, Kiesilä nauraa nyt viisi vuotta myöhemmin.

Sittemmin Perttu Kiesilä on ottanut vastuuta kotiaskareiden lisäksi yhä enemmän myös kaukalossa. Siitä kertoo paitsi viime kausien pistesaldo, myös rinnassa oleva C-kirjain.
– Olen tällä hetkellä porukan vanhinta kaartia. Minulta myös odotetaan tulosta ja johtamista. Yritän olla esimerkki niin kentällä kuin kopissa, Kiesilä sanoo.
Samaa mieltä on myös Jukurien A-nuoria valmentaja ja alle 16-vuotiaiden maajoukkkueen valmentaja Marko Kauppinen.
– Perttu on luotettava ja monipuolinen pelaaja, jonka iso vahvuus on pelipää. Hän ymmärtää peliä tosi hyvin ja nyt hänestä on kasvanut myös johtaja tähän joukkueeseen, Kauppinen kuvaa.
Jos isoa kehitystä on tapahtunut viime vuosina Kiesilän ja muiden pelaajien kohdalla, on sitä tapahtunut myös Jukurien seuraorganisaatiossa.
– Meillä on kaksi päätoimista koutsia ja nyt valmennuksessa käytetään tosi paljon dataa, katsotaan videoita ja tehdään tilastoja. Erona on myös se, että harkkoihin on ihan turha tulla puolivaloilla. Joka päivä pitää olla valmis, Kiesilä sanoo.
Kiesilä myös kehuu roimasti eteenpäin mennyttä fysiikkavalmennusta. Jokaista pelaajaa käsitellään yksilönä ja hänelle räätälöidään omat harjoitusohjelmat.

Kiesilän johtama joukkue on aloittanut kauden mukavasti. Sarjan puolivälissä joukkue keikkuu mukavasti playoff-viivan yläpuolella. Joukkueen tavoitteena onkin playoff-paikka ja mahdollisimman hyvä menestyminen jatkopeleissä.
– Playoffit ovat aina oma maailmansa, kun (aikuisten) liigaporukoista alkaa tippua nuorempia pelaajia mukaan peleihin. Toisaalta nyt meilläkin on siihen mahdollisuus.
– Meidän pitää olla hereillä koko ajan. Alkukaudesta meillä on ollut hankaluuksia siinä, että ollaan pelattu erästä 18 minuuttia hyvin, mutta sitten parissa minuutissa ollaan tehty virheitä. Se maksaa.

Omiin suorituksiin alkukauden osalta Kiesilä on ollut melko tyytyväinen.
– Omat pelit ovat menneet aika samalla tavalla kuin joukkueellakin. Kokonaiskuva on ihan hyvä, mutta aina voisi olla parempi ja tehokkaampi. Nälkä kasvaa tietysti syödessä, kun edelliskaudella tuli ihan hyvin tehoja.

Pelinälkää Kiesilällä on runsaasti myös tuleville vuosille. Tavoitteena on pelata tulevaisuudessa SM-liigaa. Sinne edetään askel kerrallaan.
– Liigatavoite on, mutta katsotaan milloin sinne päästään. Olen ollut fyysisesti aina vähän jäljessä, eli pelataan näitä (A-nuorten) pelejä nyt ensin. Jos paikan kokeilla (Liigassa) saa, niin se on vain otettava.
Lähes 900 ottelua Suomen korkeimmalla sarjatasolla pelannut Marko Kauppinen uskoo Kiesilän tulevaisuuteen.
– Pertulla on pieni pilke silmäkulmassa, mutta aina kun tehdään asioita, niin hänellä on aina oikeanlainen meininki. Uskon vahvasti Pertun tulevaisuuteen.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.