0

Kongaamon värikkäät retrotakit äänestettiin vuoden käsityötuotteeksi

Mäntyharjulaisen Kongaamon takit on valittu Suomen käsityöyrittäjien vuoden tuotteeksi yleisöäänestyksellä. Tulokset julkaistiin tänään keskiviikkona Suomen käsityön päivänä.
Kongaamon yrittäjä Marika Konga oli valinnasta tietysti tyytyväinen.
– Yllättihän se sinällään, mutta kun kymmenen vuotta on tehnyt yrittäjän töitä, niin hyvä tunnustus tämä on. Huomaa sen, että kun tuotteiden kehitys on lähtenyt asiakkaiden toiveista, niin se palkitaan.
Kongan idea retrotakkien tekoon syntyi aikanaan, kun hän teki retrokankaista takkeja lapsille. Yhden lapsen äiti sitten kysyi, että teetkö myös aikuisille.
– Siitä se lähti takki kerrallaan. En ole laskenut, kuinka monta olen tehnyt, mutta viitisen vuotta tämä on ollut se pääjuttu.

Kongan takit tehdään 1960-70-lukujen verhokankaista. Mitä värikkäämpi kuosi, sen parempi. Ongelmana on, ettei materiaalia riitä loputtomiin.
– Koko ajan se käy harvinaisemmaksi. Tämä on sellaista aarteenmetsästystä, kierrän kirpputoreja ja seuraan nettihuutokauppoja. Ovat ihmiset myös ilmoitelleet, että heillä olisi varastossa tuollaisia, tuumaa Konga ja sanoo ottavansa mielellänsä vastaan kankaita, jos jollain vain sellaisia sattuu olemaan.
– Ei ole liian räikeitä vielä vastaan tullut, mutta useinkin liian haaleita värejä.
60-70-luvuilla varsinkin ruskea, oranssi ja keltainen olivat suosiossa ja niitä on paljon myös Kongaamon kankaissa.
– Violetti on harvinaisimpia värejä, ja joskus kysytään mustavalkoista, mutta sitä on hyvin vähän. Suosituin väri mitä kysytään on ehkä sininen, mutta sitä näissä vanhoissa kuoseissa on vähemmän.
Verhokangas materiaalina on Kongan mielestä erinomainen. Ennen vanhaan se tehtiin vahvaksi, mutta 1980-luvulta laatu alkoi heiketä. Vanhoista pöytäliinoista hän on tehnyt hameita.
– Hameita ja tunikoita on takkien rinnalla, ne ovat sellaisia kesätuotteita, mutta takit on se pääjuttu.
Kongaamon takit ovat uniikkeja yksilöitä. Vaikka esimerkiksi kahdessa takissa samaa kuosia olisikin, on kuosien kohdistus aina erilainen. Takit liikkuvat verkkokaupan välityksellä ja Konga kiertää myös messuja. Asiakkaat ovat tervetulleita vierailemaan myös Kongaamon työhuoneella. Kauppoihin takkeja on vaikea vähittäismyyntiin laittaa, koska jokainen niistä on erilainen.
– Sen takia teenkin suurimman osan suoraan tilauksesta, ei tule turhaa hävikkiäkään. Messuja varten toki pitää olla varastoa, että ihmiset pääsevät siellä takkeja sovittamaan.
Asiakkaista suurin osa on pääkaupunkiseudulta ja isoista kaupungeista.
– Mutta myös paikalliset ovat ottaneet nämä omakseen, iloitsee Konga.

Kongaamon työtilat löytyvät vanhalta kenkätehtaalta. Konga pitää tiloja toimivina ja vanha tehdas on omiaan retrotakkien teon näyttämöksi.
Tosin Konga on hankkinut myös alihankkijapalveluita ompelemiseen Kuopiosta. Suomen rajojen ulkopuolelle tuotanto ei ole leviämässä.
– Se on kunnia-asia, että tuotanto pysyy Suomessa. Niin moni on vienyt tuotannon halpamaihin, ja työskentelyolosuhteet ja laatu ovat sitten mitä ovat. Tämä on oleellinen juttu, mitä asiakkaatkin arvostavat.
Käsityöyrittäjien palkinnon Konga vastaanottaa Tampereen Kädentaitomessuilla marraskuun puolivälissä.
– Nämä takit ovat arjen väriterapiaa. Ne ilahduttavat paitsi käyttäjää, myös kanssaihmisiä, pohtii Konga takkiensa suosion salaisuutta.

Kommentteja aiheesta “Kongaamon värikkäät retrotakit äänestettiin vuoden käsityötuotteeksi

  • 31.10.2019 at 17:08
    Permalink

    Onnea ja menestystä jatkossakin yrittäjä Marika Konga!!!

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.