0

Pertunmaa houkuttaa muuttajia, väki vähenee silti – Mäntyharjussa ei juhlita muuttotilastoissa tai luonnollisessa väestönmuutoksessa

Pertunmaa on yksi kolmesta Etelä-Savon muuttovoittoisesta kunnasta. Pertunmaalle on muuttanut tämän vuoden alusta syyskuun loppuun seitsemän ihmistä enemmän kuin on poismuuttaneita. Yhteensä kuntaan muuttaneita on ollut 77, kun taas Pertunmaalta poismuuttaneita on 70.
Sekään ei kuitenkaan ole saanut Pertunmaan väkilukua kasvuun. Vaikka lapsia on kuluneen vuoden aikana syntynyt seitsemän, on kuolleita nelinkertainen määrä. Luonnollisen väestönmuutoksen takia Pertunmaan väkiluku onkin 15 ihmistä vähemmän kuin viime vuoden lopussa. Väkilukuennakon mukaan syyskuun lopussa pertunmaalaisia oli enää 1698.
Etelä-Savon muut muuttovoittoiset kunnat ovat Hirvensalmi ja Sulkava. Nekään eivät kuitenkaan ole onnistuneet kasvattamaan väkilukuaan.

Mäntyharju puolestaan on pakkasella sekä muuttotilastoissa että luonnollisessa väestönmuutoksessa. Tammi- ja syyskuun välisenä aikana kunnasta muutti pois jopa 201 mäntyharjulaista. Tilalle tuli 141 uutta kuntalaista, joten muuttotappiota tuli 60 henkilön verran.
Tänä vuonna Mäntyharjussa on kuollut 78 ihmistä, siinä missä syntyneitä on 24. Myös Mäntyharjun väkiluku jatkaa siis laskuaan, yhteensä 111 ihmisellä. Väkilukuennakon mukaan syyskuun lopussa mäntyharjulaisia oli 5 813.
Koko Etelä-Savossa väestö väheni tammi-syyskuussa 1 705 asukkaalla.

4 kommenttia aiheesta “Pertunmaa houkuttaa muuttajia, väki vähenee silti – Mäntyharjussa ei juhlita muuttotilastoissa tai luonnollisessa väestönmuutoksessa

 • 25.10.2019 at 13:34
  Permalink

  Tämähän on tavallaan tosi positiivista. Vaikka väkiluku on laskenut kaikissa kunnissa, on kuitenkin hyvä huomata, että Pertunmaa, Hirvensalmi ja Sulkava ovat saaneet muuttajia kuntiinsa. Koska tämähän tarkoittaa sitä, että se markkinointi mitä Pertunmaa, Hirvensalmi ja Sulkava tekevät on oikeasti toiminut. Luontaiselle poistumalle ei voi mitään. Valitettavasti se on asia mikä ei korjaannu hetkessä ja vaatiikin pitkäjänteistä työtä. Minkä takia on erittäin positiivistä nähdä miten pienet kunnat pienellä budjetilla kuitenkin onnistuvat markkinoinnissa.

  Itse näen Mäntyharjun ja Pertunmaan tilanteen läheltä ja tiedän nämä ihmiset ketkä asioita hoitavat. Sen takia erityisesti näiden kahden kunnan tilanne pistää silmään, koska uskon molempien kuntien kykenevän vieläkin parempaan tulokseen. Molemmissa kunnissa on lähtökohtaisesti niin sanottu lähitiedottamisen ja lähimarkkinoinnin puute.

  Pertunmaalla iso osa työvoimasta tulee ulkopaikkakunnilta, mielestäni olisikin todella tärkeää, että Pertunmaa markkinoisi itseään ja tarjoamiaan etuja kuten liikkuvuusavustusta, järkevää vuokratasoa, vapaita asuntoja + tontteja sekä hyviä palveluita ja hyviä liikenneyhteyksiä näille ihmisille. Sillä moni ihminen joka käy Pertunmaalla töissä, ei itseasiassa tiedä näistä. Se olisi näitä ihmisiä, kuntaa ja paikallisia yrityksiä hyödyttävä asia. Jos joku vain kävisi kertomassa heille että ”Hei tiesitkö että teille jäisi näin paljon enemmän rahaa käteen kuussa jos asuisitte Pertunmaalla”.

  Tämä edellä mainittu asia pätee myös Mäntyharjuun. Sama ”pikkujuttu” on unohdettu hoitaa. Mäntyharjussa on paljon potenttiaalia, mutta henkilökohtaisten kokemusteni ja kuulemieni asioiden perusteella Mäntyharjulla on joitakin sellaisia perusasioita pielessä mitkä tulisi korjata ennen kuin Mäntyharju kykenisi kääntymään muuttovoittoiseksi kunnaksi.

  Mäntyharjulla on todella hyvät palvelut esimerkiksi isot kaupat, kodinkoneliike, elokuvateatteri, lukio jne. Mutta… Mäntyharjulla on vähintäänkin korkea vuokrataso. Itseasiassa Mäntyharjun vuokrat ovat Mikkelin tasoa. Ei ole varsinaisesti yllätys miksi ihmiset eivät halua muuttaa kuntaan asumaan, kun naapurikunnat (Pertunmaa ja Hirvensalmi) tarjoavat asuntoja 200e/kk halvemmalla. Lisäksi Pertunmaa tarjoaa vielä liikkuvuusavustuksen siihen päälle jos käyt Mäntyharjussa töissä ja asuntoon kuuluu ilmainen netti (jos kunnan asunto). Mainitsin kerran asiasta Mäntyharjun kunnan Hyvinvointikoordinaattori Christian Juholalle joka kiteytti kunnan asenteen muuttajia kohtaan sanomalla: ”Jos sinulla ei ole vara maksaa Mäntyharjun hintoja. Et ehkä ole sellainen ihminen jota tänne halutaan.” Fiksummat lukijat saattavat jo tässä vaiheessa huomata asiassa pienen ongelman, mistä on hyvä jatkaa eteenpäin…

  Mäntyharjulla on oma Markkinointipäällikkö jolla on hieman outo halu markkinoida Mäntyharjua ”ihanana mökkikuntana”, eikä kuntana missä olis hyvä asua. En sano etteikö mökkiläiset ja lomailijat toisi kuntaan rahaa. Mutta heidän tuomat tulot ovat 3-4kk ajalta jonka jälkeen tulot vähenevät ja viimeisimmän tiedon mukaan vuosi on edelleen 12kk pitkä. Luonto, kauniit maisemat ja kulttuuri ovat helppoja asioita markkinoida messuilla, mutta mielestäni se ei ole kovin pitkäkantoinen suunnitelma. Työtä tekevät ihmiset tuovat kuitenkin paljon enemmän tuloja kunnan kassaan ja pitemmän aikaa kuin mökkitontteja etsivät keski-iän ylittäneet. Varsinkin kun kunnassa on ajoittain huutava työvoimapula, asunnot tyhjillään, mahdollisuus koulun käyntiin aina lukioon asti ja muita asioita mitä olisi hyvä markkinoida näille ihmisille. Mutta siihen tarvitaan muutakin kuin appi älypuhelimeen.

  Lopuksi on pakko mainita tälläinen huvittava juttu… Eräässä kahvipöydässä käydyssä keskustelussa, kyseinen Markkinointipäällikkö kuvasi Pertunmaan markkinointia ja heidän projektejaan ”räpeltämiseksi mistä ei ole hyötyä”. Tästä keskustelusta reilu vuosi myöhemmin… Pertunmaa on muuttovoittoinen kunta. Mäntyharju ei.

 • 26.10.2019 at 15:35
  Permalink

  Masalta todella osuva kirjoitus. Itse teen ostokseni ennen Mäntyharjulle mökkeilylle tuloa, eräässä naapurikunnan pikkukaupassa. Tämä on tietoinen valinta ja omalta pieneltä osaltaan auttaa tämän syrjäseudulla olevan kaupan selviytymistä. Mäntyharjun kunnassa on asenneongelma monella alalla, varsinkin kunnan päättäjät ovat jumiutuneet ihmeelliseen haavemaailmaan. Kiva kun muutkin, esim. Masa, huomaa tämän asian.

 • 26.10.2019 at 16:18
  Permalink

  On se markkinointi tosiaan toiminut… Ma muilla on väki- ja lapsiluku saatu edes jonkinlaiseen kuosiin… Turha kehua Pertunmaan markkinointia ja mökkien muuntoa normiasunnoiksi

 • 26.10.2019 at 16:37
  Permalink

  Edellisestä Masan kommentista voi hyvin löytää muutamia perussyitä mitä Mäntyharjussa on hiukkasen pielessä.

  Minä kiteyttäisin asian seuraavasti:

  Mäntyharjulta puutuu elinvoimaan tähtäävä strategia. Sellainen strategia, jolla pyritään samaan paikkakunnalle uusia yrityksiä ja niiden kautta työpaikkoja. Kun kunnan johdon mantra on, että ”eihän tänne saa yrityksiä kun ei ole työvoimaa” ei toimi. Se ei voikaan toimia, sillä ensin tarvitaan yrityksiä, joiden kautta tulee työntekijöitä ja väestö voisi lähteä kasvu-uralle ennusteiden vastaisesti..

  Katumaalarit, grafiittien tekijät ja bloggajat ovat erittäin hyviä hetkellisen imagon rakentajina, mutta niistä tulevaisuuden kunta ei voi rakentua. Se ei voi rakentaa tulevaisuuttaan mielestäni luonnon ja matkailun tai kulttuurin varaan, vaikka ne ovat myös tärkeitä kunnan imagon ja houkuttelevuuden kannalta. Näitä on kuitenkin huomattavasti helpompi toteuttaa kuin saada vientiä harjoittavat teollisuusyritykset kiinnostumaan paikkakunnasta. Tämä selittää suuren osan nykytilasta.

  Mielestäni pitäisi kuitenkin lähteä siitä kaikille kunnille vaikeimmasta ja pyrkiä pärjäämään siinä. Se on yksinkertaisesti vientiyritysten saaminen paikkakunnalle. Ne kunnat, jotka tässä onnistuvat ovat tulevaisuuden elinvoimaisia kuntia.

  Mäntyharjussa on infra ja puitteet kunnossa, mutta se straginen näkemys mitä pitäisi tehdä puuttuu. Mäsek Oy:n toiminta ei mielestäni tähtää tavoitehakuisesti yritysten ja sitä kautta työpaikkojen saamiseksi paikkakunnalle tai se ei ainakaan näy mitenkään rivikuntalaiselle.
  Mökki- ja lomamessujen ohella ja voisi ehkä sanoa sijaan pitäisi olla näkyvästi siellä missä vientiyritykset kartoittavat sijoittumistaan Suomessa.
  On täällä hyviäkin esimerkkejä. Paikkakunnalla on maakunnan ainoa pörssiyritys ja taannoin saatiin uusi toimintaansa panostava israelilaisomistaja yhdelle merkittävälle toimijalle Mäntyharjussa.

  Näidenkin valossa Mäntyharjussa pitäisi olla ainakin ymmärrys siitä miten tärkeästä asiasta on kysymys.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.