0

Pääkirjoitus: Vakava muistutus Pertunmaan päättäjille

Itä-Suomen hallinto-oikeus kumosi tuoreessa päätöksessään Pertunmaan kunnanhallituksen viime vuonna tekemät päätökset kunnan ICT-hankinnoista. Kunta päätti viime vuonna hankkia ICT-tukea Linkkitiimi Oy:ltä tilanteessa, jossa se oli ilman omaa ICT-työntekijää.

Oikeus sättii varsin suorasanaisesti kunnanhallituksen tekemää päätöstä. Oikeuden mukaan päätös oli epäselvä, eikä siitä voinut päätellä esimerkiksi kunnalle koituneita kustannuksia. Nyt tulleella oikeuden ratkaisulla ei ole käytännössä virallista merkitystä, sillä kunnanhallitus päätti sittemmin itse olla laittamatta päätöstään täytäntöön.

Tästäkin huolimatta oikeuden antama päätös on vakava muistutus Pertunmaan päättäjille lakien ja säädösten noudattamisesta. Kunnan päättäjät käyttävät yhteisiä verovaroja ja tästä syystä päätöksiä on tehtävä mahdollisimman avoimesti. ICT-päätöstä tehdessä näin ei olla toimittu. Kunnan luottamuselinten olisikin nyt ryhdistäydyttävä, ettei vastaavanlaisia tilanteita pääsisi tulevaisuudessa syntymään.

Kunnanhallituksen päätöksistä oikeuteen valittanut maaseutujohtaja Erkki Ojala pitää ICT-hankintaan liittyviä epäselvyyksiä ainoastaan jäävuoren huippuna. Kokenut virkamies esittää painavia syytöksiä Pertunmaan päätöksentekijöiden suuntaan. Ojala sanoo, että Pertunmaalla toimii hyvä veli -järjestelmä, jossa valta päätöksistä on pienellä sisäpiirillä. Syytös on vakava, sillä hyvä veli -järjestelmällä on viitattu perinteisesti korruptionomaiseen toimintaan. Kunnanjohtaja Juha Torniainen kiistää Ojalan väitteet yksiselitteisesti.

Pertunmaan päätöksenteossa on kuohunut muutenkin viime aikoina, kun kunnanhallitus päätti irtisanoa teknisenä johtajana ja rakennustarkastajana työskentelevän Matti Ratilaisen. Pertunmaan lähiaikoina valittavalla uudella kunnanjohtajalla on keskeinen rooli tilanteen rauhoittamisessa. Kunnalla on nimittäin edessään isoja haasteita taloutensa kanssa.

4 kommenttia aiheesta “Pääkirjoitus: Vakava muistutus Pertunmaan päättäjille

 • 31.10.2019 at 14:53
  Permalink

  Ojalalta rohkea ulostulo!

  Isojen talojen isännät häärineet sidosryhmiensä viidakossa ja jäävänneet itsensä nurkan taakse kuuntelemaan miten puoluekavari hoitaa eturistiriidat. Näin on toimittu
  esim, kun yleiskaavasta poiketen annettu pikkusaunan paikalle luxustaloille rakennus-
  oikeuksia järvien rannoille kuvioon sopiville henkilöille. Haukut on saanut Ratilainen.
  .
  Vaikeneva ja ilmeetön kunnanjohtaja hyväksyy nyökytellen ja saa pitää virkansa.
  Valtuuston aikaisempi pj ei ole nähnyt moraalisia ongelmia, kun on valtakunnan asiat
  päällimmäisenä. Ei kannata liata käsiään pikkupitäjän ongelmiin, talouteen tai
  kunnan johtamisen periaatteisiin. Peli ei ole ollut läpinäkyvää!!

 • 2.11.2019 at 12:07
  Permalink

  Hyvä asia että joku uskaltaa sanoa asioita ääneen, kuten tämä Ojala.

  On myös hyvä, että paikallinen lehti avaa yhteiskunnallista keskustelua politiikan pimeistä ja ei niin avoimista tavoista tehdä politiikkaa.

  Aina silloin kun yhteisistä asioista ja erityisesti yhteisistä rahoista päätetään, pyrkii sinne mukaan hääräämään hämäräperäistä porukkaa osingolle ja oman edun tavoittelulle.

  Tältä ilmiöltä ei ole vältytty naapurikunnassa Mäntyharjussakaan ja Ojalan väitteet pienestä sisäpiiristä koskee myös mäntyharjulaista politiikan- ja päätöksentekoa.

 • 3.11.2019 at 13:24
  Permalink

  Surullista luettavaa. Tämä toimintatapa ollut enemmän tai vähemmän käytännössä jo parikymmentä vuotta. Vain muutama luottamushenkilö on uskaltanut/jaksanut/viitsinyt toimintatapoihin puuttua, mutta vain yksittäisten asioitten osalta, perustoimintatapoja ei ole pystytty muuttamaan. Esim perussuomalaiset ovat räksyttäneet joistakin pikkuasioista ja takavuosina tehtailivat valituksia milloin mistäkin, mutta mitään varsinaista kritiikkiä tai vaihtoehtoja ei ole esitetty. Kj. on ollut hajuton ja mauton ja aloitekyvytön, muutaman vahvan isäntämiehen talutusnuorassa.
  Kiitos Pitäjänuutisille, että kerrankin lehti uutisoi varsinaisesta kuntapolitiikasta. Yleensä sisältö vain mukavaa jutustelua ja kissaristiäisiä.

 • 4.11.2019 at 11:41
  Permalink

  Asioiden valmistelua ei ole ollut ja tulokset on tässä.

  Hallituksella ja lautakunnilla on esittelijät hallintosäännön mukaan , joiden tulee valmistella käsiteltävät asiat.

  Heillä on vastuu esittelystä ja päätöksenteosta Tämä on nyt vakavasti epäonnistunut. Nyt tiedotusvälineet pyritään hiljentämään ja jakamaan vain sitä omaa ideologiaa ja omia näkemyksiä , eli tiedottaminen on vain joidenkin vallassa.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.