0

Pertunmaan kunnanjohtaja esittää kunnallisveroon puolen prosenttiyksikön nostoa – myös mökkejä ja muita kiinteistöjä halutaan verottaa enemmän

Pertunmaan kunnanjohtaja Juha Torniainen esittää maanantaina kokoontuvalle kunnanhallitukselle kuntaveron nostoa puolella prosenttiyksiköllä 22,0:een prosenttiin.

Torniainen perustelee kunnanhallituksen esittelytekstissä veronkorotusesitystä ”mittavan alijäämäisen tilinpäätöksen estämiseksi”. Syyksi alijäämälle Torniainen sanoo sotekuntayhtymä Essoten korkeat menot.

Kunnanjohtaja esittää korotuksia myös kiinteistöveroihin. Esityksen mukaan yleinen kiinteistöveroprosentti nousisi nykyisestä 1,00:sta 1,05:een, vakituisten asuinrakennusten veroprosentti 0,60:sta 0,65:een ja muiden asuinrakennusten veroprosentti 1,20:sta 1,30:een.

18 kommenttia aiheesta “Pertunmaan kunnanjohtaja esittää kunnallisveroon puolen prosenttiyksikön nostoa – myös mökkejä ja muita kiinteistöjä halutaan verottaa enemmän

 • 1.11.2019 at 15:39
  Permalink

  Just näin. Maksajiksi joutuvat myös he, joilla ei ole mitään osaa eikä arpaa kaikkien menojen ylittymiseen, eivätkä he saa maksamalleen verolle mitään vastinetta. Moniko vapaa-ajanasukas on ollut hoidettavana Essotella ja sitä kautta aiheuttanut tuon julmetun ylityksen kustannuksissa? Kylläpä nyt jämäköityy tämä herra pian ex-kunnanjohtaja.

  • 2.11.2019 at 20:08
   Permalink

   Vielä ehtii ennen eläkkeellejääntiä tehdä tyhmän ja kauaskantoisen päätöksen jälkipolville muistoksi….

 • 2.11.2019 at 15:32
  Permalink

  Juupa juu mökkiläisethän tän kaiken on saanut aikaan.

 • 2.11.2019 at 19:57
  Permalink

  Hei. Tornianen haluaa. vapaaajan asukkaat. näköjään pois Pertunmaalta. kiitos

  • 3.11.2019 at 06:45
   Permalink

   Vero maksetaan kylläkin mökistä , vaikka ei kävisi kertaakaan mökillä!
   Me vakituset asukkaat maksamme korotetun kiinteistöveron lisäksi korkeamman veroprosentin.

 • 2.11.2019 at 21:10
  Permalink

  Mökkiläiset on tämän kunnan voimavara joten kannattaako ampua lypsäävää lehmää?

 • 2.11.2019 at 21:51
  Permalink

  Pertunmaa voisi ottaa mallia monesta muusta kunnasta ja laskea prosenttia sekä oikeasti houkutella esimerkiksi lapsiperheitä siten, että heille olisi luvassa selkeitä etuja siitä, että muuttavat kuntaan. Vaikka tuota prosenttia nostaisi kuinka paljon ei se ole ratkaisu kuin hetkeksi.

 • 3.11.2019 at 14:35
  Permalink

  Mien nää kehtaa ja kehtaahan ne. Yhtäällä jelpataan muutamia, kenties uusavuttomia, kesämökkiläisiä heidän pytinkiensä muutostöissä – Tule kotiin Pertunmaalle-hanke ja toisaalla sitten ehdotellaan kiinteistöveron (joka on jo nyt maan korkeimpia) korotusta. Irvokasta on sekin, että veronmaksajia kyykyttävät he, jotka saavat palkkansa verovaroista. Virtuaalinen – en sano mikä – kunnanjohtajalle!

 • 4.11.2019 at 10:01
  Permalink

  Kiinteistönomistaja on kunnan PANTTIVANKI. Nostoautomaatti on varma. Ole sitten paikkakunnalata tai muualta. Se on piilevä ja rakentajaa masentava vero.
  Esimerkki.
  Ostin v 2007 rantatontin P-maalta. Vuoden vero maapohjasta 40 €. Sama vero v 2018 160 €. Siihen päälle vaatimaton, ei talviasuttava mökki. Vero 240 €. Yht 400 €.

  Pelkän maapohjan osalta nousu 400 % 11 vuoden aikana. Alkuunsa olin onnellinen. Nyt
  vähemmän. Viisas Vaimonikin sanoo: ”Piruakas menit Pertunmaalta ostamaan”!

  Itseppäisesti sen rakensin ja usein oli asiaa Kuortin hyvään Rautakauppaan, kuten myös
  tekivät ulkopaikkakuntalaiset naapurini. EIKÄ OLTU UUSAVUTTOMIA!

 • 4.11.2019 at 10:44
  Permalink

  Joka kunnassa ja kaupungissa on kiinteistöverot ja niillä on omat limiitit ja rajat eli toimitaan lain mukaan. Eduskunta on noita lakeja hyväksyy ja kansalaiset sinne edustajansa valitsee.

  Suomessa saa itse asuinpaikkansa ja vapaa-ajanasuntonsa valita. Kannattaa ottaa huomioon, että verottaja tekee kiinteistöistä arviot, joiden mukaan veroja maksetaan tai sitten ei makseta. Verottaja kyllä arvioi kiinteistöjä melko arvokkaiksi eli jos olet myymässä kiinteistöä, niin et saa verottajan mukaista arvoa, jos yleensä saat myytyä. Menikö tikka väärään tauluun ?

  • 4.11.2019 at 11:23
   Permalink

   Meni.
   Kiinteistöveronprosentille ei ole mitään ylärajaa asetettu. Kunnilla on täysin vapaat kädet veron korottamisen suhteen.

   Kirjoituksesi on kaikelta osin puutaheinää.
   Pertunmaa on vihonviimeinen paikkakunta kaikkine ihmeellisine sääntöineen ja ”asiantuntijoineen”.

 • 4.11.2019 at 11:31
  Permalink

  Hyvää keskustelua tuosta kiinteistöverosta. Eduskuntahan on sen lain laatinut ja monta huonosti valmisteltua lakia, mutta mitä kukaan kiinteistönomistaja saa verojaan vastaan. Hoitamattomat tiet ym. eli siis ei juuri mitään.

  Nämä rahat ja verot menee kunnan tai kaupungin kassaan ja sitten rahaa jaetaan ihan mihin tahansa. Olisiko kohtuullista, että nämä kiinteistöverotulot kohdistettaisiin juuri näiden verojen maksajien kohdalle eli teihin , palveluihin ja infrastruktuuriin ?

 • 4.11.2019 at 15:10
  Permalink

  Hutiin meni, jos joku kirjoittaa, että kiinteistöveroprosentille ei ole rajoja. Ei kunnat voi toimia muuta kuin lain mukaan tässä tapauksessa. Jospa puutaheinää ottaa asioista selvää ennen uutta puutaheinää…. ehkä on parempi maksaa veroa johonkin toiseen kuntaan.

  • 4.11.2019 at 16:16
   Permalink

   Ja se raja-prosentti on? Kerro, kun tiedät. Älä panttaa tietoa.

   Näillä leveyksillä (Pertunmaa) ei muiden mielipiteitä hyväksytä vaan aina, erimieltä ollessasi, sinun käsketään painua jonnekin, missä on parempi olla, lyödään luuri korvaan tai vedetään muuten porot nokkiin. Se on sellasta vanhakantaisella pöndellä.

   Olkoon minun mielipiteeni mitätön ja sinun vielä mitättömämpi, kuten äitini muisti aina hokea.

  • 4.11.2019 at 16:51
   Permalink

   Myönnän nyt, kun kävin VM:n (valtiovarainmisteriö) sivuilla, että olin väärässä . Ensi vuoden alusta kiinteistöverotus muuttuu ja muiden kuin vakituisten asuntojen veroprosentti voi olla 0,93 – 1,80 %. Näin helppoa se on, virheiden myöntäminen.

 • 4.11.2019 at 18:51
  Permalink

  Siis kunnanjohtajan viimeinen budjetti meni ojaan kuin kuormuri Kuortissa 3,5 %:n tuiskussa.
  Vaan jotenkin kh:n pj Liuokkosen pitää sitä rahaa repiä veroilla tai omaisuutta myyden .
  Sairaat , lapset ja vanhukset pitää hoitaa. Mistä säästää, kysyy konsulentti Pentti?

  Keppiä vai porkkanaa? Kiinteistöjen verotus EI OLE TASAPUOLISTA! Pertunmaalla on 300
  rantatonttia, kaavatontteja, joita EI VEROTETA ollenkaan, koska ne ovat sijoituksia ja kasvaa arvoa, eikä niille rakenneta. Jos rakennettaisiin niistä tulisi kuntaan veroja työtulon ja kiinteistöveron kautta.

  Verotaakkaa työnnetään niille, jotka rakentavat. Kysykäähän siltä ministeri Lepältä miksi
  hän ei hyväksy veropohjan laajentamista rakentamattomille tonteille?

  Toinen porkkanakeino. Antakaa joka mökille 50 m2 lisärakennusoikeutta ja uudistakaa
  samalla jätesysteeminne. Taas kunnan verotulot nousee posetiivisesti, eikä pakolla

 • 12.11.2019 at 09:44
  Permalink

  Kuka se sanoikaan että kyllä suunta on Mikkeli. Kun sairaanhoito ym. piireistä päätettiin. Kalliiksi käy ja ihmiset ei saa hoitoa.

 • 12.11.2019 at 13:46
  Permalink

  Kunnan budjetin alijäämä on ihan jotaina ja näillä kiinteistöverojen korotuksilla ei saada aikaan kuin iso älymölö.

  Tarkoitan sitä mitä juuri sanoin, ei talous korjaannu mitenkään ja sama kurjuus jatkuu. Noilla korotuksilla ja verotulojen korjauksilla ei ole yhtään mitään merkitystä. Käykää laksemassa yksi ynnä kaksi ja miinus, niin tulos melkein nolla. Jotain muuta pitäisi tehdä…

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.