0

Uutelantien risteyksessä on rytissyt pelti jo kolmessa kolarissa parin viikon aikana – Ongelma saattaa piillä Google Mapsin virheellisessä reittiohjeistuksessa

Uutelantien ja Viitostien välisessä risteyksessä on sattunut onnettomuuksia viime aikoina huolestuttavan usein. Onnettomuudet vaikuttavat kaiken lisäksi toistavan samaa kaavaa. Reilun viikon aikana alueella on tapahtunut ainakin kolme onnettomuutta, joissa Viitostien rampilta alas laskeutuva auto on kolmion takaa tullessaan täräyttänyt vauhdilla Uutelantietä ajavan auton kylkeen.
– Neljä tai viisi autoa on lähtenyt lunastukseen kymmenen päivän sisään ja kaikki samasta syystä. Onhan siinä silloin jotain pielessä, tuhahtaa Kati Welling-Syrjänen.
Welling-Syrjänen oli itse perjantai-iltaisen onnettomuuden osallisena. Kolmion takaa tullut henkilöauto ajoi Welling-Syrjäsen ajaman jakeluauton kylkeen, polttoainetankin kohdalle. Onnettomuuden jälkeen Welling-Syrjänen kirjoitti tapauksesta Facebookiin ja kyseli muiden kokemuksia.
Keskustelun avaus keräsi lukuisia kommentteja läheltä piti -tilanteista, joissa nimenomaan rampilta laskeutuva kuski ajelee vähät välittämättä väistämisvelvollisuutta osoittavasta liikennemerkistä.
Viimeisin onnettomuus risteyksessä tapahtui eilen maanantaina, kun ulkopaikkakuntalainen kuski ajoi rampilta Hirvensalmen suunnasta tulleen auton kylkeen.

Onnettomuuksien syynä Welling-Syrjänen pitää Google Mapsia. Jostain syystä karttapalvelun navigaattori ohjaa Viitostietä Mikkeliin päin ajavat rampilta alas Uutelantien poikki ja takaisin ramppia ylös Viitostielle. Huomattavasti turvallisempi ja mielekkäämpi reittivaihtoehto olisi vain jatkaa suoraan Viitostietä pitkin.
Joltain kuskeilta jää ilmeisesti huomaamamatta kokonaan, että he siirtyvät rampin kautta risteysalueelle, jossa heillä on väistämisvelvollisuus.
– Siinä ajetaan pyhän lehmän eli navigaattorin ohjaamana sokeasti eteenpäin, eikä edes tajuta, että siirrytään rampille, Welling-Syrjänen toteaa.
Welling-Syrjänen kertoo, että Googlelle on tehty asiasta jo kymmeniä oikaisupyyntöjä. Toistaiseksi virhettä ei kuitenkaan ole korjattu.
– Tuo on kuitenkin niin selvä virhe, että saa nähdä, miten pitkään sen korjaamisessa voi mennä. Uskoisin, että kun karttapäivitys saadaan ajan tasalle, niin onnettomuudet vähenevät huomattavasti, Welling-Syrjänen pohtii.
Sitä odotellessa turvallisuutta voisi Welling-Syrjäsen mielestä parantaa esimerkiksi ajohidasteilla tai stop-merkeillä.

Viitostiellä Mikkeliin päin ajettaessa karttapalvelu ohjaa auton ramppien kautta ensin pois ja sitten takaisin Viitostielle. Kuvakaappaus Google Mapsista.

Pohjois-Savon ely-keskuksen liikenneturvallisuusasiantuntija Esko Tolvanen kertoo, että Uutelantien ja Viitostien risteyksen onnettomuusalttiudesta on aloitettu selvitys. Ely-keskukseen tieto useista lähiaikojen onnettomuuksista ja läheltä piti -tilanteista kantautui poliisin kautta tänä aamuna.
Koska selvitys on vasta aloitettu, ely-keskuksesta ei vielä ole juurikaan kerrottavaa. Aiemmin alueelta ei ole kuitenkaan kantautunut tietoa siitä, että risteys olisi turvaton.
– Meillähän on vastikään ollut alueella liikenneturvallisuuskysely, eikä tuo kohta noussut esille. Ihmetyttäähän se, että alueella on yhtäkkiä alkanut tapahtua onnettomuuksia, Tolvanen toteaa.
Siihen, onko risteykseen tulossa muutoksia, Tolvanen ei osaa vielä vastata.
– Jos liikenteenohjauksessa on jokin selvä virhe, niin korjataan tietenkin välittömästi. En kuitenkaan usko siihen, ellei sitten jotain ilkivaltaa ole tehty.
Useimmat ovat arvelleet onnettomuuksien syyksi Google Mapsin navigaattoria, joka ohjaa Viitostietä Mikkelin suuntaan ajavat turhaan käyttämään risteysalueen ramppeja. Tolvanen ei tähän voi kuitenkaan ottaa kantaa.
– Ely-keskuksella ei ole sellaisia järjestelmiä, että me voisimme olla mukana ylläpitämässä tai selvittämässä navigaattoreiden reittiohjeistuksia.
Poliisin mukaan karttapalvelun virhe voi olla syynä onnettomuuksiin, mutta muistuttaa, että viime viikkoina on myös ollut ajoittain huono ajokeli.

Päivitetty 5.11. klo 15.40: Lisätty kuvakaappaus Google Mapsista.

11 kommenttia aiheesta “Uutelantien risteyksessä on rytissyt pelti jo kolmessa kolarissa parin viikon aikana – Ongelma saattaa piillä Google Mapsin virheellisessä reittiohjeistuksessa

 • 5.11.2019 at 18:20
  Permalink

  Etelästä tuleva ramppi on petollisen suora ja Uuutelantie on käytännössä rampin alinkohta .Uutelantie paljastuu melkomyöhään ja ensikertalaiselle näyttää ramppi ”valtatieltä”jatkuu tien yli.Olen joskus odottanut linja-autoseisakkeella ja nähnyt vaaratilanteita .Olisikohan stop merkistä apua,väistämisvelvollisuuskolmio ei riittävä välttämättä,josta osaltaan onnettomuudet kertovat väistämisvelvollisuuden laiminlyönteinä.

 • 5.11.2019 at 19:42
  Permalink

  Mutta kyllähän nyt motarilla on järjen vastaista pitää navia – edes google mapsia – päällä, ellei todella tiedä mihin on menossa!
  Ja johan kuskille pitäisi järjen äänen piiputtaa tosi kovaa, jos lähtee motarilta poikkeamaan Mju/Hsalmi rampille.

  • 6.11.2019 at 10:14
   Permalink

   Ei ole motari, vaan 2+1-tie. Siinä on pitkiä osuuksia, joissa on kulkusuunnassa vain yksi kaista ja virheitä sattuu muille kuin kuolemattomille.

 • 5.11.2019 at 23:52
  Permalink

  Jos oltais Amerikassa, goole maps joutuisi maksamaan kolaroiduille miljoona- jos ei miljardi-korvaukset.

 • 6.11.2019 at 08:46
  Permalink

  Kyllä se ongelma tässä tapauksessa on autoilijassa eikä google mapsissa.

  Uusavuttomuuden multihuipennus, olisi aika sisällyttää jonkinlainen äö-testi ajokokeeseen.

 • 6.11.2019 at 13:34
  Permalink

  Juu, kävin tänään kl.11.00 testaamassa ja kyllä tosiaankin mikkeliinpäin ajettaessa Google mapsin navi ohjaa rampin kautta??

 • 6.11.2019 at 13:59
  Permalink

  Ettei nyt vaan olisi ollut Tesla-kuskilla autopilot päällä ja auto päättänyt ajaa tuota reittiä. Kuljettaja ei ehkä ole seurannut liikennettä tarpeeksi tarkasti. Monet luottaa noihin systeemeihin sokeasti ja puuhastelevat jotain muuta kun auto hoitaa ajamisen.

 • 6.11.2019 at 21:37
  Permalink

  mitään ei muuteta, ennenkuin joku kuolee

 • 7.11.2019 at 15:34
  Permalink

  Muitakin hyviä ilmaisia sovelluksia on kuin Google maps esim. Waze. Siihen on helppo napauttaa ruuhkat, kolarit, tietyöt,poliisit jne..
  Mutta saa mutkat myös suoriksi jos sokeasti uskoo.

 • 8.11.2019 at 15:19
  Permalink

  Tesla on tuossa kuvassa. Tutullani on myös Tesla ja sen autopilotti kuulemma ajattaisi Mikkeliin päin noiden ramppien kautta kahdeksaakymppiä.

 • 9.11.2019 at 21:57
  Permalink

  Aika huono on syyttää jotain Google Mapsia tuosta. Jos ihminen keskittyy autolla ajamiseen, puhelimen sijasta, niin kyllä nyt luulisi tunnistavan, että tuo on ramppi. Millä perusteella joku voisi kuvitella, että oikeasti Mikkeliin menevä tie ei menekään suoraan sillan kautta vaan tuosta alhaalta?

  Tuo Tesla huomio voi kyllä myös pitää paikkansa, mutta ymmärtääkseni autopilotti ei toimi Euroopan malleissa ollenkaan, koska sitä ei ole täällä hyväksytty käyttöön.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.