0

Pertunmaan kunnanhallitus ei halua nostaa tuloveroa – kiinteistöveroihin esitetään kuitenkin korotuksia

Pertunmaan kunnanhallitus esittää kunnan tuloveroprosentin pitämistä ennallaan, mutta haluaa korotuksia kiinteistöveroihin. Pertunmaa esittää valtuustolle, että yleinen kiinteistöveroprosentti nousisi nykyisestä 1,00:sta 1,05:een, vakituisten asuinrakennusten veroprosentti 0,60:sta 0,65:een ja muiden asuinrakennusten veroprosentti 1,20:sta 1,30:een.

Kunnanjohtaja Juha Torniainen esitti kunnanhallitukselle myös tuloveroprosentin nostoa ”mittavan alijäämäisen tilinpäätöksen estämiseksi”. Torniaisen esityksessä tuloveroa olisi korotettu 0,5 prosenttiyksiköllä nykyisestä 21,50 prosentista 22,00:een prosenttiin.

Kunnanhallitus päätyi kuitenkin kokouksessaan olla esittämättä korotusta. Varsinaista vastaesitystä kokouksessa ei tehty, vaan asiasta sovittiin keskustelemalla.

Pertunmaan kunnan taloutta on rasittanut muiden lähiseudun kuntien tapaan erityisesti Etelä-Savon sotekuntayhtymä Essoten kulujen kasvu.

9 kommenttia aiheesta “Pertunmaan kunnanhallitus ei halua nostaa tuloveroa – kiinteistöveroihin esitetään kuitenkin korotuksia

 • 7.11.2019 at 10:01
  Permalink

  Lainaus mediasta toisaalla: ”Kiinteistöverojen korotuksien syy on sote-menojen huomattavasti ennakoitua suurempi kasvu. Veroprosenttien nostolla kunta yrittää estää mittavan alijäämäisen tilinpäätöksen” . Näin Itä-Häme 6.11.2019.

  Niin siinä käy, että kaupunkilaistenkin pitää elättää ylivelkaantunutta Pertunmaata. ”Kiitos” siitä!

  Kunta, joka ei tule toimeen omillaan (ei tämä nyt ehdotettu verojenkorotus riitä) on pakkoliitettävä johonkin toiseen esim. Pohjois-Korea voisi olla hyvä vaihtoehto :)).

 • 7.11.2019 at 16:33
  Permalink

  Harmi, ettei PU:n verkkosivulla ole kaiken kansan luettavaksi hämeenlinnalaisen, Pertunmaan kunnanjohtajaksi hakevan henkilön kirjoitusta. Faktat on tylsiä, mutta tarpeellisia. Tulevat esille pikkuisen liian myöhään ja epäilen, etteivät kaikki päätöksentekoon osallistuneet vieläkään tajua, mitä ovat tehneet rahaa lapioidessaan sinne sun tänne.

 • 8.11.2019 at 14:28
  Permalink

  Hyvä asia, että ulkopuolisetkin perehtyy ja lausuu näkemyksiään jopa Pertunmaan kunnan taloustilanteesta, kun paikkakunnan johtajat ja päättäjät toteavat, että ei mitään hätää ja ei sillä ole merkitystä onko talouden loppuluvun edessä plussa tai miinus. Ehkä kunnanjohtajan virkaa hakevat taustatietoja, että mikä on tilanne ja kannattaako hakemuksia jättää. Hyvä kun on isot luvut ja voitetaan nuo naapurit ninkö ?.

  Mielenkiintoinsta nähdä miten kuntaa jatkossa johdetaan. Tätä syöksykierrettä on melkein mahdoton oikaista. Kunnanhallitus, kunnanvaaltuusto, ministeri ja virkamiehet eivät näe tarpelliseksi pohtia toimenpiteitä, joilla kuntalaisille voitasiin turvata jonkinlaiset peruspalvelut. Muissa kaupungeissa ja kunnissa ja ministeriöissä on käynnissä irtisanomis- ja lomautusmenettelyt ja muut talouden tasapainottamismenettelyt.

  Hyvä ,kun pidetään kokoukset ja päätetään sitten lisälistalla tärkeät asiat, niin ei tarvitse edes esityslistaa lukea. Pertunmaan kunta toimii harvinaisen kylmähermoisesti ja joskus onkin hyvä mennä vastavirtaan, mutta onko nyt ?

 • 8.11.2019 at 14:50
  Permalink

  Hyvä kommentti, että kiinteistöverolla kustannetaan jotain ESSOTEA. Ei se niin voi olla , eikä kiinteistöverolla korvata kulutusmenoja ja muuta hölmöilyä.

  Kiinteistövero pitää ohjata kiinteistöpalveluihin esim . tiestö ym niihin liittyvä hoito.

  Sitä en allekirjoita, että ”kaupunkilaiset” elättää ylivelkaantunuttua Pertunmaan kuntaa. Kiinteistöverolla on melko tarkat rajat ja niitä maksaa jopa muutkin kuin ”kaupunkilaiset ”. Peruskoulu ja kansalaisopetus voisi tuoda sitä kansan kynttilää, näille jotka pimeydessä vaeltaa. Eli oikeaa ja asiallista tietoa.

  Mikä se olikaan sen maksajan kaupunki ? Jospa Pertunmaan uusi kunnanjohtaja käynnistää yhteistyömenettelyn ja toimittaisiin yhteiseksi hyväksi ja voitaisiin harmonisoida kiinteistövero, yhteisövero ja muutkin verot ja palvelut tämän maksajan kaupungin kanssa. Olisiko se tasapuolista ?

  Missä ovat ne isot yhtiöt, jotka maksavat veronsa pääkaupunkiseudulle ja työ ja tulos tehdään kaukana ”Kolera-altaasta” . Kaikki keskusvirastot , UPM, Stora-Enso ym ,olisiko aika pohtia tulon- ja veronjakoa laajemminkin ? Onko Pohjois-Korea sinulle parempi vaihtoehto ? Tuskin ja tieto ja sen vastakohta ovat samalla viivalla.

 • 9.11.2019 at 05:15
  Permalink

  Ei se ole ollut näinnä lähivuosina mitenkää tarkkaa rahan käyttö pertunmaan johtajilla,on siirrelty esim. rivitalojenkin remontti määrä rahoja tärkeämpiin kohteisiin koirankusetus kenttään ja latujen huolto toimiin joka nyt ole ihan oikein.

 • 9.11.2019 at 19:46
  Permalink

  Ei tullut SOTEA tai muutakaan palveluratkaisua. Ei tule eikä ole palveluja. Ehkä Sote-mestarit menee Mexikoon hakemaan ratkaisuja ja hyvä niin siellä on laaki ja vainaa ja samalla laakilla menee useampikin.

  Tehdään ensin parkkihalleja Mikkeliin ja sitten todetaan, että hoitoon tulevat ei saa edes autolla tai muilla välineillä ajaa ja mitkä on tiet ja niiden kunnossapito ??? Oliko niin, että julkisilla välineillä kuljetaan tai mikä se keskustan ja Bernerin ratkaisu olikaan.

  Kyllä täällä maalla kuollaan ihan omia aikojaan ja seurakunnat voidaan lopettaa, kun ruumiit on liian kaukana hautausmaista eikö niin. Kuolleet lehmät ja lampaat viedään Honkajoelle, että siitä oppia. Voi olla , että perussuomalaisten kannatus nousee yli 50 prosenttia ja entäs sitten ?

 • 11.11.2019 at 13:31
  Permalink

  Nimimerkki ”sekaisin rahat”

  Onko niin, että virkamiehet ja ”luottamushenkilöt” eivät ehkä tiedä mitä pitäisi tietää ja sitten on pitkä matka siihen, että pitäisikö jotain tehdä ja päättää ?

  Kyllä kunnassa ja jopa Pertunmaan kunnassa on hallintokunnat ja on hallintosäännöt ym., mutta kun ehkä niitä pitäisi edes vähän noudattaa. Lautakunnissa ja kunnanhallituksessa on esittelijät, joiden pitää valmistella asiat ja sen jälkeen päätös kyllä tai ei.

  Rivitalojen rempat ja kiinteistönhoito on täysin teknisenlautakunnnan tai mikä sen nimi onkaan vastuulla. Asiat lautakunnissa käsitellään esittelijän esityksen mukaan ja pitää olla esitys, eikä että kunhan katsellaan.

  Tulee lunta tupaan !

  Nimimerkille

 • 11.11.2019 at 13:40
  Permalink

  Kommentti tuohon ESSOten- parkkihalliin. En ole siellä käynyt ja en mene. Toinen kisailija Päijät-Häme, kun menet asioimaan, niin ainoastaan maksullista pysäköintiä….. Juu parempi kuolla kotona ja epävegaanit ”kotieläimet” hoitavat oman osansa loppuun.

 • 11.11.2019 at 13:44
  Permalink

  Eihän tässä pelleilyssä ja komiikassa ole muita voittajia kuin Halla-aho ja perussuomalaiset. Teatterissakin on loppunäytös. Taitaa kansalaisten mitta olla täynnä.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.