0

Pertunmaa pitää tuloveroprosentin ennallaan – Kiinteistöveroprosentit nousevat

Kunnanvaltuusto päätti eilen pitää Pertunmaan tuloveroprosentin ennallaan eli 21,5 prosentissa. Päätös tehtiin kunnanhallituksen esityksen mukaisesti.
Täysin ilman soraääniä tuloveroprosentista ei päätetty. Eläkkeelle jäänyt kunnanjohtaja Juha Torniainen esitti viime töikseen hallitukselle, että veroprosenttia olisi korotettu 22,0 prosenttiin. Hallitus ei kuitenkaan halunnut korotusta tehdä.
Osa valtuutetuista olisi silti ollut korotuksen puolella.
– Talousahdinkoa ja talouden tervehdyttämistä olisi hyvä käsitellä kokonaisuudessaan. 0,5 veronkorotus olisi ollut ehkä paikallaan. Mutta kun hallitus ei näytä sitä hyväksyvän, niin en minäkään tässä mitään esitä, totesi Markku Pöyry (ps.).
Pöyry muistutti myös, että tulevina vuosina sotepalvelujen menot tulevat koko ajan vain kasvamaan.

Suurin osa oli kuitenkin sitä mieltä, että tuloveroprosentin korjaaminen ei auttaisi mitään. Raimo Mattila (kesk.) totesi, ettei tämän vuoden alijäämää paikata edes tuloveroprosentin korotuksella.
– Veronkorotukseen on huomattavasti painetta, mutta jos nyt on suunnilleen miljoona alijäämää ja se katettaisiin veronkorotuksilla, niin se tarkoittaisi jo viiden prosentin veronkorotuksia. Se ei ole oikea tie, vaan käyttötalouden tasapainottaminen on aloitettava.
Kunnanhallituksen puheenjohtaja Jari Liukkonen (kesk.) kertoi, että valtuutettujen kanssa käydään lähiaikoina lävitse tarvittavat toimet taloustilanteen korjaamiseksi.
– Minulla on listalla sellaisia asioita, jotka eivät tule kaikkia miellyttämään. Mutta jos valtio ei auta eikä sotekulut pienene, niin kaikki ne toimenpiteet on varmaan tultava tekemään. Veroprosentin korjaamisesta ei ole isoa apua.
– 0,5 prosentin korotus ei riittäisi mihinkään, komppasi Jouni Pekkonen (sit.).

Sen sijaan valtuusto päätyi korottamaan kiinteistöveroprosentteja. Yleistä kiinteistöveroa sekä vakituisten asuinrakennusten veroa korotettiin molempia 0,05 prosenttiyksiköllä. Yleinen kiinteistöveroprosentti on ensi vuonna siis 1,05 ja vakituisten asuinrakennusten veroprosentti 0,65. Muiden asuinrakennusten veroprosenttia korotettiin puolestaan 1,30 prosenttiin eli 0,1 prosenttiyksiköllä.
Ainoastaan yleishyödyllisten yhteisöjen kiinteistöveroprosentti pidettiin ennallaan, eli pyöreässä nollassa.
Päätöksestä jouduttiin äänestämään, sillä Pekkonen olisi halunnut pitää vakituisten asuinrakennusten veroprosentin ennallaan. Sen sijaan hän olisi korottanut muiden asuinrakennusten veroa entisestään jo 1,40 prosenttiin.
– Mikkeli nosti muiden rakennusten veroprosenttia jo 1,5 prosenttiin, ja muissakin kunnissa on tehty näin. Meillä on lisäksi tämä hanke mökkien muuttamisesta vakituisiksi, joten toivottavasti tämä lisäisi sitä toimintaa, Pekkonen perusteli.
Kunnanhallituksen esitys voitti kuitenkin niukasti 9–8.

Juttua päivitetty 19.11. klo: 12.07. Kuvatekstiin korjattu, että Sari Mäkeläinen on kunnanjohtajan viransijainen, ei vastaava kunnanjohtaja. Päivitetty 20.11.2019 klo: 9.42. Kiinteistöveroja korotettiin tietenkin prosenttiyksiköissä, ei prosenteissa.

15 kommenttia aiheesta “Pertunmaa pitää tuloveroprosentin ennallaan – Kiinteistöveroprosentit nousevat

 • 19.11.2019 at 19:37
  Permalink

  Juuri niin, sote kulujen maksajaksi taas mökkiläiset. Kiinteistöverolle emme saa mitään katetta, kuin pönkittää Pertunmaan huonoa taloutta. Korkeat sotemenot, maksakoon ne, jotka sitä käyttävät. Mutta ymmärtäähän sen, että kesämökkiläisiä on huomattavasti enemmän kuin kunnassa asukkaita. Heiltä on taas saada helppo rahaa. Ei ole katuvaloja, tienhoitomaksut maksetaan itse. Jätelasku tulee takuuvarmasti. Kuinka tämmöinen houkuttaa ketään tänne. Ei tainnut onnistua mökkiläisten muutto houkuttelu Pertunmaan vakiasukkaaksi. Laittakaa vielä tiemaksu, että saa tulla Pertunmaalle. Täytyy tuoda ostokset tullessaan ja ajaa kiireesti ohi kyläkaupoista. Siinähän se kompensoituu. Mökkiläiset eivät käytä juurikaan Essoten palveluita, vaan asuinkuntansa palveluita, jotka ovat kattavia. Kiitokset päättäjille. Toisen rahapussilla on helppo käydä.

  • 23.11.2019 at 17:42
   Permalink

   Kannattaa kyllä laittaa mökki myyntiin jos täällä on noin paha lomaa viettää. Kaikki pitäisi täällä saada ilmaiseksi,tiet, jätehuolto, ym palvelut. Vaikka on varaa ajaa joka viikonloppu muutama sata kilometriä,
   se ei kait sitten maksa mitään? Se kyllä on osittain totta ettei mökkiläinen eikä haja-asutus aluella asuva
   kuntalainen saa oikein mitään vastiketta kiinteistöverolle. Taajamassa kunta hoitaa auraukset ja katuvalot loistaa. Eli meille se on vain pelkkä lisävero jo muutenkin korkealle veroprosentille. Ja kirkkokin vaan nostaa veroja.

 • 20.11.2019 at 09:29
  Permalink

  On se kumma kun ensin rakennetaan luksus mökki , mutta kun pitäs rahaa antaa johonkin pakolliseen esim tiehoitomaksut,kiinteistövero ja jätehuoltomaksut johan nostetaan meteli .siihen löytyy yksi keino myy mökkisi ja pysy siellä kehä kolmosen sisällä .minä koko ikäni asuneena pertunmaalaisena voin sanoa ei teitä tänne kukaan ole pakottanut viettämään vapaa aikaanne jos se on niin kallista tuohua.terveys keskus palveluista on huomattu kyllä kesäasukaita palvellaan paremmin kun meitä vakiasukkaita ja syynkin tiedän joten ei tarvi kenenkää mulle sitä ruveta selittelemään.

  • 20.11.2019 at 11:59
   Permalink

   Piruuttani en myy (mökkiäni). Maksan ”ilolla” kiinteistöveron, joka oli vajaat 800 €, kun summat tililtä teille pertunmaalaisille männä syksynä maksettiin. Kaupoissa en paikkaseudulla käy, apteekkia ja alkoa lukuun ottamatta. Etelästä kun tullaan niin Heinolan marketit on ne, mistä ruokatarvikkeet ostetaan. Mitä tiemaksuihin tulee niin nekin on maksettu, vaikka maksuilla ei saa teiden kuntoon mitään vastinetta. Aurauskalusto on omasta takaa (vaikka sen pitäisi sisältyä em. maksuihin!) ja 4-vetoautot on ollut ihan pakko hankkia, kun se talvikunnossapito on niin omalaatuista. Terveysaseman palveluja emme ole käyttäneet, joten sen osalta taidamme siis olla poikkeus. Mitään kekkereitä, toria tmv. vastaavaa emme kaipaa. Puuhaa ja aktiviteetteja saa aikaan ihan oma-aoitteisesti. Valvontakamertatkin piti hankkia oman rauhan turvaamiseksi. Että ”revi” siitä ikäsi Pertunmaalla asunut ja nauti elämästäsi omalla omituisella tyylilläsi.

 • 20.11.2019 at 18:49
  Permalink

  Kiinteistövero on Suomen joka kunnassa ja kaupungissa . On se jopa Helsingissäkin joten turhaa jorinaa…
  Onhan se valinnan vapaus asua tai pitää mökkiä missä haluaa ja vapaasti voi valita kaupat, missä käy ja kaiken huippu on, että voi itse päättää mitä ostaa…?

  Ehkä kuntien, kaupunkien ja koulujen pitäisi järjestää yhteiskuntaopetusta siitä siitä miten suomalainen yhteiskunta tai julkinen hallinto toimii…

 • 21.11.2019 at 09:35
  Permalink

  Joku vapaa-ajan asukas valittaa lähes kaikesta Pertunmaalla olostaan. Tuskin siitä vapaa-ajastaan kovin paljon nauttii, jos noin vaikeaa on, että hammasta purren Pertunmaalle menen ja ihan vaan piruuttaan…

 • 21.11.2019 at 09:44
  Permalink

  Missähän tämäkin ”mökkiläinen” asuu ? On siellä kaupungissakin jätemaksut ja kiinteistöverot ja hulevesimaksut. Oletko huomannut, vai meneekö jossakin yhtiövastikkeessa ym ? Kiinteistöveron osuus kunnan tuloista on melko vaatimaton verrattuna muihin verotuloihin. Monessa maassa on käytössä tietullit, että siitä vaan..

 • 21.11.2019 at 20:24
  Permalink

  Pertunmaalla ei ole terveyskeskusta vaan hyvinvointikeskusko ?

 • 22.11.2019 at 11:44
  Permalink

  Pertunmaalla menee taloudellisesti hyvin, kun ei edes haeta harkinnanvaraista valtionosuutta. Ehkä Pertunmaan kunnanhallitus on löytänyt sen ”rahapuun”.

 • 22.11.2019 at 12:27
  Permalink

  Mattilan Raimo on ”vanhana edustajana” kartalla. Hyvä kun joku uskaltaa puhua tosiasioista.

  Pertunmaan kunta on tehnyt alijäämää ja tekee lisää ja ne alijäämät on katettava tai valkotakkiset alkaa hoitaan asioita. Siinä ei veroprosenttien korotukset paljon auta. Jos käyttötalous ajetaan alas , niin sitten Pertunmaan kuntaa ei enää ole. Pertunmaan kuntaa ei pelasta edes lottopotti ja tämä on seuraus siitä miten kuntaa on johdettu ( tai ei ole osattu hoitaa). Tulen kommentoimaan näitä asioita, että hyviä yöunia .

 • 22.11.2019 at 13:48
  Permalink

  Saahan sitä täällä huudella kaikenlaista, kyllä sen kestää, mutta tosiasat eivät muuksi muutu, joten kerrataanpa vielä, että ne on sote-menot, jotka ovat kunnassa nimeltä Pertunmaa rutkasti ylittyneet ja niiden maksajiksi laitetaan nyt ulkopuolisetKIN. Härskiä on sekin, ettei tuloveroprosenttia nostettu. Jos esim. Hyvinkäällä kävisi kuten nyt Pertunmaalla sote-sotkuineen niin tokihan Pertunmaalta löytyisi innokkaita maksumiehiä kulujen maksajiksi. Rahaahan meillä on, kuten eräskin henkilö hokee. Ja vielä. Kiinteistövero on vain ja ainoastaan sitä varten, että siitä saaduilla varoilla paikkaillaan rutiköyhien kuntien taloutta. Mitään muuta tarkoitusta verolla ei ole. Tutkikaa ennen kuin hutkitte.

 • 23.11.2019 at 19:54
  Permalink

  Mattila on oikeassa siinä, että ei näillä korotuksilla saada paikatuksi nykyistä budjettia. Eikä seuraavaakaan. Kunta on syytänyt rahaa projekteihin joihin sitä ei olisi pitänyt ja samalla ESSOTE on tullut aina vaan kalliimmaksi. Kunnassa tulisi tehdä nyt todella isoja päätöksiä ja ratkaisuja. Kokeiltava jotakin uutta eikä mennä enää vanhanmallin mukaan. Muuten se seuraavan kunnanjohtajan tehtävä on liittää kunta Mikkeliin…

 • 2.12.2019 at 17:29
  Permalink

  joo, eipä tuo mökistä vakituiseksi asunnoksi-kampanja oikein onnistunut; osasyy oli varmaankin kepulaisen ”asiantuntijan” toiminta homman vetäjänä…. no, nyt juhlii kunta vielä niin kauan kuin saadut perintörahat/metsät auttavat…. sitten on luut kupissa; ei auta vaikka kepu rämpisi hallituksessa…..

 • 9.12.2019 at 08:23
  Permalink

  Hyvin menee ja hyvä niin. Ei tikkua ristiin alijäämien kattamiseen ja miten vuoden 2020 talousarvion valmistelu ja päätökset ja nyt eletään joulukuuta vuonna 2019 ?

 • 9.12.2019 at 09:44
  Permalink

  Nyt olisi oiva tilaisuus ottaa oppia Valtioneuvoston rotaatiosta eli kadutaan ja erotaan ja plums tullaan pintaan taas samasta avannosta ja entistä ehompana.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.