0

Valtuusto antoi Ratilaiselle potkut äänestyksen jälkeen – Perusteluina laiminlyönnit muun muassa Rinnehovin palotarkastuksessa ja rakennuspiirustusten tarkistamisessa

Pertunmaa irtisanoo kunnan teknisen johtajan ja rakennustarkastajan Matti Ratilaisen. Kunnanhallitus päätti irtisanomismenettelyn aloittamisesta syyskuun lopulla Ratilaisen virkatehtävien puutteellisen hoidon ja virkasuhteesta johtuvien velvollisuuksien laiminlyönnin johdosta.
Lopullisen päätöksen irtisanomisesta teki valtuusto, joka päätyi erottamaan Ratilaisen äänestyksen jälkeen äänin 9–4. Neljä valtuutetuista äänesti tyhjää.
Asia käsiteltiin valtuustossa osittain salassa pidettävänä, joten kokouksessa käsiteltiin vain esityksen julkiset osiot. Esimerkiksi Ratilaisen oma kanta ja yksityiskohtaiset perustelut jäivät tässä vaiheessa ainoastaan valtuutettujen silmien nähtäväksi.

Julkisesta osuudesta selvisi, että Ratilainen on saanut vakavan huomautuksen jo loppuvuodesta 2008 virkatehtävien laiminlyönnistä. Teknisten ja ympäristöpalveluiden lautakunnan kokouksessa huhtikuussa 2012 Ratilainen on puolestaan saanut huomautuksen valvonnan laiminlyönnistä koskien lautakunnan johtosäännön vastaista toimintaa.
Laiminlyöntejä on tullut esille muun muassa rakennuspiirustusten tarkistamisessa, työnjohtotehtävissä, kunnan vuokratalojen kunnossapidossa ja Rinnehovin palotarkastuksessa esille tulleiden puutteiden korjaamisessa. Lisäksi Ratilaista syytetään tekniselle toimelle kuuluvien kiinteistöjen hoidon vastuutehtävien siirtämisestä muiden vastuulle, suojavarusteiden käyttämättä jättämisestä työmaakatselmuksessa ja kuntalaisten epätasa-arvoisesta kohtelusta.
Valtuustokokouksen esittelytekstin mukaan Ratilainen ei ole myöskään toiminut sillä tavoin kuin teknisten ja ympäristöpalveluiden lautakunta on päättänyt.
– Lisäksi viranhaltija on siten hankala työyhteisössä, että hänen käytöksensä vaikeuttaa muiden viranhaltijoiden ja työntekijöiden työtehtävien asianmukaista hoitamista. Hän viivyttelee päätettyjen ja sovittujen asioiden hoidossa ja näin kuormittaa ja rasittaa muiden henkilöiden töitä. Näin ollen työyhteisön kokonaisetu edellyttää viranhaltijan irtisanomista, valtuuston puheenjohtaja Annukka Räisänen (kesk.) kertasi kunnanhallituksen esityksen perusteluja.

Viimeisin varoitus Ratilaiselle annettiin 9. marraskuuta vuonna 2018. Varoituksen syynä olivat teknisen johtajan virkasuhteeseen kuuluvien työnjohtotehtävien laiminlyönti ja kunnan omaisuuteen kuuluvien kiinteistöjen, kuten asuntojen kunnossapidon laiminlyönti. Valtuuston esittelytekstin mukaan Ratilaisen laiminlyönnit kuitenkin jatkuivat tämänkin jälkeen.
Viime syyskuussa kunnanhallituksen puheenjohtaja ja kunnanjohtaja neuvottelivat Ratilaisen kanssa vapaaehtoisesta työtehtävistä luopumisesta.
Ratilainen esitti, että hän voisi jatkaa rakennustarkastajan tehtävissä osa-aikaisena siihen asti, kunnes hän voi siirtyä varhaiseläkkeelle. Samalla Ratilainen ehdotti luopumista teknisen johtajan virasta 50 000 euron kertakorvauksella palkka- ja eläkemenetyksien vuoksi.
Kunnanhallitus päätti kuitenkin yksimielisesti aloittaa Ratilaisen irtisanomismenettelyn. Kuuleminen virkasuhteen päättämisen syistä pidettiin Ratilaisen kanssa 28. lokakuuta.

Valtuutettu Olavi Tolonen (sit.) ei ollut kokouksessa tyytyväinen kunnanhallituksen ehdotukseen, vaan ehdotti, ettei Ratilaista irtisanota.
– Kunnallisia viranhaltijoita koskevassa laissa on muutamakin pykälä, jotka koskevat irtisanomista. Virkamies voidaan, kun hän laiminlyö tai rikkoo velvollisuuksiaan vakavasti, irtisanoa kohtuullisessa ajassa. Nyt tänne perusteluihin on kirjattu aika laajasti vanhoja tapahtumia, joista vakavia on muutama, Tolonen totesi.
Vakavana Tolonen piti esimerkiksi Rinnehovin palotarkastuksessa esille tulleita puutteita. Hän oli kuitenkin sitä mieltä, että niistä vastuussa on muitakin henkilöitä kuin pelkästään Ratilainen.
– Rakennuspiirustusten laiminlyönti vuoden 2013 kvr-hankkeessa on vakava asia. Siinä kunnanhallitus jätti silloisen kuntalain perusteella kunnan edun valvomatta asiassa, josta kunnalle aiheutui 32 000–47 000 euron vahinko. Tuo asia olisi pitänyt saattaa esitutkintaan. Ratilaista ei voi pitää epäillyn rikoksen kohteeksi joutuneena tässä vastuullisena. Ja tästä on kulunut muu kuin kohtuullinen aika, Tolonen huomautti.

Kolmanneksi vakavaksi asiaksi Tolonen nosti kunnan vuokra-asuntojen kunnossapidon.
– Tässä pitää muistaa, että hallitus aina talousarvioissaan kehottaa suureen säästäväisyyteen. Kunnan vuokra-asuntoja on kunnostettu vuokralaisten vaihtuessa, joten kunnossapitohuoltoja, vuosihuoltoja ja peruskorjauksia on ilmiselvästi tehty. Kieltämättä määrärahoja on välillä säästynyt, jotta tekninen puoli on pysynyt talousarviossa.
Muita listattuja asioita Tolonen ei pitänyt riittävän vakavina irtisanomisen perusteeksi. Hän epäili myös kuulemistilaisuuden puolueettomuutta.
– Näillä perusteilla olen sitä mieltä, että tuossa kuulemistilaisuudessa ratkaisu on tehty virheellisesti, eikä ole sellaisia vakavia laiminlyöntejä, joihin työnantaja voisi vedota. Ehdotan, että kunnanhallituksen esitys hylättäisiin, Tolonen jatkoi.
Paikalla olleista Tolosen esityksen puolesta, eli irtisanomista vastaan äänesti koko perussuomalaisten ryhmä Markku Laine, Markku Pöyry ja Tuomas Paasonen. Ratilaisen irtisanomisen puolesta äänestivät Miia Hildén (sit.), Kauko Luhtanen (kok.), Jarkko Toivonen (kok.) sekä keskustan valtuutetut Esko Kilpinen, Jari Liukkonen, Raimo Mattila, Risto Salminen, Kirsi Vekkeli ja Annukka Räisänen. Tyhjää äänestivät sitoutumattomien Jarmo Lahtinen, Lenita Pitkälä ja Jouni Pekkonen sekä keskustan Liisa Lehto.
Ratilainen irtisanotaan teknisen johtajan ja rakennustarkastajan virasta siten, että virkasuhde päättyy kuuden kuukauden irtisanomisajan jälkeen 30.6.2020.
Pitäjänuutiset ei tavoittanut Ratilaista kommentoimaan asiaa.

Lue lisää: Pertunmaa aikoo irtisanoa kunnan teknisen johtajan

16 kommenttia aiheesta “Valtuusto antoi Ratilaiselle potkut äänestyksen jälkeen – Perusteluina laiminlyönnit muun muassa Rinnehovin palotarkastuksessa ja rakennuspiirustusten tarkistamisessa

 • 20.11.2019 at 14:32
  Permalink

  Heh, aika vekkuli tuo Pöyry jälleen. Paikallinen ”vennamo” on käynyt vuosikaudet sotaa teknistä johtajaa vastaan ja kun tuli mahdollisuus antaa potkut niin äänestikin sitä vastaan! Eipä voi kovasti kehua näitäkään jotka eivät uskaltaneet ottaa kantaa. Vaikea ymmärtää millaisessa kuplassa osa päättäjistä elää, jos eivät ole huomanneet 15 vuodessa millainen ”ammattilainen” ilonamme on ollut. Huhhahhei!

 • 20.11.2019 at 16:00
  Permalink

  Eikös vuoden päästä Ratilainen olisi päässyt jo eläkkeelle.No pääsihän nyt sitten aikaisemmin vapaalle,kunhan ei vaan tulisi kunnalle kalliiksi.Tolonen puhuu asiaa ja näin ulkopuolisesana keveähköiltä vaikuttavat syyt potkuihin,mutta Pertunmaalla on osattu aina riidellä.Kunnan lopun häämöttäessä paikalliset päättäjät nauttivat vallastaan hetken.

 • 20.11.2019 at 17:57
  Permalink

  Tolonen entisenä valtion virkamiehenä asettuu viranhaltijan puolelle, totta kai. Ja Pekkonen äänesti tyhjää. Hyi sinua Jouni, et ole tehtäviesi tasalla, luottamuksen arvoinen.

 • 20.11.2019 at 18:25
  Permalink

  Kuka kenenkään eläkeiästä tietää, kun se on jonkinverran valinnainen. No tässähän puhetta ja puntarointia riittää eikä tarvitse ilmoista jutella….

 • 20.11.2019 at 20:34
  Permalink

  Näin kunta ”kiittää” pitkäaikaista ja ahkeraa työntekijäänsä! Saisivat hävetä, mokomat ”luottamus”-henkilöiden irvikuvat!

 • 21.11.2019 at 13:58
  Permalink

  Hävettää Pertunmaan päättäjien ”vihanpurkaus” virkamietään kohtaan. Sitä saa mitä tilaa. Vielä ihmettelen pitäjänlehden innostusta julkisesti repiä ja raadella heikompaa. Liekö ajan henki lehdessäkin ulkoistaa empatia. Teknisen johtajan töitä valvoo monet päättäjälautakunnat ja kansalaiset. Joku vastuu valvojillekin. Säästämistä on vaadittu ja kiitelty. Nyt on säästämisen naru vetävän kädessä jolla perustellaan julkisia potkuja.

 • 22.11.2019 at 06:59
  Permalink

  Asia on työnantajan ja työntekijän välinen asia ei mikään yleinen mielipideasia. Kyseessä ei ole mikään huutokauppa tai kansanäänestys. Asiat asioina ja mielipiteet mielipiteinä.

 • 22.11.2019 at 07:04
  Permalink

  Ratilaiselle sälytetty monenlaista tehtävää, jotka eivät alunperin edes ole kuuluneet hänen virkaansa, näin kunta säästänyt isoja summia, kun ei ole tarvinnut palkata erikseen henkilöitä niitä hoitamaan. Ratilainen ajatellut virassaan taloudellisesti. Myös on halunnut tehdä asiat kunnolla. Käytöksessä ei moitteen sijaa. Hyväkäytöksinen mies, joka pitänyt maaseudun asukkaiden puolta. Tolosen perustelut hyvät. Erottamisen puolesta äänestäneitä ihmettelen. Onko näillä jotain henkilökohtaista kaunaa, syytteet vaikuttavat kyllä tekaistuilta. Sopu sijaa antaa.

  • 22.11.2019 at 12:52
   Permalink

   Ilmeisesti tällä Ratilaisella on kaksi persoonaa viranhoidossa tai sitten nämä puolustuspuheenvuorot on ihan feikkiä. Omat kokemukset on ihan muuta kuin hyvää viranhoitoa. Ei paljoa ole kunnan etua ajateltu tekemisissä. Ei se ole säästämistä jos jättää asiat hoitamatta. Ei se ole ammattitaitoa jos ei uskalla käydä työmailla jne.

 • 22.11.2019 at 08:03
  Permalink

  Tässä nähdään Pertunmaan päättäjät ja osa ei osaa edes päättää ja siksi tulee sutta ja sekundaa.

 • 22.11.2019 at 09:47
  Permalink

  Juna menee ja koirat haukkuu….

 • 22.11.2019 at 13:32
  Permalink

  Voih nyyh näitä symppaajia nyt. Kuka käski tulla Sysmästä Pertunmaalle? Jokainen on ammattinsa valinnut ja sillä sipuli. Meikäläisellä vain ja ainoastaan huonoja kokemuksia tästäKIN!

 • 22.11.2019 at 19:06
  Permalink

  Irtisanomiset syystä tai toisesta ovat arkipäivää nykyään. Pertunmaan (ja kuntien) rahat vain vähenevät ja irtisanomisia tulee jokatapauksessa. Ei kunnan hommakaan saa olla pyhä ja ikuinen.

 • 23.11.2019 at 20:01
  Permalink

  Kyllähän Tolonen puhuu ihan asiaa. Ei voida syyttää virkamiestä tapauksesta joka on vuodelta 2013 eikä silloin aiheuttanut tutkintaa. Pystyykö kunta todistamaan väitteet laiminlyönneistä? Jos ei, niin saattaa kohta olla tämän(kin) päätöksen hintalappu kalliimpi, kuin mitä Ratilaisen pyytämä kertakorvaus olisi ollut. Irtisanominen voi olla hyväksi kunnalle, mutta olivatko perustelut oikeat ja lainmukaiset, se jää nähtäväksi.

 • 26.11.2019 at 11:09
  Permalink

  Rakennuslautakunta on katsonut pätemättömänä läpi sormien ja pitää olla vastuussa tästä vetkuttelusta

 • 26.11.2019 at 13:20
  Permalink

  Pitkään Perrtunmaan asioita seuranneena kyllä sieltä kunnalta voisi laittaa jäähyllylle tai eläkkeelle useita ikuisesti istuneita ja seurata päivän politiikkaa, tietää, ketkä edustajat kaipaavat tuuppausta toisaalle. Löytyy useita pääteviä nuoremman ikäluokan tai paljon nykyisiä istuvia edustajia. Esim. money-money -puolueen ja keskellä olevan edustajat voisivat vetäytyä tai immeisten mietittävä tarkoin kenelle seuraavissa vaaleissa arvokkaan äänensä antaisivat. Siellä olisi sitten hyviä palleja tarjolla tällaiselle pitkään sivusta seuranneellekin, aina vuodesta 1998 alkaen. Jatkuva riiittely ja selkään puukottaminen eivät kuulu kunnan isille eikä äideille. Yhteistyö on valttia, valttia on maltti. Uudet tuulet puhaltamaan, peiliin katsominen, arvon antaminen muille, puhuen puhki asiat etenevät maltillisesti ja kaikkien kuntalaisten eduksi. Suomi on ainutlaatuisen kaunis ja kelpo maa. Turistikohteita matkaajille voisi kehittää vaikka mitä. Oma maa mustikka, muu maa mansikka. Punainen puolukka vientituotetta sekin terveyssyistä. Puhdasta vettä etsii moni lähi- ja kaukomaa lähivuosina. Monella eri tavalla saisi moni työtä ja kunnan talous kohenisi myös sekä muutto kuntaan lisääntyisi.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.