1

Kirkonkylän koulun tilaratkaisuvaihtoehtoja on kuusi, kustannuksista tietoa tällä viikolla

Tämä artikkeli on tilaajillemme.

Tilaajana voit lukea kaikkia digitaalisia sisältöjämme rajattomasti.

7 kommenttia aiheesta “Kirkonkylän koulun tilaratkaisuvaihtoehtoja on kuusi, kustannuksista tietoa tällä viikolla

 • 25.11.2019 at 23:39
  Permalink

  Mielenkiintoinen seurattava miten kunnan luottamushenkilöt ratkovat koulupulman. Timo Kuoksan näkemys on perusteltu ja vaikka se nojaa vahvasti ennusteisiin väestökehityksestä, niin sitä ei mielestäni voi ohittaa olankohautuksella tai tunneryöpyn vallassa.

  Kahden koulun sijainnilla vierekkäin on toki hyviä puolia, mutta 1200 km2:n kunnassa kylien vetovoimaisuuden ja asuttuna pitämisen näkökulmasta välimatka koulujen välillä tulisi mielestäni olla vähintään kymmenen kilometriä. Onhan Mäntyharjussa koulu myös Toivolassa, jonka säilyttämistä pitäisin tärkeämpänä kuin kahden koulun ylläpitämistä rinnakkain keskustan alueella.

  Ymmärrän myös sen, että oppilailla on oltava koulu, jossa on riittävät tilat. Ratkaisussa pitäisi kuitenkin huomioida tuleva väestökehitys. Sen kääntämiseksi ei mitään ole pystytty tekemään maakunnan alhaisimmasta veroäyristä huolimatta, joka sekin on nyt jo historiaa.

  Järkevää päätöstä kouluasiassa on ehkä vaikea tehdä, mutta toivottavasti jokin päätös tehdään mahdollisimman pian. Ilmaista ei käsittääkseni kunnalle ole nykyinen rakennustyömaan seisottaminenkaan.
  Mitähän urakan keskeytyspäätös muuten maksaa kunnalle? Sekin olisi veronmaksajien hyvä tietää, vaikka oikeaan osunut päätös olisikin.

 • 26.11.2019 at 08:33
  Permalink

  Tilanne on mielestäni sellainen,ettei missään nimessä kannata uutta koulua rakentaa.Asia on taasen poliittisesti sellainen,että paine rakentamiseen on kova.Ennen pitkään koululaiset mahtuvat yhtenäiskoululle.Samalla ratkaistaan kunnan kassan pohjan häämöttäessä ,mihin rahkeet piisaavat.Pelkään Toivolan koulun lähtölaskenta alkaa,jos uutta koulua aletaan rakentaa.Maalaisjärjellä luulisi jo karttaa katsomalla Toivolan kulmalla soisi koulun säilyvän mahdollisimman pitkään.Mäntyharjun kunnalla tulee olemaan vaarana Mikkelin kaupungin tie,kohta on vain velkaa,purettavia rakennuksia ja matti kukkarossa.

 • 26.11.2019 at 12:01
  Permalink

  Kirkonkylän oppilaat mahtuisivat jo nyt yhtenäiskoululle. Jos tilat vaan otetaan järkevästi käyttöön. Nyt ikäryhmät on pilkottu pieniin ryhmiin. Tottakai on helpompaa opettaa 12-14 lapsen ryhmää kuin vaikkapa 20-22 lapsen ryhmää, mutta nuo 20+ ryhmäkoot ovat arkipäivää useimmilla paikkakunnilla. Mitään järkiperusteita uudelle koululle ei ole.

  • 26.11.2019 at 17:59
   Permalink

   Tämä on niin totta. Lisäksi koululla toimii esikoulu ja ymmärtääkseni myös iltapäiväkerho. Jos tiloja tarvitaan niin kenties nämä olisi mahdollista siirtää väliaikaisesti johonkin muuhun rakennukseen. Väki tosiaan vähenee koko ajan ja tulevaisuudessa mahtuvat kyllä varmasti ihan hyvin yhtenäiskouluun.

  • 26.11.2019 at 18:37
   Permalink

   Melko provosoiva kommentti sanoisin.

   Yhtenäiskoulun alakoulussa on ainakin yksi jopa 25 oppilaan ryhmä. Taitaa olla suurimmassa osassa luokkia lähempänä totuutta se 20 kuin 12 oppilasta. Kirkonkylänkin oppilaat opiskelevat jotakin tiettyä luokka-astetta. Ei heitä voi tunkea mihin tahansa ryhmään, jossa tuntuu olevan tilaa.

   Samoin kiinnostavalta kuulostaa näkemys, että Yhtenäiskoulun tilojen käyttö ei tällä hetkellä ole järkevää. Jos kirjoittajalla on tiedossaan keinoja, joilla tilaa saadaan lisää, hän on toivottavasti jo ollut ehdotuksineen yhteydessä kouluun. Koska Kirkonkylänkin oppilaiden koulupäivä ajoittuu aamupäivään, eivät iltapäivisin tyhjinä olevat luokkatilat heitä hyödytä.

   Päättäjät saavat onneksi käyttöönsä faktoja huhupuheiden sijaan, ja he varmasti arvostavat myös koululla työskentelevien – asiasta oikeasti jotain tietävien – mielipiteitä.

  • 26.11.2019 at 21:48
   Permalink

   Itseasiassa koululaisethan ei mahdu tälläkään hetkellä yhtenäiskoulun tiloihin. Ei edes yhtenäiskoulun oppilailla ole riittäviä tiloja. Asiohinhan kannattaisi perehtyä ennenkuin niistä faktoja latelee kun joku saattaa pitää totena vaikka kertoo puutaheinää.
   Faktahan on se että kunta tarvitsee uuden kunnatalon ja lisää koulutiloja, myöskin musiikkiopisto tarvitsee tilat. Eikös nämä kaikki voisi yhdistää nykyiselle tontille uutena rakennuksena?

 • 27.11.2019 at 10:07
  Permalink

  Ei mahdu lapset mitenkään kaikki yhtenäiskoulun tiloihin. Eihän niitä tilapäistiloja olisi tarvittu jos mahtuisivat. Tai kahteen vuoroon siirtymällä mahtuu helposti. Kenen lapset laitetaan iltavuoroon? Nyt oikeesti järkeä tähän touhuun.
  Pysyttävä kerran tehdyissä päätöksissä:
  1.Kouluille on päätetty oppilasrajat milloin alkaa keskustelu koulun lopettamisesta. Nyt mikään koulu ei ole lähelläkään näitä rajoja eikä ennusteen mukaan ole edes menossa siihen.
  2. Kirkonkylän koulu päätetty 30v sitten rakentaa vanhan koulun viereen ja se oli silloisten päättäjien mielestä ok vaikka parin kilometrin päässä oli silloinkin koulu. Mikä nyt on muuttunut että se koulu ei voisi siinä jatkaa kun siellä on oppilaitakin niin paljon että tilat kävivät pieniksi?
  3. Valtuusto päätti laajentaa ja korjata kirkonkylän koulun. Sen päätöksen peruminen viranhaltijoiden pelottelun seurauksena on nyt jo maksanut ainakin puoli miljoonaa. On käsittämätöntä että valtuusto uskoo sokeasti ihan puhdasta valehtelua ja tekevät vielä valheiiden perusteella päätöksiä. Se koulu on ollu siinä ilman ongelmia 30 v. Seuraavat 30 v menee ihan samalla tavalla kunhan vaan tehdään järkevät korjaukset. Korjauksessa voidaan tehdä kaksi virhettä. Korjataan liikaa tai liian vähän.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.