0

Pääkirjoitus: Työvoimapulaan voisi vastata työnteolla

Mäntyharjun ja Pertunmaan yrittäjäväki kilisteli jälleen lasejaan mennyttä vuotta muistellen. Pertunmaalla yrittäjäjärjestön vuosijuhlan pääosaan nousivat nuoret 4H-yrittäjät. Nuorten palkitseminen oli hieno ele paikallisilta toimijoilta. Se antoi mukavan viestin nuorille tekijöille itselleen ja tärkeän tunnustuksen paikallisen 4H-yhdistyksen tekemälle työlle.
Mäntyharjussa juhlittiin toista vuotta gaalaillan merkeissä, jossa jaettiin palkintoja vuoden yrittäjälle, matkailutoimijalle ja mediassa hyvin näkyvyyttä saaneelle taholle. Mainetta ja kunniaa oli tarjolla niin pienemmille kuin isommillekin toimijoille.

Mäntyharjun yritysmaailmassa on keskusteltu viimeisen vuoden aikana erityisen paljon työvoimapulasta. Etenkin teollisuuden puolella asian kanssa on painittu tietyissä yrityksissä jo useamman vuoden ajan.

Kaikille sopivia pakettiratkaisuja ongelmaan ei varmastikaan ole tarjolla. Jokaisen yrityksen on luotava omat väylänsä työntekijöiden houkutteluun. Yritykset voisivat kuitenkin ottaa yhä enemmän oppia toisiltaan. Mäntyharjustakin löytyy perinteisiä yrityksiä, joissa työvoimapulasta ei kärsitä. Siellä nuorten osaajien houkuttelemiseksi ja kouluttamiseksi ollaan tehty pitkäjänteistä työtä.

Työ vaatii paitsi yhteyksiä oppilaitoksiin, myös työntekijöistä huolehtimista. Yritykset eivät voi enää olettaa, että yhteiskunta suoltaa heille valmiita ja sitoutuneita työntekijöitä menneiden vuosikymmenten tapaan. Työntekijöiden houkuttelu vaatii siis enemmän aikaa, vaivaa ja satsauksia myös yritysten puolelta. Ennen kaikkea se tuntuu vaativan jalkautumista tulevien osaajien pariin oppilaitoksiin.

Voitaisiinko Mäntyharjussa siis kysyä ja myös ottaa oppia yhä enemmän niiltä yrityksiltä, joilla rekrytointiongelmia ei ole?
Tässä työssä isossa roolissa voisi olla ainakin tulevan vuoden toiminnassa oleva kunnan oma elinkeinoyhtiö. Apuja ja vinkkejä työhön kaivattaisiin varmasti myös kunnan rajojen ulkopuolelta.

3 kommenttia aiheesta “Pääkirjoitus: Työvoimapulaan voisi vastata työnteolla

 • 28.11.2019 at 05:57
  Permalink

  Jaa, olisiko näillä menestyneemmillä yrityksillä kaksi asiaa kunnossa?
  Puhun nyt työilmapiiristä ja palkkauksesta. Jos työilmapiiri on tyyliin ”meidän firmassa” ja palkat kohdillaan, työntekijätyytyväisyyskin on melkoisen varmasti hyvä.
  Vaatiiko moisen asian sisäistäminen sitten suuriakin tutkimushankkeita ja tutkimuksia?
  Jos ”asiantuntijoilta” ja ”konsulteilta” kysellään, niin aivan varmasti.
  Kohdelkaa niitä duunareita samallalailla kuin haluaisitte itseänne duunarina kohdeltavan, niin eiköhän niitä halukkaita tekijöitäkin ala löytyä.

 • 28.11.2019 at 23:00
  Permalink

  Nimimerkki Jesuiitta puhuu asiaa. Postin lakko näytti sen miten työntekijöihin nykyisin suhtaudutaan eli heillä voi tarvittaessa pyyhkiä pöytää ja polkea palkkatasoa. Tämä siis valtion yrityksessä, jonka pitäisi näyttää hyvää ja tervettä mallia muille. Työntekijät ovat yrityksen voimavara jonka avulla yrityksellä on mahdollisuus menestyä, ei pakollinen kulu.

 • 10.12.2019 at 15:04
  Permalink

  Tulee todella kalliiksi olla töissä Mäntyharjulla. Auto on pakollinen hankinta. Ajat viikonloppuisin pitkiä matkoja harrastuksien ja ystävien perässä.
  Jos vietät pidempiä aikoja käymättä kaupungissa ja ihmisten ilmoilla tarvitset kohta mielenterveyspalveluja.

  Asunnot ovat halpoja, mutta varaudu ettet saa niitä myytyä edes alle ostohinnan. Älä siis investoi kuolevaan kylään.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.