Pääkirjoitus: Työvoimapulaan voisi vastata työnteolla

Mäntyharjun ja Pertunmaan yrittäjäväki kilisteli jälleen lasejaan mennyttä vuotta muistellen. Pertunmaalla yrittäjäjärjestön vuosijuhlan pääosaan nousivat nuoret 4H-yrittäjät. Nuorten palkitseminen oli

Lasse Laitinen

Mäntyharjun ja Pertunmaan yrittäjäväki kilisteli jälleen lasejaan mennyttä vuotta muistellen. Pertunmaalla yrittäjäjärjestön vuosijuhlan pääosaan nousivat nuoret 4H-yrittäjät. Nuorten palkitseminen oli hieno ele paikallisilta toimijoilta. Se antoi mukavan viestin nuorille tekijöille itselleen ja tärkeän tunnustuksen paikallisen 4H-yhdistyksen tekemälle työlle.

Mäntyharjussa juhlittiin toista vuotta gaalaillan merkeissä, jossa jaettiin palkintoja vuoden yrittäjälle, matkailutoimijalle ja mediassa hyvin näkyvyyttä saaneelle taholle. Mainetta ja kunniaa oli tarjolla niin pienemmille kuin isommillekin toimijoille.

Mäntyharjun yritysmaailmassa on keskusteltu viimeisen vuoden aikana erityisen paljon työvoimapulasta. Etenkin teollisuuden puolella asian kanssa on painittu tietyissä yrityksissä jo useamman vuoden ajan.

Kaikille sopivia pakettiratkaisuja ongelmaan ei varmastikaan ole tarjolla. Jokaisen yrityksen on luotava omat väylänsä työntekijöiden houkutteluun. Yritykset voisivat kuitenkin ottaa yhä enemmän oppia toisiltaan. Mäntyharjustakin löytyy perinteisiä yrityksiä, joissa työvoimapulasta ei kärsitä. Siellä nuorten osaajien houkuttelemiseksi ja kouluttamiseksi ollaan tehty pitkäjänteistä työtä.

Työ vaatii paitsi yhteyksiä oppilaitoksiin, myös työntekijöistä huolehtimista. Yritykset eivät voi enää olettaa, että yhteiskunta suoltaa heille valmiita ja sitoutuneita työntekijöitä menneiden vuosikymmenten tapaan. Työntekijöiden houkuttelu vaatii siis enemmän aikaa, vaivaa ja satsauksia myös yritysten puolelta. Ennen kaikkea se tuntuu vaativan jalkautumista tulevien osaajien pariin oppilaitoksiin.

Voitaisiinko Mäntyharjussa siis kysyä ja myös ottaa oppia yhä enemmän niiltä yrityksiltä, joilla rekrytointiongelmia ei ole?

Tässä työssä isossa roolissa voisi olla ainakin tulevan vuoden toiminnassa oleva kunnan oma elinkeinoyhtiö. Apuja ja vinkkejä työhön kaivattaisiin varmasti myös kunnan rajojen ulkopuolelta.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka