0

Hälytykset kuuluvat paloaseman arkeen ja juhlaan

Mäntyharjun paloasema on Etelä-Savon pelastuslaitoksen neljänneksi vilkkain totesi pelastusjohtaja Seppo Lokka uuden paloaseman vihkiäisissä maanantaina. Kuin vahvistuksena Lokan sanoille, Mäntyharjun paloasema sai hälytyksen Lokan puheen alussa. Tehtävänä oli tielle kaatumassa olleen puun raivaaminen. Juuri ennen tilaisuuden alkua palokunta kävi päästämässä kiipelistä kontistaan puhelinlinjaan juuttuneen kuorma-auton.

Lokka toivoi uusien ajanmukaisten tilojen ja varusteiden innostavan nuoria mukaan palokunnan vapaaehtoistoimintaan.

– Vapaaehtoiset ja sopimuspalokunnat ovat tärkeä osa toimintaa. Ne varmistavat paikallistuntemusta ja paikallisyhteisön tukea.

Lokka muistutti, että nuoriso-osaston jälkeen monet hakeutuvat ammattipalomiehen koulutukseen ja näistä ammattilaisista jotkut voivat mielellään palata työhön kotiseudulleen. Tämä taas helpottaisi ammattilaisten rekrytointia sivupaloasemille.

Mäntyharjun paloasemalla on kaksi vakituisen työntekijän paikkaa ja niihin on ollut vaikea saada hakijoita. Palomiehen virka on edelleen täyttämättä, mutta palomestarina on syyskuun alusta toiminut Jukka Järvinen, 25.

– Tarkkaan ottaen olen vielä viransijainen, mutta minut on tänne valittu.

Jukka Järvinen on toiminut syyskuun alusta palomestarina Mäntyharjun paloasemalla.

Pienten paikkakuntien paloasemat eivät monia työntekijöitä houkuta. Aikaisemmin Järvinen on työskennellyt Keski-Suomessa Keuruulla.

– Hain tänne, koska tällainen asemapaikka antaa nuorelle ammattilaiselle monipuolista kokemusta. Saa hyvää ponnistuspohjaa.

Alkujaan joensuulainen Järvinen on asunut Mäntyharjussa syyskuun alusta ja viihtynyt hyvin.

– Kylän elämä on rauhallista, ja kaikki tarvittava on täältä löytynyt.

Mäntyharjun uusi paloasema toimii myös ambulanssien ja ensihoitajien tukikohtana.

Lokan mukaan paloasema moniammatillisuus tehostaa toimintaa. Esimerkiksi palokunnan oma ensivastetoiminta voi hyötyä ensihoidon ammattitaidosta. 

– Yhteistoiminta käytännössä onnistuu paremmin, jos ihmiset tuntevat toisensa paremmin.

Uusia paloasemia ei ole viime vuosina juuri rakennettu. Etelä-Savon pelastuslaitoksen toimikauden aikana Mäntyharju on toinen uusi paloasema.

Mäntyharjun kunta rakennutti paloaseman leasing-sopimuksella ja sen 2,6 miljoonan euron maksut jakautuvat usealle vuodelle. Pelastuslaitos ja Essote ovat tiloissa vuokralaisina. Paloaseman pääurakoitsijana oli Maarakennus Suutarinen Oy. 

 

 

  

     

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.