0

Helsinkiläisen taksin ratista maalaispapiksi – Lähetystyöstä Suomeen palannut Juha Ijäs haluaa kohdata ihmiset myös arjessa

Pastori Juha Ijäs juttelee Kuortin korsujumalanpalveluksen jälkeen kahvipöydässä pertunmaalaisten kanssa kuin vanha tuttu. Helsinkiläinen Ijäs on aloittamassa vuoden sijaisuutta Pertunmaan kappeliseurakunnan kappalaisena, kun Satu Ruhanen jää virkavapaalle.
 
Ijäs on saanut kantapään kautta kokea, että pitkän uran lähetyskentillä tehneen 60-vuotiaan papin ei ole helppo löytää uutta seurakuntatyötä.
– Lyhyt ulkomaan työkokemus saatetaan työnhakutilanteessa katsoa eduksi, mutta pitkä ura ulkomailla ei tunnu sitä olevan.
Kirkkokahvien tapaiset leppoisat keskustelut ja ihmisten kohtaaminen kasvoista ovat Ijäksen mielestä olennainen osa kirkon työtä.
– Lähetystyössä ollaan vähemmistökirkkona ja siellä korostuu se, miten pappi ja seurakunnan työntekijät kohtaavat ihmiset. Nykyään seurakunnassakin sosiaalinen media on tärkeässä asemassa, mutta se ei voi syrjäyttää aitoa kohtaamista.
 
Papiksi vihkimisen jälkeen Ijäs teki kaksi vuotta seurakuntatyötä Suomessa, ja lähti vuonna 1988 Anne-vaimonsa kanssa lähetystyöhön Taiwaniin. Kasvatustieteen maisterina Anne teki lähetyskentällä lapsi- ja naistyötä. Tällä hetkellä hän opiskelee  teologiaa.
Ijästen työn Taiwanissa keskeytti yksi kolmen vuoden jakso seurakuntapappina Tampereen Teiskossa ja pari lyhyempää kotimaan jaksoa. Perhe palasi Suomeen 2016.
– Tarkoitus oli vielä lähteä yhdeksi työkaudeksi Hongkongiin, mutta suunnitelmat muuttuivat.
 
Lähetystyökutsumus yhdisti pariskuntaa alusta lähtien.
– Opiskeluaikana asuin Lähetyskodissa Helsingissä, ja siellä tapasimme Annen kanssa.
Juha Ijäs on huomannut, että lähetystyöhön suhtautuminen on muuttunut.
– Kaupungeissa se joutunut seurakuntatyössä hiukan sivuun. Maaseudulla lähetystyöstä ollaan kiinnostuneempia, ja sen tukemiseen on enemmän innostusta.
 
Hengelliseltä suuntaukseltaan Ijäs kertoo olevansa lähinnä yleiskirkollinen.
– Tai leikillisesti voisi sanoa, että olen karismaattinen körtti. Vanhemmiltani olen saanut vaikutteita viidennestä herätysliikkeestä ja vaimon perheen kautta körttiläisyys on tullut tutuksi. Olen kerran ollut puhujanakin Herättäjäjuhlilla.
 
Suomeen palattuaan Ijäs aluksi teki Suomen Lähetysseuran kotimaan työtä. Seurakuntapappina hän oli puolen vuoden jakson Helsingin Roihuvuoressa. Kun sopivia sijaisuuksia ei ollut tarjolla, Ijäs ajoi pääkaupunkiseudulla taksia. Taksissa tapaa nykysuomalaisia laidasta laitaan.
– Kun kerroin olevani pappi, ihmiset olivat yleensä vähän yllättyneitä, mutta myönteisiä. Se oli luonteva tapa kohdata ihmisiä.
 
Pertunmaan sijaisuus kestää vuoden.
– Se on jo sen verran pitkä jakso, että ehtii tutustua ihmisiin paremmin ja vuorovaikutus vahvistuu.
Ijäs toimii Mäntyharjun seurakunnassa Pertunmaan pappina, mutta asunto järjestyi Mäntyharjusta.
– Se on käytännöllisempää, kun vaimo voi Helsingistä tulla helposti käymään luonani junalla.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.