0

Espoosta Mäntyharjuun muuttaneen videobloggaajan Anniina Jalkasen vieraskynä: Voiko ihminen paremmin maalla kuin kaupungissa?

Asuimme monta vuotta Espoossa kerrostalossa. Taloyhtiö hoiti pihahommat, astiat peseytyivät tiskikoneessa, pikaruokaravintolaan oli kävelymatka. Töiden jälkeen piti keksiä tekemistä ja usein päädyttiin kauppakeskukseen syömään tai joskus käytiin kuntosalilla. Illat menivät telkkarin ääressä napostellen.
Viimekesänä muutimme maalle. Elämä muuttui radikaalisti. Työnkuvamme muuttui palkkatyöstä kotona yrittämiseksi. Tulot pienenivät, mutta vielä enemmän kulut. Vanha rintamamiestalo lämmitettiin puilla, vesi kannettiin kaivosta.

Maalla riittää pihahommia, joten kuntosalia ei tullut ikävä. Päivät vietettiin ulkona, yöt nukuttiin sikeästi. Aamulla herättiin rauhassa ja nautittiin aamupalasta koko perhe yhdessä.
Maalla on vähemmän ilmansaasteita ja ympäröivä luonto vaikuttaa myös mieleen positiivisesti. Innostuimme keräämään villiyrttejä, marjoja sekä sieniä ja aloimme tekemään ruokaa itse. Tämä sai ajattelemaan, että millainen ruoka auttaa jaksamaan ja millainen ei.
Ympärillämme ei ollut enää vilkkuvia mainostauluja luomassa ulkonäköpaineita. Telkkari ei toiminut, joten sitä ei katsottu. Ehkä näistä syistä tykästyin peilikuvaani ja itsetuntoni parani.

Jatkuva yhdessäolo toi parisuhteeseen haasteita, jotka pakottivat meidät puhumaan enemmän. Tämä vaikutti parisuhteeseemme positiivisesti. Aloimme harrastamaan enemmän itsetutkiskelua. Olemme lukeneet kirjallisuutta elämän merkityksen löytämisestä, parisuhteesta, tietoisuudesta ja läsnäolosta.
Nykyään nautin enemmän hetkistä tässä ja nyt. Maallemuutto oli siis meidän tapauksessa terveyttä ja hyvinvointia edistävä ratkaisu.
Kesän jälkeen huomasimme, että myös maalla voi halutessaan elää epäterveellisesti. Luotiin välillä itse itsellemme stressiä, kun kiirehdimme ”muka-tärkeiden” projektien kanssa. Eihän tarkoitus ollut hypätä oravanpyörästä toiseen?
Kiireessä tulee myös lipsuttua ruokavaliosta, joten sorruimme taas epäterveellisiin naposteluihin. Kiire ja väsymys saivat tiuskimaan kumppanille ja näkemään arjessa enemmän negatiivisia, kuin positiivisia asioita.

Uskon, että hyvinvointi ja terveys ei ole pelkästään paikkariippuvaista, vaan kaikki lähtee ihmisen pään sisästä. Olosuhteet voivat lisätä hyvinvoinnin mahdollisuutta, mutta ihmisen ajatukset ja valinnat ovat merkittävimmässä osassa. Meillä ihmisillä kun on tapana olla tyytymättömiä elämäämme, vaikka saavuttaisimme miten paljon maallisia onnenhetkiä.
Ihminen voi paremmin maalla, mikäli niin päättää!
Huomasimme, että myös maalla voi halutessaan elää epäterveellisesti.

Kirjoittaja on Espoosta Mäntyharjuun perheineen muuttanut videobloggaaja. Kirjoitus on osa Pitäjänuutisten Sikakaali-nimistä vieraskynä-palstaa.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.