0

Pääkirjoitus: Hakeako ristiinalaiset lukioon vai ei?

Mäntyharjun lukiolla on seurattu jännittyneenä Mikkelin kaupungin päätöstä Ristiinan lukion kohtalosta. Mikkelin päätyessä lakkauttamaan lukion kuluvan lukuvuoden jälkeen, lähti Mäntyharjusta delegaatio kosimaan ristiinalaisia opiskelemaan Mäntyharjun lukioon. Todellista kiinnostusta opiskelusta Mäntyharjussa näyttää olevan. Torstai-iltana lukiolla järjestettyyn tilaisuuteen oli saapunut Ristiinasta yli 30 nuorta ja heidän vanhempaansa.

Mäntyharju ei ole kosioretkellään yksin, sillä samoilla apajilla on myös Savitaipale. Sieltä ristiinalaisille on jo luvattu maksuttomat kyydit, tietokone ja koulukirjat ensimmäiselle vuodelle. Mäntyharjussa ristiinalaisten kyydittämisen kohtaloa pohditaan edelleen. Asia päätynee sivistyslautakunnan pöydälle lähiaikoina.

Vaakakupissa keikkuvat rahapulassa kärvistelevän kunnan eurot ja lukion tulevaisuus. Jos Mäntyharju osaa pelata korttinsa oikein, olisi Ristiinasta mahdollista saada uusia opiskelijoita varmasti myös tulevaisuudessa. Se voisi parhaimmillaan taata hyvän kurssitarjonnan pitkälle tulevaisuuteen myös mäntyharjulaisille nuorille. Tämä kuitenkin vaatii sen, että Mäntyharjun lukio lunastaa laadukkaan maineensa myös ristiinalaisten nuorten ja perheiden keskuudessa.

Kunnan päätöksenteossa asiaa kannattaisi lähestyä nyt perusteellisesti. Kuntalaisille olisi hyvä tuoda esille tarkat laskelmat nykyisten ja mahdollisten uusien lukiolaisten kyydittämisestä. Lisäksi asiassa tulee huomioida kunnan valtiolta opiskelijoista saamat korvaukset. Loppu onkin poliittista arvovalintaa. Kuinka paljon omasta toisen asteen oppilaitoksesta ollaan nyt ja tulevaisuudessa valmiita maksamaan?

Kommentteja aiheesta “Pääkirjoitus: Hakeako ristiinalaiset lukioon vai ei?

  • 16.1.2020 at 12:10
    Permalink

    Mäntyharjun kannattaa tilanne uusista lukio-opiskelijoista hyödyntää. Kun vähintään 15 lisäopiskelijaa ilmoittautuu, silloin kunta kyytiä järjestämään. Samat edut kuin naapurikuntien esim. hirvensalmelaisille luokio-opiskelijoille annettu, läppäri ym. Mäntyharjun päättäjät ovat osin sellaisia, että jahkailu ja muutaman euron pihistely asiassa kuin asiassa tapana ollut. Miljoonat menevät kankkulankaivoon huonon asioiden hoidon ja valvonnan laiminlyöntien ja välinpitämättömyyden johdosta. Osaamisessakin olisi petrattava, kunnassa virkakuntaa, on kiinteistöpäällikkö ym. ,kohta tarvitaan purkupäällikköä, niin hyvin on kunnan kiinteistöistä menneinä vuosina huolehdittu. Lopuksi totean, että älkää päättäjät ääniä kalastellessanne tulevia kuntavaaleja silmällä pitäen, raunioita Mäntyharjun syöksyvää taloutta lopullisesti vaikkapa uudella koulurakennuksella, josta oppilaat loppuvat tällä vuosikymmenellä todennäköisesti. Nim. veronmaksaja

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.