0

Pertunmaan uudessa palvelukylässä lauletaan, saunotaan ja viihdytään – ”Kun tällaisia palveluja tarjotaan, niin omassa kodissa pystyy asumaan hyvin”

Muusikko Pete Nikulainen lyö kitarallaan tahtia ja 15 hengen mummo- ja pappajoukko laulaa iloisena mukana. Käsillä on yksi vanhemman ikäpolven viikon kohokohdista Pertunmaalla. Nikulainen vetää vanhuksille kansalaisopiston tuella mummomuskaria, jossa lauletaan yhdessä ikivihreitä menneeltä vuosisadalta. Listalla on paitsi tanssimusiikkia, myös sota-ajan lauluja ja paikoin myös hengellistä musiikkia. Yksi tilaisuuden osanottajista on Heikki Mäkinen, joka reisssaa muskariin kerran viikossa 10 kilometrin päästä taksikyydillä.
– Peten lauluhetki on ehdottomasti yksi viikon parhaista asioista. Päivään kuuluu ruoka ja laulamisen jälkeiset kahvit. Täällä on aina mukava käydä, Mäkinen kehuu.

Pete Nikulaisen vetämät mummomuskarit ikäihmisille Pertunmaalla tarjoaa Itä-Hämeen kansalaisopisto ja Mäntyharjussa paikallinen kansalaisopisto.

(Jos video ei näy, katso se tästä linkistä)

Nikulaisen vetämät muskarit ja lukuisat muut vanhuksille järjestettävät puuhahetket löytyvät Pertunmaalta tätä nykyä saman katon alta. Joulukuussa käyttöön vihitty Leppälän palvelukylä sisältää yhteisen päivätoimintatilan lisäksi myös yhteiset saunatilat, jossa löylyjä tarjotaan paitsi läheisten rivitalojen asukkaille, myös kauempaa kirkonkylälle tulleille.
– Näissä uusissa ja valoisissa tiloissa järjestetään myös seurakunnan hetkiä, kunnan liikunnaohjaajan pitämiä tunteja sekä vapaaehtoisten pitämiä visoja ja lauluhetkiä. Ikäihmisten toiminnan lisäksi meillä on tietysti myös kehitysvammaisten aikuisten päivätoimintaa, kertoo päivä- ja työtoiminnan ohjaaja Satu Ahtiainen.

Mummomuskarilainen Taina Pitkälä kehuu uusissa tiloissa järjestettäviä tilaisuuksia, vaikka kaipaakin välillä terveysaseman alakerrasta löytyvän vanhan päivätoimintapaikka Jokituvan tunnelmaa. Pitkälä käy tilaisuuksissa puolentoista kilometrin päässä taksikyydillä.
– Viimeksi olin Mannerin Annin (kunnan liikuntaohjaaja) tuolijumpassa. Peten lauluhetket ovat myös erittäin mukavia, Pitkälä sanoo.
Upouusien päivätoiminta- ja saunatilojen lisäksi samasta rakennuksesta löytyy 12 uutta rivitaloasuntoa. Niiden tieltä purettiin kaksi alueella ollutta vanhempaa rivitaloa. Uusista asunnoista on täyttynyt tähän mennessä seitsemän. 2,2 miljoonaa euroa maksaneen palvelukylän rakennuttaneen Pertunmaan tukikoti ry:n isännöitsijä ja toimitusjohtaja Riitta Salminen on tilanteesen tyytyväinen.
– Uuden rakennuksen ympärillä olevissa vanhemmissakin taloissa on tällä hetkellä neljä vapaata asuntoa. Uudet asunnot täyttyvät pikku hiljaa ja nykyiset asukkaat ovat olleet asumiseen tyytyväisiä, Salminen sanoo.

Riitta Salminen myhäilee tyytyväisenä uuden palvelukylän edustalla. Hän kiittelee yhteistyötä lähiseudun rakennusliikkeiden kanssa.

Uuden palvelukylän esikuvana on ajatus entisaikojen kylästä, jossa yhteistä elämää on koottu saman katon alle. Uusiin tiloihin tullaan paitsi nauttimaan ohjelmasta, myös ruokailemaan ja peseytymään. Helpointa ohjelmaan osallistuminen on tietenkin uudessa rakennuksessa ja sen ympärillä sijaitsevista rivitaloasunnoista käsin. Kyydillä osallistumaan pääsee onneksi kauempaakin, Heikki Mäkinen kiittelee.
– Käyn täällä säännöllisesti lauluhetkien lisäksi myös bingossa ja muissa tekemisissä. Käyn tietenkin säännöllisesti myös uudessa saunassa. Kun tällaisia palveluja tarjotaan, niin omassa kodissa pystyy asumaan hyvin, Mäkinen kertoo.
Päävuokralaisena tiloissa on Essote, joka on päävastuussa päivätoiminnan järjestämisestä. Kunnan lisäksi tärkeä yhteistyökumppani on myös seurakunta. Satu Ahtiainen painottaa, että äärimmäisen tärkeä osa toiminnan pyörittämistä ovat kuitenkin vapaaehtoiset.
– He mahdollistavat meille monta asiaa. Meidän 15-20 vapaaehtoista pyörittävät ryhmiä ja osallistuvat muutenkin toimintaan. Heidän tuoma tunnelma on välitöntä ja avointa, Ahtiainen sanoo.

10 kommenttia aiheesta “Pertunmaan uudessa palvelukylässä lauletaan, saunotaan ja viihdytään – ”Kun tällaisia palveluja tarjotaan, niin omassa kodissa pystyy asumaan hyvin”

 • 19.1.2020 at 18:52
  Permalink

  Olisin jo vuonna 2003 tehnyt tämän saman mutta vanhusten kanssa tehnyt johtaja ei halunnut tätä🙋‍♀️Mahtavaa🙋‍♀️

 • 20.1.2020 at 12:37
  Permalink

  eipä olisi tuota ”iloa” paikallisilla, jos ei olisi tullut isoja testamenttilahjoituksia… kyllä kelpaa olla eläkeläinen Pertunmaalla 😉

 • 20.1.2020 at 12:40
  Permalink

  pyöritetään talkoovoimin mutta hyväveli-verkosto rahastaa….. kauanko tuo sama meno saa jatkua?

  • 21.1.2020 at 19:25
   Permalink

   Tämä Perttu se löytää aina ”positiivista” kommentoitavaa melkein joka assiista.
   Kannattaisi lähteä pirtistä vähän tuulettumaan ja ottaa asioista selvää,
   eikä täällä levittää väärää tietoa asioista . Ehkä myös kannattaisi osallistua yhteisten asioiden hoitamiseen, kun muut eivät niitä tunnu osaavan.
   Kyllä minä niin mieleni pahoitin taas , että pakko oli tämäkin kommentti laittaa.

 • 20.1.2020 at 15:47
  Permalink

  Mahtavaa että Pertunmaalla ajatellaan tulevaisuutta koska väki vaan vanhenee! Hienoa !!

 • 23.1.2020 at 09:39
  Permalink

  Palvelukylän päivätoiminta ei pyöri vapaaehtoisten voimin vaan ammattilaiset sitä pyörittävät. Vapaaehtoisten toiminta täydentää palveluja esim SPR: vapaaehtoiset yms. Palvelukylä hiukan harhaanjohtava nimi. Asunnot ovat tavallisia vuokra asuntoja joihin saa kotihoidon palveluja ym.

 • 23.1.2020 at 22:59
  Permalink

  Minä pyydän perikuntaa ja edunvalvojaa siirtämään kirjani heti Pertunmaalle kun ei lusikka pysy enää kädessä! Siellä saan sitten täyden ja loisteliaan, kuin kuninkaallisen palvelun jonkun onnettoman entisen isännän tai emännän rahoilla! Kyllä sitten kelpaa olla ”uudisasukas” tässä kunnassa, kun huolenpito on tällä mallilla!

 • 25.1.2020 at 12:17
  Permalink

  Tämä on esimerkki siitä millä tavalla Pertunmaan kaltaiset kunnat voivat hyötyä vanhenevasta väestöstä. Tämänkaltaista toimintaa tulisi lisätä ja siitä voisi tehdä ihan kunnon liiketoimintaa, jossa vanhukset hyötyvät palvelusta ja toisaalta kunta / yritys saa riittävästi katetta investoinnilleen. Tämä kiinnostaa kunnan ulkopuolellakin, joten ei muuta kuin lisää pökköä pesään!

  • 25.1.2020 at 22:43
   Permalink

   Onko sinulla omia läheisiä palveluasumis-yksiköissä? Jos ei ole niin älä ylikehu sillä hoiva niissä on ollut jo vuosikausia kovan luokan bisnestä eli kaikki rahat ”imuroidaan” vanhukselta ja kohta myös vanhuksen omaiselta. Ideasi on vanhentunut!

   • 26.1.2020 at 10:59
    Permalink

    Mihin niitä vanhuksen rahoja pitäisi säästää?? Nehän tarkoitettu hänen omaan käyttöönsä, eikä perillisten kesken jaettavaksi. Eikä pidä paikkaansa tuo väite siitä että omaiset joutuvat maksamaan. Maksut määräytyvät tulojen mukaan. Tietysti myös mahdollinen omaisuus vaikuttaa maksuun. Mutta sehän on mielestäni ihan oikein, miksi yhteiskunnan pitäisi kustantaa ”ilmainen” hoito , jos ihmisellä varallisuutta millä voi ostaa hoivaa?

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.