Mäntyharju menetti Klaus Järvisessä suuren puolestapuhujansa

Viime perjantaina menehtyneen Klaus Järvisen (24.121936-17.1.2020) myötä Mäntyharju menetti yhden suurista markkinoijistaan kunnan rajojen ulkopuolella. Järvinen muisti tuoda kesäkuntansa esille

Klaus ja Seija Järvinen vuonna 1949 valmistuneella Terttala-huvilallaan 2000-luvun alussa.

Henry Parta

Viime perjantaina menehtyneen Klaus Järvisen (24.121936-17.1.2020) myötä Mäntyharju menetti yhden suurista markkinoijistaan kunnan rajojen ulkopuolella. Järvinen muisti tuoda kesäkuntansa esille monissa yhteyksissä ja aina positiivisessa valossa.

Nykynuorille Klaus ”Klasu” Järvinen ei välttämättä nimenä sano paljoakaan, mutta vähän vanhemmille ikäpolville mies tuli tutuksi Levyraati-ohjelmasta vuosina 1976-89. Tuohon aikaan ohjelmalla oli niin paljon katsojia, että nykyiset tv-ohjelmien tekijät voivat moisista vaan haaveilla.

Yhdessä Pirkko Liinamaan ja Tapani Ripatin kanssa Järvinen pisteytti ajan kevyen musiikin esityksiä omaan rehelliseen tyyliinsä. Musiikin ammattilaisena Järvinen kyllä huomasi, jos laulu tai soitto ei ollut ihan kohdallaan ja muisti myös tämän tuoda joskus kärkevästikin esille.

Tarina kertoo, että joutuipa Järvinen ottamaan eräällä Mäntyharjun käynnillään jalat allensa, kun paikalliset olivat suivaantuneet Kake Randelinin arvostelusta Levyraadissa.

Järvisen hahmo oli hyvin esillä myös Sleepy Sleepers -yhtyeen albumilla Levyraati, missä kriittinen arvostelija oli nimetty ”Kulaus Vesiseksi”.

Pohjois-Pirkkalassa eli nykyisin Nokialla syntynyt Järvinen pääsi musiikin parissa tosissaan vauhtiin 40-luvun lopulla Lappeenrannassa liityttyään soittokuntaan. Seuraavalla vuosikymmenellä hän kiersi tanssiyhtyeiden kanssa keikoilla ja muutettuaan Helsinkiin 60-luvulla hän pääsi Sibelius-akatemiaan opiskelemaan klarinetinsoittoa.

Vuonna 1970 Järvinen rantautui Seijan vanavedessä Mäntyharjun kesäasukkaaksi Kirkonkylälle Terttala-huvilaan, eikä musiikki unohtunut silloinkaan. Pariskunta opetti Mäntyharjun Nuorisoseurantalolla ja Kirkonkylän silloisella koululla pop-musiikin soittoa 18 Oulunkylän yhteiskoulun pojalle.

Tästä lähti kipinä seuraavana vuonna perustetulle Oulunkylän pop- ja jazz-opistolle, myöhemmin konservatoriolle. Järvinen toimi sen rehtorina vuoteen 1999.

Mäntyharjulla pariskunta vietti aikaa paljon ja oli tuttu näky paikkakunnan kaupoissa ja liikkeissä.

– Mäntyharju on minulle tärkeä paikka, tulen tänne aina rauhoittumaan, kertoi Järvinen Pitäjänuutisten Kesäelossa vuonna 1995.

Ja samaan hengenvetoon hän mainitsi ylpeänä sen 7-kiloisen hauen, minkä innokkaana virvelikalastajana oli Siirlahdesta jallittanut.

Kesäpaikkakunnallaan Järvinen osallistui aktiivisesti musiikkirientoihin. Hän toimi muun muassa soittokunnan mukana ja oli useana vuotena mukana kesäkauden avajaisissa.

Vuonna 2002 Järviset tulivat valituiksi valtakunnan ensimmäisiksi Vuoden kesäasukkaaksi. Järvisten valintaa olivat esittäneet silloinen kunnanjohtaja Sakari Nuutinen ja kulttuurisihteeri Juha Vallin.

Valinnan jälkeisessä Pitäjänuutisten haastattelussa Klaus Järvinen kehuu jälleen Mäntyharjua estottomasti, niin luota kuin ihmisiäkin.

– Luonto täällä on monipuolista, sekä karua että rehevää. Siinä on ihan oma fiilis, joka poikkeaa länsi- ja eteläsuomalaisesta luonnosta.

– Ihmiset täällä kohtelevat ystävällisesti ja hienotunteisesti. Kerran saimme putkimiehen apuun jouluaattona. Siis jouluaattona! hämmästeli Järvinen.

Kaksi vuotta ennen Vuoden mökkiläis -titteliä Järvinen oli saanut musiikkineuvoksen arvonimen.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka