0

Liikunnanopettaja kyllästyi odottelemaan kaukaloiden avaamista ja avasi luistelukentän järven jäälle – ”Lapsia kannustetaan jäälle terveellä maalaisjärjellä”

Pertunmaalla ollaan oltu plussakelien takia alkutalvi ilman luistelukenttää. Yhtenäiskoulun liikunnanopettaja Jari Långström sai alkuvuodesta tarpeekseen heikosta luonnonjäätilanteesta ja päätti testata koulun vieressä olevan Pienveden jään kestävyyttä.
– Porasin rannasta testimielessä jään paksuutta ja totesin, että onhan sitä 15-20 senttiä. Jää oli muutenkin hyvässä kunnossa luistelua varten. Syvyyttä kentän kohdalla on noin 90 senttiä, Långström kertoo.
Viime ja tällä viikolla yhtenäiskoulun liikuntatunteja onkin pidetty jäälle auratulla kentällä. Oppilaiden vanhemmille kentästä tiedotettiin viime viikolla. Långström kertoo, että vanhemmat ovat suhtautuneet uuteen luistelukenttään pääosin positiivisesti. Muutamia soraääniäkin on kuulunut.
Joidenkin mielestä koulun ei pitäisi viedä oppilaita järven jäälle, sillä koko alkutalvi lapsia on kehotettu pysymään pois jäiltä.
– Lapsia ei missään nimessä rohkaista omatoimiseen jäälle menoon, vaan nauttimaan luonnon tarjoamasta turvallisesta mahdollisuudesta luistella. Jään paksuus on kuitenkin mitattu ja varmistettu sen kestävyys.

Långström sanoo, että hänen omana tausta-ajatuksena on myös kasvatuksellinen näkökulma.
– Ajatuksena on juuri se, että jäälle pitää mennä vain terveellä maalaisjärjellä. Tässä oppilaita kannustetaan myös omatoimisuuteen, sillä he pääsevät itse auraamaan kenttää.
Långströmin mielestä itse ylläpidetty kenttä auttaa oppilaita ottamaan asioista myös vastuuta.
– Omassakin nuoruudessa me aurattiin itse omat luistelupaikat. Tässä mielessä nuoret oppivat tekemään asioita omatoimisesti.

3 kommenttia aiheesta “Liikunnanopettaja kyllästyi odottelemaan kaukaloiden avaamista ja avasi luistelukentän järven jäälle – ”Lapsia kannustetaan jäälle terveellä maalaisjärjellä”

 • 29.1.2020 at 12:38
  Permalink

  Hienoa toimintaa, näin mekin ennen tehtiin, muutama talvi oli jäädytetty jopa koulun piha luistelua varten.
  Mutta, onhan nyt kaikki luvat anottu, eikös ELY keskukselta ja kaikenmaailman ympäristöministereiltä pidä nykyään anoa luvat. Ja kun lupa on myönnetty, käy radan joku vielä juhannukseen mennessä tarkastamassa.

  Reply
 • 3.2.2020 at 11:20
  Permalink

  Jari hyvä työtä teet,mut mitäs lasten vanhemmat kun heidän kullan nuput joutuvat kolan kanssa tekemisiin tulee varmaan sanomista.mutta ei kannata välittää ,aina pertunmaalaiset valittaa .

  Reply
 • 3.2.2020 at 17:56
  Permalink

  mitenkähän nuo kalat ja järven eliöstö nyt häiriintyy???

  Reply

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.