0

Mielipide: Puhumattomuuden kulttuuri on kasvava voima Mäntyharjussa

Puhumattomuuden kulttuuri on ollut kasvava voima Mäntyharjussa. Puhutaan yhä etenevässä määrin kuntalaisten kesken toiveesta, että kunnan johtavat viranhaltijat ja luottamushenkilöt olisivat avoimempia. Se on ihan kohtuullinen pyyntö, koska kaikkien rahoistahan on kyse.

Puhumattomuus on tullut nyt ihan tämän kauden aikana, vaikka kehitys on ollut nähtävissä. Jossain muualla keskustellaan (valkoisessa talossa) asioita ja luottamushenkilötkään eivät tiedä missä mennään.
Puheenjohtajiston on pakko olla kärryillä Mäntyharjun menosta. Kunnanhallituksen konsernijaostokin kokoontuu nykyään harvoin, vaikka tavoitteena taisi olla yhteisten asioitten avoin jakaminen ja ennakkotieto puolueille mitä on tulossa. Luotto on vaan mennyt, asioita voidaan vaikka vuotaa.

Luottamushenkilöitä kielletään puuttumasta operatiiviseen työhön ja työnjohdollisiin asioihin. Valtuusto määrittää siis rahat, tai ottaa pois, mutta suorittava henkilöstö päättää miten rahojen kanssa toimitaan. Keinoihin ei siis saa puuttua. Luottamushenkilöille toitotetaan lähes joka kokouksessa, että tästä ei saa puhua. Kaikki jää pöydän ympärille. Kun sitä tarpeeksi usein hoetaan, tulee painostava olo ja selkeä viesti: ”ole hiljaa, tai..” Uhattu poliisitutkinnallakin, kun lehdestä on luettu asioita, joita siellä ei pitänyt lukea.

Luottamushenkilöissä on siis vika, mutta kyllä sitä viranhaltijoittenkin toimesta on saanut lukea asioita lehdestä. Kokouksissa jaetaan materiaalia ja lasketaan, että yhtä monta tulee takaisin, kun kokous päättyy. Liitteenä saattaa olla niin salainen liite, ettei sitä ole luottamushenkilöille ollenkaan näkyvissä.

Miksi siis ollaan hiljaa? Kun on luotu sellainen kulttuuri. Ulospäin kaikki on niin fantsua ja pyydetään tekemään oma osansa tästä hienosta Mäntyharjusta ja sen mahdollisuudesta. Soo, soo Tanja: ”Ulospäin pitää kaiken näyttää hyvältä, kuulen jo jonkun sanovan.” Luotaisiin avoin ja luottamuksellinen ilmapiiri, kerrottaisiin asioista avoimesti kuntalaisille, niin tästä tulisi Mukava Mäntyharju, josta voisi tulla uusi slogan. Se taitaa olla myöhäistä, mutta seuraavalla valtuustokaudella uusia tekijöitä kehiin!

Minä en syytä sentään korruptiosta, mutta puhumattomuuden kulttuurista kyllä. Muualla saa nuhteet, meillä uhataan ikävälläkin tavalla.
Ei muuta kuin kuntavaaliehdokkaaksi. Suut ja korvat kiinni saat olla mukana. Helppoa kuin heinänteko.

Mitä tulee kunnan epäselvyyksiin, ylityksiin, rakennusvirheisiin ynnä muihin, niin niihinkin lasken osasyynä olevan puhumattomuuden kulttuurin. Projekti on hyvällä mallilla mennyt eteenpäin ja sitten paljastuukin ikävä yllätys. Siinä kohtaa luottamushenkilö on ahtaalla. Valtuustossa ja lehtikirjoituksissa on hyvä tietysti olla jälkiviisas, ja sanoa, että en se minä ollut, ne oli nuo muut. Kyllä kaikki valtuutetut ovat olleet mukana. Kaikki, joka ikinen. Minäkin. Paskan maku suussa kylläkin.
Onnea Kurviselle vaativaan työhön. Sotkujen siivoaminen vaatii varmasti aikaa ja pitkää pinnaa. Onnea avoimuuden tielle. Se ei tule olemaan helppoa.

Tanja Hartonen-Pulkka
Mäntyharjun perussuomalaisten pj

Lue myös: Uutiskommentti: Ketkäs siitä Mäntyharjun uudesta liikuntahallista päättivätkään?

9 kommenttia aiheesta “Mielipide: Puhumattomuuden kulttuuri on kasvava voima Mäntyharjussa

 • 30.1.2020 at 13:31
  Permalink

  👍👍👍👍👍

 • 30.1.2020 at 14:22
  Permalink

  Tanja tietää mistä kirjoittaa. Huoli demokratian toteutumisesta on todellinen.

  Salailun ja puhumattomuuden kulttuurin hedelmiä näkyy erityisesti kunnan omistamassa rakennuskannassa. Suuri osa rakennuksista on homeessa.

  Oma lukunsa on kaavoitus, joista hämäräperäisimpiä tapauksia käsitellään vuosikymmeniä hallinto-oikeudessa.

  Voidaan varmaan pian julistaa maanlaajuisesti tunnettu käsite ”Mäntyharjun tauti”, joka kuvaa kieroutunutta tapaa tehdä kunnallispolittiikkaan pienen ydinryhmän henkisessä puristuksessa ja painostuksessa?

  Salailu ja suhmurointi mahdollistaa kaikenlaisten lehmänkauppoista sopimisen ilman ylimääräisiä uteluita. Kunnan johdolle vallitseva tilanne vaikuttaa sopivan paremmin kuin hyvin?

 • 30.1.2020 at 19:43
  Permalink

  Vielä salailua ja suhmurointia suurempi ongelma on asioiden vääristeleminen ja totuuden taivuttaminen omien intressien mukaiseksi. Tätä voidaan sanoa jopa valehteluksi. Harrastusta ilmenee niin virkamiehissä kuin luottamusmiehissä. Ilmiö vielä voimistuu kun kuunnellaan näitä tarinoita eikä viitsitä tai osata tarkistaa miten se asia oikeesti on ja jatketaan asian julistusta eteenpäin. Tämä on savolaisuutta pahimmillaan tai parhaimmillaan. Vielä mukavana lisänä jääräpäisyys, jossa omaa näkemystä viedään eteenpäin ja ei kuunnella mitään eikä ketään. Painetaan kuin ravihevonen laput silmillä. Kurkatkaapa peiliin ja miettikää…

 • 31.1.2020 at 01:11
  Permalink

  Kyllä tämä ”hyssyttely” nähdään työpaikkapolitiikassakin. Seuranta tässä kunnassa kusee ihan täysin, mitä ns. kentälläkin tapahtuu. Työpaikaikkojen täyttämisetkin ovat olleet hieman epäilyttäviä! Eräät tahot ovat saaneet touhuta villisti ja vapaasti, tehdään mielivaltaisia arvioita ja lausuntoja jopa tarkoituksellisesti toisten työntekoa jatkossakin hankaloittaen! Tämä on juuri sitä kunnantalollakin tapahtuvaa hyväveli peliä ja miten tällainen sallitaan! Hyvä Tanja! Jos tämä saisi jotain oikeasti näkyvyyttä kuuluvasti ja rehdisti poistaen ne mätäpaiseet, joita kunnan politiikka tällä hetkellä ikävä kyllä sisältää! Pidetään Mäntyharju jatkossa elinvoimaisena! Nykyisellä politiikalla se ei vain toimi, kun katse on yhtä lyhyt näköistä, kuin kunnan rakennusten elinkaari!

 • 31.1.2020 at 11:29
  Permalink

  Ensimmäisenä mielestäni virkamiesjohto ja kunnanhallituksen jäsenet pitäisi laittaa kurssille. Tämän päivän tiedottaminen ja viestintä ovat avainasioita luottamuksen yllä pidossa.

  Tässä kuukausi pari sitten luin kunnan viestntäohjeen, joka oli nettisivuilla. Se oli vuodelta 2008. Uusi kuntalaki tuli voimaan 2015. Tämän jälkeen kuulin, että kunnassa on aloitettu uuden viestintäohjeen laatiminen. Mäsekin markkinointipäällikön mukaan oli ”päättäjien tsekattavana”.

  Jo on aikoihin eletty.. Kuntalaisiltahan sitä pitää ensin kysyä mitä tietoa kuntalaiset haluavat ja tarvitsevat. Tämän perusteella on helppo päätellä, että metsään tulee menemään sekin yritys. Arvatkaapa kuka on se henkilö, joka vastaa kuntalain mukaan tiedottamisesta kunnassa? Sieltä löytyy syntipukki, vaikka lupsakka ja mukava kaveri onkin. En kerro – selvittäkääpä jokainen tykönänne tämä!

  Kuntalaki ja sen perimmäinen tarkoitus pitäisi ensimmäisenä sisäistää kunnan ylimmäsä johdossa. Tähän pitäisi tietenkin luottamusmiesjohdon (kunnanhallitus) jämäkästi osata puuttua ja saattaa tilanne oikealle tolalle. Vain näin voidaan aikaansaada luottamus kuntalaisten ja kunnan virkamiesten sekä luottamushenkilöiden välille. Tämä kuitenkin tullee vaatimaan aikaa ja uusia kasvoja asioiden eteenpäin viemiseen. Tämä asia pitäisi olla vahvasti mukana myös kunnan virkamiesten rekrytointiprosesseissa ja pitäisi osata valita kuntalain hengen tuntevia henkilöitä virkamieskunnan johtotehtäviin.

  Kuha tas totesin!

 • 31.1.2020 at 16:05
  Permalink

  Sohlman sivaltaa osuvasti. Lupsakka savolainen piellysmjies ainoastaan hymyilee, mutta ei kerro mitä tapahtuu ja mitä on salassa puuhailtu valtuuston selän takana.

 • 1.2.2020 at 18:56
  Permalink

  ”…pitää ensin kysyä mitä tietoa kuntalaiset haluavat ja tarvitsevat ”
  Kuinka kuntalaiset tuollaiseen kysymykseen pystyvät vastaamaan?

  Muinaisessa Roomassa annettiin kansalle valtaa, mutta se ei osannut käyttää sitä. Lopulta kansa vaati vain ilmaista leipää ja ilmaisia sirkushuveja.

 • 3.2.2020 at 09:26
  Permalink

  Soveltaen J.K.Paasikiven tunnettua lausumaa kansasta ja sen johdosta voisi sanoa, että kuntalaisilla on sellainen johto, jonka he ansaitsevat.

  Demokratian periaatteiden mukaanhan kunnan johtotehtäviin on henkilöt valittu, myös ne, jotka saavat valita muita henkilöitä.

  Jos siis syyttää kuntansa päättäjiä, niin on parasta katsoa peiliin.

 • 6.2.2020 at 10:11
  Permalink

  On se niin väärin kun yritetään suitsia mattolaituri tiedottamista keskeneräisistä suunnitelmista.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.