0

Jäät ovat edelleen poikkeuksellisen heikkoja

Etelä-Savon ELY-keskus ja Suomen ympäristökeskus mittasivat jään paksuuksia torstaina kuudella järvellä Etelä-Savossa. Mittaukset tehtiin noin 100 metrin etäisyydellä rannasta.
Jääpeitteen kokonaispaksuudet vaihtelivat mittauspaikasta riippuen 4-21 cm:n välillä. Jäänpaksuudet ovat monella mittauspaikalla alhaisimmillaan verrattuna koko havaintosarjaan. Jäänpaksuuden erot vesistön eri osissa ovat edelleen suuria, ja siksi jäillä liikkujien tulee olla varovaisia.
Lauhan sään johdosta tammikuun alkupuolella syntyneen teräsjään paksuus ei ole juurikaan muuttunut. Viikon kestänyt pakkasjakso on lisännyt teräsjään paksuutta parhaimmillaan vain muutaman sentin, koska ennen kylmempää jaksoa satanut paksu lumikerros on taas hidastanut jäätymistä. Ristiinan Yövedellä, Pertunmaan Peruvedellä sekä Mäntyharjun Korpijärvellä ja Pyhävedellä jäänpaksuus kasvoi ainoastaan 1-3 senttimetriä. Pyhävedellä jään kokonaispaksuus oli 14, Korpijärvellä 4 ja Peruvedellä 17 senttiä. Lunta jään päällä oli vaihtelevasti 6-14 senttiä.

Jäänpaksuuden erot vesistön eri osissa ovat edelleen suuria, ja siksi jäillä liikkujien tulee olla varovaisia. Vaikka suojaisemmissa lahdissa ja lammilla jäätä on jo paikoin 20 senttiä, niin etenkin kapeikot ja suuremmat selkävedet voivat olla täysin sulia tai lumikerroksen alla on vain ohut kerros jäätä. Ilmoitetut jäänpaksuudet eivät milloinkaan kerro kyseisen järven koko jäätilannetta, vaan pelkästään yhden tutkimuskohteen tuloksen. Mittauspaikat ovat korkeintaan sadan metrin etäisyydellä rannasta, eivätkä näin ollen kuvaa selkävesien jäätilannetta. Mittauspaikat eivät myöskään sijaitse virtapaikoissa.

Viime aikoina vallinnut vaihteleva sää jatkunee, joten tämänhetkisen teräsjään kantavuus ei merkittävästi seuraavan kahden viikon aikana kasva. Sääennusteen mukaan luvassa on lyhyt pakkasjakso, joka ei kuitenkaan paksun lumikerroksen takia kovin paljon lisänne jään kokonaispaksuutta. Pakkasjakson jälkeen on odotettavissa jälleen lauhempaa säätä, joten osa lumikerroksesta muuttunee vielä kohvajääksi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.