0

Etelä-Savon Energia suunnittelee biokaasun tankkauspisteen avaamista Kuorttiin – Pertunmaan paikallinen yhtiö jäi ilman tukea, mutta suunnittelu jatkuu normaalisti

Pertunmaan biokaasujanke jäi ilman kakkoseksi Energiaviraston tarjouskilpailussa, jossa kisattiin tuesta tankkausaseman rakentamisesta Kuorttiin. 123 000 euron arvoisen tarjouskisan voitti Mikkelin kaupungin omistama Etelä-Savon Energia (Ese). Toimitusjohtaja Erkki Karppanen kertoo, että yhtiö selvittää kevään aikana sen, kannattaako tankkausaseman avaaminen taloudellisesti.
– Teemme päätöksen ennen kesää siitä, lähdemmekö hankkeeseen vai emme. Asia riippuu osaltaan siitä, löydämmekö Kuortista järkevän paikan asemalle. Mutta kyllä meillä vakava aie aseman avaamiselle on, Karppanen sanoo.
Karppasen mukaan Kuortin tankkausaseman avaamisen puolesta puhuu alueen sijainti. Etelässä lähimmät kaksi asemaa sijaitsevat Lahdessa ja ne ovat kilpailijayhtiö Gasumin nimissä. Pohjoisessa Mikkelissä Esellä itsellään on tällä hetkellä yksi asema. Toisen se avaa lähiaikoina Mikkeliin Jyväskyläntien varteen Tuskuun. Jos yhtiö päätyisi avaamaan aseman myös Kuorttiin, olisi se auki vuoden 2021 kesällä. Se on myös takaraja Energiaviraston tuen ehdoissa.
– Avaaminen vie helposti noin vuoden verran. Aikaa vie paitsi luvitusasiat, myös laitteiston toimittaminen, joka kestää helposti puolikin vuotta.

Esen suunnitelmissa on myydä Kuortissa Mikkelissä tuotettua biokaasua. Käytännössä kaasu tuotetaan Biohauki Oy:n tuotantolaitoksessa Haukivuorella. Tavoitteena on, että biokaasun tuotanto alkaisi kesään mennessä myös Biosairila Oy:n toimesta Mikkelissä. Ese on osakkaana molemmissa laitoksissa.
Myös Pertunmaalle on suunniteltu viimeisen vuoden aikana omaa biokaasun tuotantolaitosta. Sitä varten viime syksyllä perustettu Noitalansuon Biokaasu Oy jäi Esen taakse Energiaviraston tarjouskisassa. Noitalansuon Biokaasu Oy:n toimitusjohtajan Jari Liukkosen mukaan Pertunmaan oma biokaasuhanke jatkaa hanketta edelleen Esen suunnitelmista huolimatta. Liukkonen toimii myös Pertunmaan kunnanhallituksen puheenjohtajana.
– Kyllähän se (Esen saama tuki) yllätys oli, mutta olemme huomanneet, että biokaasu kiinnostaa. Meillä suunnitelmat jatkuvat ja siinä ollaan menossa tällä hetkellä laitossuunnittelussa. Ei tämä takaisku ole, Liukkonen sanoo.
Suunnitelmia tehdään parasta aikaa Laukaan Leppävedellä pääpaikkaansa pitävän Metenor Oy:n kanssa. Liukkosen mukaan neuvotteluja hankkeesta käydään myös ”neljän valtakunnallisesti merkittävän yhtiön kanssa”.

Liukkosen mukaan yhtiön suunnitelmissa on edelleen avata Pertunmaalle biokaasua tuottava laitos ja kaasua jakeleva tankkauspiste. Tämä siitäkin huolimatta, vaikka Ese avaisi oman pisteensä Kuorttiin.
– Onhan sitä bensaakin jaossa eri pisteissä. Kevään aikana selviää investoimmeko vai emme.
Etelä-Savon Energian toimitusjohtaja Erkki Karppanen ei puolestaan sulje pois ajatusta siitä, että Esen omistamalla Kuortin tankkauspisteellä myytäisiin Pertunmaalla toimivan tuotantolaitoksen biokaasua.
– Ei missään ole linjattu, etteikö yhteistyötä voisi tehdä Noitalansuon Biokaasun kanssa. Kaikki on ahdollista, eikä ovia ole suljettu. Tarkkoja keskusteluja tästä ei ole käyty yhtiön kanssa, Karppanen muotoilee.
Liukkosen mukaan Noitalansuon Biokaasu tavoittelee tulevaisuudessa kaikesta huolimatta oman tuotannon lisäksi myös omaa jakelupistettä.
– Tällä hetkellä tavoite on, että kaasua tuotetaan ja myydään. Aika näyttää, mihin asiassa päädytään.

7 kommenttia aiheesta “Etelä-Savon Energia suunnittelee biokaasun tankkauspisteen avaamista Kuorttiin – Pertunmaan paikallinen yhtiö jäi ilman tukea, mutta suunnittelu jatkuu normaalisti

 • 4.2.2020 at 16:18
  Permalink

  Liukkonen nyt jäitä hattuun,tää oli jo aijemmin tiedossa ei tässä mitään nappipeliä pelata p.hajun avulla.

 • 4.2.2020 at 21:10
  Permalink

  Kuortin biokaasulaitosta ollaan suunnittelemassa Kuortin taajamaan teollisuusalueelle. Biokaasua tuotetaan mädättämällä, jolloin muodostuu merkittävästi monia vahvasti haisevia yhdisteistä. Siinä on asutusta aivan ympärillä ja ABC:lle on matkaa noin 1 km. Vastaavan laitoksen johtaja totesi aikanaan, jotta tällainen laitos tulee sijoittaa vähintään 5 km päähän asutuksesta juuri hajuhaittoja takia. Nyt kannattaisi Kuortin asukkaiden perehtyä asiaan tarkemmin, ennen kuin saavat ”haisevan tervehdyksen” kunnan päättäjiltä. Tämä vaikuttaa varmasti asumismukavuuteen, mutta voi myös alentaa kiinteistöjen arvoa. Saattaapa moni matkalainen painaa kaasupoljinta Kuortin kohdalla, eikä pysähdy enää asioimaan paikallisiin liikkeisiin. Laitoksen kannattavuus on varsin kyseenalainen ja mukana on myös veronmaksajien rahoja. Toivonkin avointa ja rehellistä keskustelua asiasta kuten Pertunmaan kunnassa on tähänkin asti ollut tapana!

 • 5.2.2020 at 07:13
  Permalink

  Tässä tuli mieleen tää meidän kunnan raha sampo kun hommattiin lämpölaitos ja sillä piti rahaa ruveta tekee ei ole paljon kirjoitelta mitä tulosta kyseinen laitos tuottaa.onkohan tämä edellä mainittu kunnan pisnes laitettu kunnanjohtajan alimpaan laatikkoon (Lihavanpään lämpölaitos)

 • 5.2.2020 at 12:04
  Permalink

  Kunnan rahoja on törsätty tähänkin laitokseen jo kymmeniä tuhansia. Yrittäjät eivät ole laittaneet juuri mitään. Johtuu tietenkin siitä, että kunnan päättäjät tai päättäjien lapset ovat nuo kuuluisat yrittäjät.
  Nyt kunnan rahan törsäys pitää lopettaa tuohon hankkeeseen.
  Olisiko tutkivan journalismin paikka ?

 • 8.2.2020 at 19:02
  Permalink

  Pertunmaan hyvätveljet alkavat tehdä p*askasta (siitä mitä puhuvat) polttoainetta koko sukujen voimalla: melko härskiä……kunnan rahoilla suunnitelmat ja tehdas ja omaan taskuun voitot (jos niitä sattuu tulemaan); taas uudelle kunnanjohtajalle selvitettävää…. eikö Pertunmaan kähmintää saada kuriin?

  • 8.2.2020 at 22:36
   Permalink

   Ei saada (kähmintää) kuriin eikä mitään muutakaan kyseenalaista meininkiä. Se voi hyvin ja voimistuu. Laihialaisvitsi kertoo, että lannoittavat sielläpäin Suomea peltonsa ”jaskaa” puhumalla. Pertunmaalaisvitsi voisi olla, että tankkaavat autonsa tuolla samalla tuotteella (eikä se ole edes vitsi).

 • 15.2.2020 at 16:43
  Permalink

  en kuuna päivänä tankkaa Pertunmaan hyväveli-biokaasua autooni…. s**tana, eikö näitä suoraan maalasikomedioista peräisiä olevia hahmoja saada millään kuriin… yx pappahan jo näytteleekin ihan sopivia rooleja…. melkoista säätöä ja yx parhaista esimerkeistä P-maan verkostosta ja siitä, miten kunnan edun varjolla hoidetaan omia bisneksiä….

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.