0

Pertunmaa ottaa puoli miljoonaa euroa lisälainaa – ”Taloustilanne on vaikea”

Pertunmaa ottaa puoli miljoonaa euroa lisälainaa juoksevien kulujen kattamiseksi. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Jari Liukkonen (kesk.) sanoo, että laina otetaan juoksevien kulujen kattamiseksi. Suuren osan lainasta syövät Essoten menot. Viimeksi kunta nosti lisälainaa joulukuussa 800 000 euron verran. Viime vuonna Pertunmaa otti lisää lainaa yhteensä 1,6 miljoonaa euroa.

Pertunmaan taloustilannetta käsiteltiin maanantaina kunnanhallituksen kokouksessa. Liukkosen mukaan kunnassa aloitetaan nyt yhä tiiviimpi työ talouden tasapainottamiseksi.
– Työkaluja on muun muassa ostopalvelujen perkaaminen ja mahdollinen palveluiden uudelleenjärjestäminen.
Liukkonen myös toteaa, että kunnan omaisuuden myyntiä harkitaan tarkoin. Kunnanhallitus toivoo myös valtiolta nopeita toimenpiteitä taloustilanteen helpottamiseksi.

11 kommenttia aiheesta “Pertunmaa ottaa puoli miljoonaa euroa lisälainaa – ”Taloustilanne on vaikea”

 • 19.2.2020 at 11:55
  Permalink

  Pertunmaa kulkee syömävelkoineen kohti itsenäisyyden loppua. Essoten kulut kasvat jatkossakin, väestö vanhenee ja vähenee. Eikä valtio tule taloustilannetta pelastamaan, kylläkin tarvittaessa kriisikunnan holhouksen alle saattaa.

 • 20.2.2020 at 13:37
  Permalink

  Pertunmaan talouden ja matkailun pelastaisi täysimittaisen golfkentän rakentaminen! Mäntyharjulla tätä ollaan jo toteuttamassa, missä viipyy Pertunmaan oma vastaava visio?

 • 20.2.2020 at 23:13
  Permalink

  Pertunmaan taloudelle löytyy tuskin mitään kultakaivosta matkailun alalta. Golfkenttiäkin riitttää jo kunnassa jos toisessakin. Ei sellaisilla saada kunnan taloutta tasapainoon.
  Kunnan pelastuksena voisi olla kuntaliitos, mutta senkin olisi pitänyt tapahtua jo vuosikymmen sitten. Nyt ei naapurikunnillakaan ole juuri kiinnostusta velkaantunutta torpparia kohtaan,

  • 21.2.2020 at 12:41
   Permalink

   Pertunmaan kunnalla oli velkaa v 2018 reilu 3700€/ asukas. Nyt kahtena viimevuonna on otettiin lisää reilu 1700€ / asukas. Eli kokonaisvelka yhteensä reilu 5400€/ asukas. Verotulot ovat vähän päälle 3000€/ asukas.
   Valtionosuudet ovat rajusti leikatut. Miten ihmeessä tästä velkataakasta selvitään?
   Kaksi kunnan saamaa perintöä aiheutti kiiman päättäjissä , että nythän on varaa tehdä vaikka mitä.
   Ja sitähän tehtiin!!!
   Nyt ollaan tilanteessa jossa väki vähenee ja vanhenee. Verotulot pienenevät samassa suhteessa.
   Ja niitä kiinteistöjä joiden arvot eivät enää vastaa vakuusarvojaan halutaan verottaa rajummin , koska kohta ei muuta verotettavaa ole. Ja se lopettaa kiinnostuksen omistaa mökkejä tai asuntoja täällä. Ja tuloveron nosto lopettaa elämän perustamisen kuntaan täysin.
   On siinä pohtimista. Onnea vaan uudelle kunnanjohtajalle. Toivottavasti talousasiat ovat vahvuutesi!

 • 21.2.2020 at 00:11
  Permalink

  Golf ei Pertunmaan veljiä kiinnosta 😉 jos ei saa omille maille kenttää, jonka kulut maksatettaisiin kunnalla ja hyödyt ottaisi itsenäinen yhtiö

  • 21.2.2020 at 20:31
   Permalink

   ”Jos kentän saisi omille maille, kulut maksatettaisiin kunnalla ja hyödyt ottaisi itsenäinen yhtiö”.

   Miten tämä kuulostaa niin tutulta? Eihän vaan tätä yritetä jossain naapurikunnassa?

   • 22.2.2020 at 07:54
    Permalink

    Pertunmaan kunnassa on nyt hyvä meininki. Muutamassa kuukaudessa on tapahtunut paljon myönteistä. Uudessa johtoryhmässä on kaikkien sektoreiden esimiehet. Uusi johtoryhmä saa varmaan vauhtia kunnan kehittämiseen. Teknisellä puolella asiat etenevät hyvässä yhteistyössä. Monta asiaa on viety lyhyessä ajassa eteenpäin. Uusi kulttuuritoimija on lopettanut pysähtyneisyyden ajan kulttuurin puolella. Yhteistyö toimii viranhaltijoiden kesken ja luottamushenkilöiden kanssa. Annetaan uusien toimijoiden tehdä työnsä ja katsotaan vaikka vuoden päästä onko asiat paremmin.

 • 21.2.2020 at 15:17
  Permalink

  Alkaa olla viimeisiä hetkiä, kun Pertunmaan päättäjät voivat vielä kääntää kunnan kehityssuuntaa.

 • 21.2.2020 at 19:33
  Permalink

  Asia on niin, että tekninen johtaja olisi pitänyt valita kunnanjohtajaksi! Hän antaisi sopivan poliittisen vastapainon kunnanhallituksen puheenjohtajan vetämälle ”konsortiolle”!

  Henkilövalinnoilla ja kunnollisella henkilöstöhallinnolla olisi voitu tehdä ihmeitä kunnan menestyksen eteen. Nyt tilanne jäljelle jääneen porukan kesken on suoraan sanottuna katastrofaalinen. Mitkään kuntaan saaduista suurista perinnöistä ei pysty pelastamaan tilannetta, vaan pian ne säästörahat on syöty jatkuvan velkaantumisen takia.

  Testamentin jättäjät kääntyilisivät haudoissaan, jos tietäisivät millainen sekalainen sakki tekee sekalaisia ja huonoja päätöksiään suuressa eripurassa!

  Vieläkö kunnalla on varaa kustantaa kalliiden konsulttien ideoimia ns. yhteislounaita ”Apsilla” eli vieläkö saa sen erikoislounaan erikoishintaan kuiskaamalla kassahenkilölle taikasanan: ”yhteislounas”?

  • 21.2.2020 at 21:27
   Permalink

   Ennustan taas, että uusi kunnanjohtaja irtisanoutuu koeaikana. Siitä varmasti pitävät huolen mm. teknisen johtajan kamut, kuten edellinen kommentaattori.

   Pertunmaan naapurikunnassa, kriisikunta Hartolassa, on Golfkenttä. Ja ”hyvin pyyhkii”.

 • 1.3.2020 at 16:34
  Permalink

  lähtölaskenta on menossa niin ”hyville veljille” kuin koko kunnalle uusi (yli 60v.) ”jäähdyttelevä” ylin viranhaltija… kohta on tosiaan perinnöt realisoitu ja ateriat syöty sekä laskettelu- ja uimahallireissut ”kunnan piikkiin” tehty… noohh, onhan Hartola sentään ihan toiselta planeetalta verrattuna P:maahan…
  Hartolassa on osattu olla maltillisempia… ja osattu hyödyntää useampi pointti: jos Pertunmaalla ei olisi Kuorttia (vähäisinen kauppaliikeineen ja teollisuuslaitoksineen), ei koko kuntaa olisi ollut enää pitkään aikaan,,,, nyt vähän ”lisäaikaa” kunnalle toivat perinnöt, joista varsinkin Mansikkamäen perinnössä saattoi olla ”hyvillä veljillä” osuutta asiaan…

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.