Seurakunta peruu kaikki tilaisuutensa pääjumalanpalvelusta lukuun ottamatta koronavirusuhan takia – ”Olen toiminut vuodesta -89 pappina, eikä tällaista ole ikinä tapahtunut”

Seurakunta peruu kaikki tilaisuutensa pääjumalanpalvelusta lukuun ottamatta huhtikuun loppuun asti. Syynä on koronaviruksen aiheuttama uhka. – Kirkkohallitukselta tuli eilen torstaina linjaus,

Seurakunta on täysin poikkeuksellisen tilanteen edessä.

Saana Huhtala

Seurakunta peruu kaikki tilaisuutensa pääjumalanpalvelusta lukuun ottamatta huhtikuun loppuun asti. Syynä on koronaviruksen aiheuttama uhka.

– Kirkkohallitukselta tuli eilen torstaina linjaus, että seurakunta peruu kaikki tilaisuutensa, jotka eivät ole välttämättömiä lakisäänteisten tehtävien hoitamiseksi, kertoo Mäntyharjun seurakunnan kirkkoherra Ann-Maarit Joenperä.

Näin ollen siis esimerkiksi kinkerit ja muut tapahtumat on peruttu, eivätkä seurakunnan työntekijät tai vapaaehtoiset enää tee kotikäyntejä.

– Kotikäyntien asiakaskunta on pääasiassa ikäihmisiä, jotka ovat kaikkein alttiimpia tälle virukselle. Reagoimme mieluummin liian vahvasti kuin liian vähän, kun kyse on ihmishengistä.

Kotikäyntien sijaan työntekijöitä on ohjeistettu olemaan seurakuntalaisten tavoitettavissa esimerkiksi puhelimitse tai sähköpostitse.

Käytännössä kaikki muu toiminta on siis peruttu paitsi sunnuntaiset pääjumalanpalvelukset. Ne pidetään klo 10 Mäntyharjun seurakuntakeskuksessa tavallisesta poiketen sanajumalanpalveluksena, eli ehtoollista ei ole.

– Pertunmaan ja Partsimaan jumalanpalveluksia ei pidetä ollenkaan, sillä niitä ei ole määritelty pääjumalanpalveluksiksi, Joenperä kertoo.

Poikkeuksena ovat pääsiäisaamun messu sekä kiirastorstain iltaehtoollinen, jotka järjestetään Pertunmaan kirkossa suunnitellun mukaisesti.

Tilanne on hyvin poikkeuksellinen.

– Olen toiminut vuodesta -89 pappina, eikä tällaista ole ikinä tapahtunut. Esimerkiksi sikainfluenssan aikaan ei oltu edes lähellä tällaista tilannetta, Joenperä kertoo.

Kirkolliset toimitukset, kuten vihkimiset ja kotikastamiset, toimitetaan edelleen, mutta papit ja kanttorit eivät osallistu niihin liittyviin juhlallisuuksiin.

Kirkkoherranvirasto ja taloustoimisto pitävät ovensa normaalisti auki, mutta seurakuntalaisia toivotaan ottamaan yhteyttä ensisijaisesti puhelimitse.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka